Sistem de Management al Calitatii

Imagine preview
(7/10 din 13 voturi)

Acest referat descrie Sistem de Management al Calitatii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Cuprins

1. Consultanta ISO 9000
1.1. Principalele standarde din familia ISO 9000
1.2. Standardul ISO 9001:2000
1.3. Principiile managementului calitatii
1.4. Scurta descriere a procedurilor documentate cerute expres de ISO 9001:2000
2. Sistem de Management al Calitatii implementat in cadrul Grupului United Breweries
3. CONCLUZII

Extras din document

1. CARACTERIZAREA STANDARDELOR ISO 9000

1.1. Importanta standardelor ISO 9000

Standardizarea este o activitate aflata în relatie directa cu asigurarea calitatii.

Standardele trebuie actualizate periodic pentru a raspunde cerintelor si exigentelor societatii privind asigurarea calitatii.

Standardele care raspund cel mai bine cerintelor armonizarii si globalizarii internationale sunt cele elaborate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO). La ora actuala, ISO a creat mai multe grupuri de standarde dupa cum urmeaza :

Standarde terminologice - reprezentând practic glosare de termeni din domeniul calitologiei (reamintim ca EOQ - Organizatia Europeana pentru Calitate, a editat câteva glosare proprii în acest domeniu, în mai multe limbi, inclusiv în limba româna);

- Standarde generale - dedicate în mod deosebit aspectelor manageriale ale calitatii (cum este celebra serie ISO 9000);

- Standarde metodologice - datorita caracterului lor specific, pot fi clasificate în:

- Standarde privind asigurarea metrologica si colectarea datelor de masurare;

- Standarde privind verificarea calitatii loturilor de produse (în bucati, vrac etc);

- Standarde privind controlul proceselor de fabricatie;

- Standarde privind metodele statistice (de exemplu, cunoscuta serie ISO

- “Interpretarea statistica a datelor” elaborata de TC 69 - Comitetul Tehnic Nr. 89 al ISO) ;

- Standarde privind fiabilitatea produselor.

Se poate afirma, ca aceasta evolutie spectaculoasa este strâns legata de adoptarea si de succesul fara precedent pe plan international al normativelor din seria ISO 9000, una dintre cele mai mediatizate serii de normative dintre cele elaborate de catre Organizatia Internationala de Standardizare (ISO). De mai bine de 50 de ani, ISO a fost motorul care a sustinut industria, comertul si tehnologia, totul traducându-se în elaborarea standardelor voluntare.

De la publicarea în 1987 a standardelor ISO 9000, urmata la aproape 10 ani de ISO 14000, standardele ISO referitoare la sistemele de management al calitatii si de managementul mediului au intrat în afacerile de zi cu zi, în cadrul conducerilor companiilor din întreaga lume.

Astazi, în peste 150 de tari ale lumii au fost acordate certificate ISO 9000 si un numar foarte ridicat dintre acestea au adoptat standardele ISO 9000 drept standarde nationale. “Secretele“ succesului mondial al seriei ISO 9000 se pot descifra urmarind evolutia în timp a acestora.

Publicarea standardelor din seria ISO 9000 în anul 1987, ca si a standardului corespunzator de terminologie în domeniul calitatii - ISO 8402, care a permis armonizarea la scara internationala a acestui domeniu important suscitând, de asemenea, impactul crescând al calitatii ca factor primordial în comertul international.

Seria ISO 9000 a fost publicata în timp util, pentru a raspunde asteptarilor crescânde în ceea ce priveste standardizarea internationala în sfera calitatii si generalizarea adoptarii programelor de certificare a sistemelor calitatii de catre terti.

Seria ISO 9000 cuprinde un ansamblu complet de concepte si directive generale aplicabile în conducerea calitatii împreuna cu mai multe modele referitoare la conditiile de asigurare a calitatii.

În cadrul celei de-a doua revizii a standardelor internationale din familia ISO 9000 : 2000, s-a avut în vedere asigurarea unei mai bune adaptari la cerintele diferitelor categorii de utilizatori, astfel încât aceste standarde sa devina un instrument eficient pentru cresterea capacitatii concurentiale a organizatiilor prin :

- Definirea unui singur model de asigurare externa a calitatii;

- Definirea unui model de asigurare interna a calitatii orientat TQM;

- Structurarea elementelor sistemului calitatii în cadrul ambelor modele potrivit ciclului

PEVA (planifica – executa – verifica - actioneaza);

- Orientarea politicii calitatii catre îmbunatatirea continua a proceselor organizatiei si rezultatele acestora, asigurându-se compatibilitatea cu celelalte politici sectoriale ale organizatiei, în cadrul politicii sale generale;

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem de Management al Calitatii.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMISOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT ÎN PRODUCTIE SI TRANSPORTURI INGINERIE ECONOMICA