Sistemul de Management al Calitatii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul de Management al Calitatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: prof.A.Puiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1.Definiţii clasice ale calităţii

Până la formularea definiţiei standard, calitatea a fost definită în diferite moduri de către diverşi cercetători în domeniu, astfel:

J.M. Juran numea calitatea ca „aptitudinea sau adecvanţa la utilizare.”

P. Crosby spunea că „un produs este de calitate dacă este potrivit necesităţilor.”

Ambele definiţii prefigurează prezenţa clientului. Produsul de calitate este apt sau adecvat pentru utilizarea pe care i-o dă clientul, respectiv, este potrivit necesităţilor stabilite de client.

G. Tagughi a formulat definiţia următoare: „calitatea este costul minim pe care un produs îl impune societăţii.” Definiţia se bazează pe principiile:

- a preveni este mai ieftin decît a prepara

- a face totul bine de la început.

După P. Drucker calitatea reprezintă “ceea ce clientul este dispus sa plătească în funcţie de ceea ce obţine şi valorifică.”

P.Kotler spunea despre calitate că poate fi privită sub două aspecte: nivel şi consistenţă. “Calitatea produsului reprezintă capacitatea unui produs de a-şi indeplini funcţiile. În această noţiune se includ : durabilitatea, siguranţa, precizia, usurinţa în funcţionare şi reparare, împreună cu alte atribute “

Creşterea importanţei calităţii pe parcursul ultimului secol şi, deci, a atenţiei acordate calităţii, în special în ţările dezvoltate, a fost determinată, în principal, de următorii factori :creşterea continuă a complexităţii şi performanţelor produselor, serviciilor şi proceselor de realizare a acestora; sporirea continuă a exigenţelor clienţilor şi ale societăţii în ansamblu; intensificarea concurenţei între agenţii economici la nivel local, naţional, regional şi mondial.

2. Definirea conceptului de management al calitatii

Definitia cu circulatia cea mai mare in randul specialistilor, cu caracter oficial, este prezentata de standardul ISO 9000:2000. Potrivit standardului, managementul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor functiei generate de management, care determina politica in domeniul calitatii, obiectivele, responsabilitatile si le implementeaza in sistemul calitatii. Toate activitatile menite sa realizeze calitatea se regasesc in sistemul calitatii - concept definit ca reprezentand structura organizatorica, procedurile, procesele si resursele necesare pentru implementarea managementului calitatii- definitie formulata de standardul ISO 9000:2000.

“Implemetarea unui sistem de managementul calităţii după seria de standarde ISO 9000 este un element esenţial al unui concept al calităţii şi un pas important pentru asigurarea competitivităţii întreprinderii. Seria ISO 9000 a făcut carieră internaţională nu în ultimul rand datorită faptului că dă posibilitatea utilizatorului să asigure transparenţa competenţelor şi a interfeţelor, să documenteze procesele într-un mod corespunzător, pentru că ISO 9000 încurajează rezolvarea independentă şi creativă a problemelor, contribuind astfel la creşterea productivităţii.”

Incercari de definire a conceptului de management al calitatii au evidentiat urmatoarele aspecte:

- este o politica sau o strategie a organizatiei in domeniul calitatii;

- este o filozofie care descrie obiectivele organizatiei in domeniul calitatii;

- reprezinta o strategic globala a calitatii;

- reprezinta ansamblul de principii si metode organizate intr-o strategie globala vizand mobilizarea

intregii organizatii, pentru a obtine o mai buna satisfactie a clientului la un cost cat mai mic;

- reprezinta politica organizatiei prin care aceasta tinde sa-sj mobilizeze toti membrii

pentru a imbunatati calitatea produselor si serviciilor precum si calitatea functionarii si a obiectivelor sale in relatie cu mediul;

- reprezinta satisfacerea nevoilor clientilor in ceea ce priveste calitatea produsului,

livrarea cantitatii cerute, la timpul cerut, la locul solicitat, la un cost cat mai mic pentru client, in conditiile unei relatii cat mai agreabile si eficiente cu acestea si ale unui sistem administrativ fara erori, incepand cu elaborarea comenzii si pana la plata facturii in conditii de rentabilitate pentru organizatie;sistem de management al organizatiei central pe calitate, bazat pe participarea tuturor membrilor sai prin care se urmareste asigurarea succesului pe termen lung prin satisfacerea clientului si obtinerea de avantaje pentru toti membrii organizatiei si pentru societate

J. M. Juran susţine că “ managementul calităţii are trei funcţii: planificarea, ţinerea sub control şi îmbunătăţirea calităţii”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Management al Calitatii.doc