The Goal de Elyahu Goldratt

Referat
9.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3999
Mărime: 19.90KB (arhivat)
Publicat de: Lelia Enache
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Naftanaila
Rezumat al romanului "The Goal" de Elyahu Goldratt

Extras din referat

“The Goal” sau “Scopul” a aparut în prima editie în anul 1984. Tot de atunci ea este una dintre cele mai apreciate la nivelul mediului universitar, fiind de asemenea folosita în cadrul programelor de MBA.

Cartea are ca element principal activitatea desfasurata de Alex Rogo, managerul unei fabrici, în vederea realizarii unor schimbari operationale necesare pentru mentinerea în stare de functionare a acestei fabrici. Exemplele oferite pentru a ilustra situatia din fabrica si modul “de bun simt“ în care problemele sunt dezbatute si apoi solutionate sunt foarte simple si clare, oferind informatii concrete ce pot fi preluate si apoi utilizate în activitatea reala de management operational în sectorul productiei.

Ca un scurt cuvânt despre autor, putem preciza faptul ca Elyahu Goldratt este foarte cunoscut pe plan mondial în cadrul procesului de aparitie si dezvoltare a Teoriei Constrângerilor. Aceasta teorie este o filosofie globala de management, ce urmareste atingerea cât mai completa a scopurilor unui sistem. Astfel, daca avem de-a face cu o organizatie economica ce urmareste realizarea profitului, atunci scopul poate fi surprins în sintagma “a face bani, atât acum cât si pe termen lung“.

Conform teoriei constrângerilor, orice organizatie care realizeaza profit poate sa identifice cel putin o constrângere care impiedica sistemul sa realizeze o performanta mai mare comparativ cu scopul. Aceste constrângeri trebuie identificate si tratate cu atentie, pentru a permite sistemului sa atinga o performanta ridicata. La nivel teoretic, s-au putut identifica trei tipuri de astfel de constrângeri: constrângerile resurselor interne, constrângerile pietei si cele ale politicilor manageriale. Toate aceste tipuri pot fi identificate în cadrul cartii, punându-se accentul pe cele ale resurselor interne, mai exact “locuri înguste“, rezultate din activitatea productiva a “robotilor”, a masinariilor industriale.

Volumul “The Goal“ se compune din 40 de capitole, în cadrul acestora fiind prezentate atât restrângerile din cadrul unitatii de productie, cât si modul în care se solutioneaza problemele legate de constrângerile mentionate anterior. Pe un plan secund este prezentarea problemelor aparute în viata personala a managerului Alex Rogo.

În continuare voi prezenta pe scurt fiecare dintre cele 40 de capitole.

I

În primul capitol, reusim sa ne familiarizam cu câteva personaje si cu problema de baza a cartii. Si anume, personajul principal este directorul unei fabrici care se confrunta cu problema situatiei economice total nesatisfacatoare a fabricii (intârzieri în livrarea comenzilor, lipsa profitului), lucru care, protrivit managementului superior, trebuie rezolvat în decurs de 3 luni, altfel fabrica va fi inchisa. Presiunea asupra directorului este enorma, cu atât mai mult cu cât la nivelul departamentului de productie au aparut anumite probleme tehnice.

II

Cel de-al doilea capitol prezinta, dupa descrierea micului oras Bearington, modul de rezolvare a uneia dintre problemele iminente ale fabricii UniWare Division. Astfel, angrenând aproape toti oamenii la realizarea comenzii 41427, se reuseste livrarea ei în aceeasi seara, asa cum dorea vicepresedintele companiei. Însa problema nu era rezolvata. În continuare vor exista probleme cu livrarile comenzilor, cu eficienta fabricii respective, si din acest motiv directorul Al Rogo încearca sa gaseasca o solutie.

III

Întreaga Divizie e amenintata cu închiderea: vânzarile au scazut cu 22 fata de cele din acelasi trimestru al anului trecut, costul total al materiilor prime a crescut, normele orare la munca direct productiva aplicate la tarif orar au înregistrat o crestere. Prin urmare, viitorul afacerii depinde de abilitatea managerului de fabrica de a creste productivitatea.

IV

Alex rememoreaza întâlnirea sa cu Jonah, un fizician, care îi deschide ochii cu privire la adevaratele probleme ale conducerii fabricii. De asemenea, el îl conduce la definitia productivitatii si la cea a activitatii productive în raport cu scopul companiei. Astfel, productivitatea este actul de aducere a unei companii mai aproape de scopul sau, iar orice activitate care aduce compania mai aproape de scopul sau este numita activitate productiva.

Preview document

The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 1
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 2
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 3
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 4
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 5
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 6
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 7
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 8
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 9
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 10
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 11
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 12
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 13
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 14
The Goal de Elyahu Goldratt - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • The Goal de Elyahu Goldratt.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?