Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2901
Mărime: 25.36KB (arhivat)
Publicat de: Sever Niță
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Introducere p.3
  2. 1. Definirea conceptului de TMN .p.3
  3. 2. Mecanisme de securitate din cadrul TMN ..p.4
  4. 2.1 Autentificarea ..p.4
  5. 2.2 Controlul accesului .p.4
  6. 2.3 Confidențialitatea ...p.5
  7. 2.4 Integritatea . .p.7
  8. 2.5 Schimbul de chei .p.7
  9. 2.6 Mecanismele de securitate IPsec, SSL/TLS și SSH .p.7
  10. Concluzii p.9
  11. Bibliografie

Extras din referat

Introducere

TMN (Telecommunication Management Network) este o platformă de management în cadrul căreia managementul presupune un set de capabilități pentru a permite schimbul și prelucrarea informațiilor în scopul sprijinirii rețelelor publice în desfășurarea activităților în mod eficient. Operarea și mentenanța echipamentelor au devenit centralizate, iar cererile pentru rețele virtuale, rețele private, servicii integrate au făcut posibilă schimbarea rețelei într-un mod eficient și flexibil.

Un serviciu de telecomunicații constă într-o serie de capabilități oferite clienților, iar TMN oferă funcții de management pentru rețele, servicii de telecomunicații, și rețele de comunicații.

1. Definirea conceptului de TMN

TMN descrie funcționalitatea necesară pentru menegementul de rețea, interfețele si protocoalele standardizate, folosite pentru schimbul de informații între sistemele suport pentru operare și elementele de rețea.

Conceptul de bază din spatele TMN este de a furniza o arhitectură organizată pentru a obține interconectarea între diferite tipuri de sisteme de operare și/sau între echipamente de telecomunicații pentru managementul de informații utilizând o arhitectură standard, cu interfețe standardizate. Conceptual, TMN reprezintă o rețea separată care conectează o rețea de telecomunicații în diferite puncte pentru a trimite sau primi informații către/de la acesta și pentru a controla operațiunile acesteia .

Obiectivul specificațiilor TMN este acela de a oferi un cadru pentru managementul telecomunicațiilor. Prin introducerea conceptului de modele generice de rețele pentru management, se poate efectua managementul general al diverselor echipamente, rețelelor și serviciilor care utilizează modele de informații universale și interfețe standard. Managementul oferit de TMN oferă sprijin pentru multiple arii din sfera managementului: instalare, operare, administrare, întreținere și furnizarea de servicii și rețele de telecomunicații .

Cerințele TMN constau în: capacitatea de a schimba informații de management între mediul intern și mediul TMN, între mediile TMN, convertirea informațiilor de management care circulă în mediul TMN, transferul informațiilor de management extern, analiza, manipularea, furnizarea informațiilor într-o formă utilă și semnificativă pentru utilizatorul de informații de management, accesul autorizat a acestora de către un management autorizat, realizarea independenței tehnologice bazate pe cerințe, și capacitatea rețelei de a fi extensibilă .

2. Mecanisme de securitate din cadrul TMN

Succesul managementului din cadrul platformei de TMN depinde în foarte mare măsură de securitatea rețelelor, a echipamentelor și a datelor transmise prin rețeaua de telecomunicații. Acest lucru se realizează prin aplicarea mecanismelor de securitate, ca: autentificare, controlul accesului, confidențialitate, integritate, schimbul de chei, raportarea alarmelor și filtrarea de pachete.

2.1 Autentificarea

Prin autentificare se verifică autenticitatea identității unei persoane. Aceasta include credidențiale (parola și ID de utilizator), autentificare prin mai mulți factori, autentificarea SSO.

Autentificarea presupune demonstrarea identității unui utilizator, și prevenirea în acest fel a accesului persoanelor neautorizate. Prin autentificare se urmăresc activitățile fiecărei persoane și se face controlul accesului restricționat.

Autentificarea prin mai mulți factori presupune un process care necesită două sau mai multe tipuri de informații pentru a dovedi identitatea utilizatorului. Prin aceasta se crește siguranța sistemului deoarece nu se bazează numai pe un singur factor care ar putea să fie mai ușor falsificat. Sistemul de autentificare în această situație presupune: ceva ce utilizatorul știe (de exemplu, cunoașterea unei parole secrete), ceva ce utilizatorul deține (de exemplu token, card, generator de parole unice), ceea ce utilizatorul este (de exemplu, amprentă digitală sau alte măsurători biometrice).

Autentificarea SSO are ca scop ca utilizatorii care sunt logați într-un domeniu să se poată conecta și pe al doilea domeniu . Tehnicile unice de conectare securizate (SSO) sunt folosite pentru a reduce necesitatea ca utilizatorul să se autentifice de mai multe ori la sistem, ceea ce ar putea deveni incomod.

2.2 Controlul accesului

Un sistem TMN oferă capabilități pentru a se asigura că utilizatorii sunt împiedicați să aibă acces la informații sau resurse pe care nu sunt autorizate să le acceseze. Mecanismele de securitate pentru controlul accesului pot fi furnizate de un sistem centralizat, de multe ori alături de sistemul de autentificare.

Bibliografie

A. Standarde, documente oficiale

1. ITU-T Recommendation M.3010;

2. ITU-T Recommendation M.3016.3.

B. Autori străini

1. Tanenbaum A., Rețele de Calculatoare Ediția a patra, Editura ACKRA, 1998.

C. Surse Internet

1. https://auth0.com/blog/what-is-and-how-does-single-sign-on-work/;

2.https://cybercrimesmd.wordpress.com/2014/05/12/criptarea-simetrica-si-asimetrica/;

3.https://crypto.stackexchange.com/questions/47739/should-i-be-using-rsa-to-encrypt-and-ecc-to-sign;

4. https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc776369(v=ws.10).aspx;

5. Paterson K., Yau A., Cryptography in Theory and Practice: The Case of

Encryption in IPsec, pdf: https://eprint.iacr.org/2005/416.pdf.

Preview document

Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 1
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 2
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 3
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 4
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 5
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 6
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 7
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 8
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 9
Telecommunication Management Network (TMN) și mecanismele de securitate - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Telecommunication Management Network (TMN) si mecanismele de securitate.doc

Ai nevoie de altceva?