Strategia globala a firmei Nike

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Strategia globala a firmei Nike.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Prezentarea firmei Nike Inc.

Nike Inc. este o companie americană care comercializează diverse articole sportive și vestimentare. Sediul firmei se află în Beaverton, Oregon, care face parte din zona metropolitană Portland. Este liderul furnizor al pantofilor sport și un fabricant major al echipamentelor sportive cu un venit excesiv de miliarde $ USD.

Compania a fost fondată pe 25 ianuarie 1964 sub numele de “Blue Ribbon Sports” de Bill Bowerman și Philip Knight, iar oficial a devenit “Nike Inc.” în 1978. Compania împrumută numele din mitologia greacă, de la zeița Nike ce reprezintă victoria, ascensiunea.

Bill Bowerman și Philip Knight au început parteneriatul la Universitatea din Oregon unde Bowerman era antrenorul de teren al lui Knight.

În timp ce frecventa Universitatea Stanford, Knight a vizitat Japonia și a căzut la o întelegere cu compania Onitsuka Tiger, un fabricant de pantofi sport de calitate, pentru a le fi unicul distribuitor în Statele Unite.

În primul an de contract, vânzările au ajuns la $8.000. În 1966, Bowerman a lucrat cu Tiger pentru a realiza pantofii de running Cortez. Pantofii au avut un succes mondial pentru compania Onitsuka Tiger și au fost vânduți la primul magazin BRS.

Anii ’80 au fost marcați de era lui Michael Jordan, ulterior devenind purtător de cuvânt, aducând astfel încasări de $1 miliard companiei Nike International Ltd. și campaniei „Just do it!”. La sfârșitul anilor ’90, scopul companiei de a deveni un brand global s-a împlinit.

Abordarea strategică -Nike

Abordarea strategica a brandului Nike este de a construi un brand puternic - atât de puternic încât să inspire loialitatea fidelă a clienților de la oameni, în mod literal, în întreaga lume. Acest lucru se datorează faptului că publicitatea Nike utilizează tehnica de branding emoțional a arhetipurilor în publicitatea sa - mai exact, povestea eroului. Este o poveste veche , o poveste despre un erou înfruntat de un mare dușman și după o mare luptă, triumfătoare. Într-un fel putem spune că abordarea strategia de marketing a companiei Nike este de mii de ani și a inspirat loialitatea clienților pe întreaga durată.

Strategia firmei

Nike are o strategie de afaceri foarte clară și obiective specifice pe care dorește să le îndeplinească. Inovația se află în centrul strategiei de creștere a afacerilor. Nike folosește această inovație pentru a deveni o companie mai durabilă, care este al doilea aspect cheie al strategiei sale de afaceri. Trăim într-o lume în care resursele umane și naturale sunt constrânse, iar Nike își dă seama că acest lucru ar putea afecta foarte mult afacerea sa. Costul concurenței pentru resurse va crește, deoarece aceste resurse devin din ce în ce mai rare.

Cuplând tendințele emergente, cum ar fi personalizarea, împingerea spre mai multe piețe și schimbarea piețelor forței de muncă, Nike vede o nouă oportunitate de a crea o creștere a afacerilor pentru viitor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Strategia globala a firmei Nike.docx

Bibliografie

1http://en.wikipedia.org/wiki/Nike,_Inc
2.http://www.marketingteacher.com/SWOT/nike_swot.htm
3.http://www.exampleessays.com/viewpaper/65781.html
4.http://www.trendagent.ro/lupta-pentru-suprematie-nike-versus-adidas
5 http://www.yuppy.ro/articol/lifestyle/2706/Ce-nu-stiai-despre-Nike