Studiu privind stadiul implementarii managementul eticii in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Studiu privind stadiul implementarii managementul eticii in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Este dificil de conturat o situație a managementului etic în România din cauza absenței datelor empirice. Cum sintagma „management etic” sau „managementul eticii” lipsește deseori de pe site-urile multor insituții publice din România (în timp ce traducerea ei englezească apare de mii de ori), am putea bănui că această nouă ramură a managementului - care integrează preocupările privind etica organizațiilor - e de domeniul necunoscutului în țara noastră.

Pentru a dezbate acesta problema existentă, am ales sa analizez stadiului implementării managementului eticii din Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Pentru început trebuie clarificată noțiunea de management eticii, ce presupune acestă noțiune. Managementul eticii este ansamblul activităților și măsurilor care urmăresc organizarea instituțională a eticii pentru crearea unor organizații integre. Managementul eticii, „ca una dintre disciplinele managementului, se ocupă de elaborarea acelor instrumente de conducere care contribuie la dezvoltarea etică a unei organizații precum și a acelor metode care pot fi utilizate spre a determina în ce direcție ar trebui să se dezvolte organizațiile. Managementul eticii presupune descrierea și analiza situației etice curente, determinarea situației dezirabile și decizia asupra măsurilor care trebuie luate pentru a o atinge, în perfectă concordanță cu celelalte forme de management. Managementul eticii e rezultatul impregnării tot mai vizibile a organizațiilor cu responsabilitate, privită însă nu ca un element de decor, ci ca o „condiție indispensabilă a existenței lor”. Iar o organizație demonstrează responsabilitate morală atunci când își subordonează interesele proprii interesului societății.

Cum poate fi implementată și promovată etica și integritatea într-o organizație/instituție, în cazul nostru Spitalul Județean de Urgență Vaslui. În primul rând baza a fost, este și va fi teoria, așadar principalul document oficial după care se ghidează în implementarea și promovarea eticii în spitale este Codul de Deontologie (Aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Naționale a Colegiului Medicilor din România nr. 3/04.11.2016, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 981 din 07.12.2016 și intra în vigoare de la data de 06.01.2017). Fiecare spital are la rândul său un Cod de Coduită propriu formulat pe particularitățile fiecăruia, cum este și în cazul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. De asemenea, putem spune că Spitalul Județean de Urgență Vaslui îndeplinește și criteriul transparenței, întrucât pe site-ul spitalului (http://www.sjuvaslui.ro/) se gasesc cu ușurință informații despre acesta, unde bineînțeles se regăsește și Codul de Conduită etică și profesională al personallui contractual din cadrul spitalului județean de urgență Vaslui (http://www.sjuvaslui.ro/images/Cod%20de%20conduita%20etica%20si%20profesionala-1.pdf).

Consider ca prin implementare acestui cod de conduită la nivelul Spitalului Județean de Urgență vine caun răspuns la recomandarile OECD privind crearea unei infrastructuri atice în sectorul publi și anume:

-ghidează

-manageriază

-controlează

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind stadiul implementarii managementul eticii in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui.docx

Bibliografie

https://www.cmr.ro/new/wp-content/uploads/2017/01/COD-DEONTOLOGIC.pdf
https://www.ccea.ro/situatia-managementului-etic-in-romania/
https://www.ccea.ro/wp-content/uploads/Managementul-eticii-%C3%AEn-organiza%C5%A3ii.pdf
http://www.sjuvaslui.ro/
http://www.sjuvaslui.ro/images/Cod%20de%20conduita%20etica%20si%20profesionala-1.pdf