Studiu de Caz Suji INS

Referat
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1719
Mărime: 14.17KB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Preda
Puncte necesare: 3
Academia de Studii Economice din Bucureşti Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale

Extras din referat

Prezentarea studiului de caz

In acest studiu de caz trebuie sa analizam efectele unei aliante SUA ± JAPONIA de tip Joint venture (parteneriat comercial). Din punct de vedere juridic, termenul desemneaza un acord contractual prin care mai multe persoane convin sa realizeze o activitate economica supusa unui control conjugat (concomitent). Controlul unei activitati economice este conjugat atunci cand el este exercitat, in mod colegial, in virtutea unui acord contractual. Nici unul dintre antreprenori nu este in masura sa controleze, in mod unilateral, activitatea intreprinderii de tip joint-venture, deci nu exista un actionar majoritar.

Corporatia International Division of Information Network Services(INS) reprezinta un

important provider VAN din SUA. Principalele produse ale companiei includ high-speed data

communication , data base management, transaction prosessing services si o varietate de

servicii informationale specifice domeniului industrial. Operatiunile internationale reprezentau

in 1988, 25% din vanzarile totale ale companiei, motiv pentru care departamentul de

management a luat in considerare dezvoltarea firmei prin extinderea pietei la nivel international.

In anul 1980 au primit mai multe cereri de acordare a unor licente din partea unor firme japoneze, dar scopul vizat de acestia era infiintarea unui joint venture in Japonia pentru a putea controla si a se extinde mai rapid pe aceasta piata.

In 1987, dupa 2 ani de negociere, INS accepta o alianta cu Compania Suji, o firma ce se ocupa cu echipamente de telecomunicatii si care doarea ocuparea primul loc pe piata japoneza.

Negocierile pentru realizarea joint venture-ului au fost dificile, ambele firme neavand experienta cu acest tip de alianta.

Conform intelegerilor contractale ambele companii trebuiau sa aiba 4 reprezentanti in consiliul de directori, printre care din partea INS se numarau Mike Flynn si Jake Rose.

Pe piata japoneza era o concurenta acerba, in 1984 ao noua lege a telecomunicatiilor, conform careia li s-a permis unui grup de firme japoneze sa ofere servicii asemanatoare celor Suji. Alianta cu compania americana a fost un beneficiu de expansiune a paletei de servicii a companiei Suji.

In momentul in care apar o serie de probleme la nivelul conducerii firmei in regim joint venture din Japonia, Mike Flynn, presedintele INS, decide sa mearga sa rezolve conflictele aparute.

Rezolvarea situatiei ar putea genera rupturi in relatia pe termen lung dintre cele doua companii, intrucat deciziile care vor trebui luate trateaza probleme delicate legate de managementul companiei. Cu toate acestea se incearca contruirea unei armonii intre japonezi si americani.

Flynn, in varsta de 40 de ani, a servit 2 ani in armata, a urmat cursurile unei scoli de

management si a fost angajat pentru o scurta perioada de timp intr-o companie de consultanta.

El ocupa pozitia curenta de cateva luni, fiind inainte presedinte intr-o filiala din Canada a

aceleiasi companii.

In urma cu cateva saptamani Dl.Flynn primeste o scrisoare din partea vice-presedintelui

executiv, Rose, justificand alegerea noului presedinte al filialei. Acesta fusese nominalizat de

catre staff-ul japonez ca urmare a decesului fostului presedinte care ocupa pozitia respectiva.

Apare aici si conceptul de angajat pe viata, prezent in cultura japoneza : managerii sunt

culesi direct din universitati si raman in cadrul companiei pana ating varsta pensionarii,

aprox. 57, motiv pentru care disponibilizarea acestora este greu de realizat datorita vechimii si loialitatii fata de companii. Flynn este de parere ca aceasta nominalizare a lui Kenzo Sahor este nepotrivita judecand dupa competentele si calificarile acestuia si este decis sa nu ii permita acestuia sa preia conducerea firmei. In plus este de parere ca firmei ii era necesar un spirit dinamic care sa consolideze pozitia firmei pe piata si il propune pentru avansare Takao Toray- marketing manager.

In varsta de 50 de ani, Toray fusese in SUA 3 luni pentru a intelege mai bine practicile americane si facuse o impresie buna. Cu toate ca stia ca cei din conducerea Suji nu-l vor accepta.

Propunerea inaintata prin Rose comitetului a fost respinsa, argumentand ca o alegere propice este numirea lui Satoh, intrucat sunt in joc si interesele japoneze intr-o parte mai mare, ei detinand 2/3 din firma.

Ajungandu-se la acest conflict Flynn programeaza o intrevedere cu Mr. Ohtomo, vicepresedintele executiv al Companiei Suji, pentru a putea discuta o eventuala regandire asistemului de management al firmei in regim JV.

Preview document

Studiu de Caz Suji INS - Pagina 1
Studiu de Caz Suji INS - Pagina 2
Studiu de Caz Suji INS - Pagina 3
Studiu de Caz Suji INS - Pagina 4
Studiu de Caz Suji INS - Pagina 5
Studiu de Caz Suji INS - Pagina 6
Studiu de Caz Suji INS - Pagina 7
Studiu de Caz Suji INS - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz Suji INS.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Studiu de Caz - SC Star Transmission Cugir SRL

STAR TRANSMISSION CUGIR S.R.L (STC) este o întreprindere de producţie de mărime medie pentru roţi dinţate şi piese pentru cutiile de viteză. Ca...

Strategii Concurențiale

1. STRATEGIA SI MANAGEMENTUL STRATEGIC AL FIRMEI În conceperea si fundamentarea activitatilor firmelor un rol esential îl au strategiile si...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Starbucks

1. Prezentarea succintă a studiului de caz (rezumat) Unul dintre cei mai buni angajatori americani, Starbucks reprezintă un brand cu adevărat...

Te-ar putea interesa și

Suji-Ins

1. Prezentarea succintă a studiului de caz și principalele personaje implicate. Prezentul studiu de caz “SUJI-INS” reflectă alianța SUA-Japonia de...

Ai nevoie de altceva?