Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6702
Mărime: 22.64KB (arhivat)
Publicat de: Filofteia Dumitru
Puncte necesare: 7

Extras din referat

SCURT ISTORIC

Evoluţia contabilităţii a fost impulsionată în principal de limitarea treptată a resurselor disponibile, dar şi de nevoia de creştere a societăţii omeneşti, în ansamblul său. În perioada antică, tehnicile, pe care contabilitatea se va baza mai târziu, capătă un avânt deosebit, servind în principal intereselor conducătorilor cetăţilor sau statelor antice sau, altfel spus, servind pentru controlul şi menţinerea puterii, prin controlul şi evidenţierea resurselor disponibile.

Primul instrument al contabilităţii a fost dezvoltarea capacităţii de a socoti. Contabilitatea, în forma sa primară, a apărut în momentul când primul om a numărat câte animale sunt în turma sa, acesta putând fi considerat primul inventar parţial al averii sale. Instrumentele contabilităţii s-au dezvoltat în decursul timpului, pe măsură ce resursele au devenit tot mai limitate în raport cu nevoile omeneşti. În momentul în care oamenii nu şi-au mai putut permite să irosească, s-a impus utilizarea unui instrument care să-i ajute în evidenţierea averii lor. „În mileniul al IV-lea î.H., în Mesopotamia de Jos, o civilizaţie strălucită, aceea a sumerienilor, utiliza tăbliţe dreptunghiulare de argilă umedă, pentru a trasa pe ele, cu un obiect ascuţit, desene reprezentând oameni şi obiecte. Aceste semne permiteau efectuarea inventarelor depozitelor şi, o dată argila uscată, păstrarea lor ca documente.” Tot din mileniul al IV-lea î.H. datează documente scrise, care atestă existenţa unor elemente contabile în India: ”[…] în Cartea Legilor lui Manu, scrisă în India, […] anul 3200 î.e.n., sunt prezentate legile care reglementau activitatea comercială ...”. Una dintre primele scrieri care s-a păstrat este din timpul regelui Hammurabi al Babilonului (cca 2002-1960 î.H.). Tăbliţele din vremea lui conţin texte preţioase privind ţinerea legală a conturilor. Se pare totuşi că tehnica contabilă fusese dezvoltată de mai înainte, deoarece în timpul regelui babilonian operaţiunile efectuate erau destul de complexe pentru a putea crede că atunci au fost „inventate”: „Detalii referitoare la depozite, împrumuturi, dobânda percepută şi rambursarea creditelor se găsesc deja în Codul lui Hammurabi, descoperit la Susa.”

Aceste tehnici au luat o tot mai mare amploare în momentul în care s-au creat primele state sau oraşe stat. Resursele de care aveau nevoie erau tot mai mari, chiar şi cele pentru scopuri militare. Din aceste motive, conducătorii statelor respective au pus la punct sisteme de evidenţă a populaţiei, producţiei, impozitelor, etc.:”Sumerienii dispuneau de feluri de fişe contabile în care cifrele şi textul erau amestecate. Verificarea, din punct de vedere material, era reprezentată de puncte sau liniuţe de unire.” Acest fapt ne indică existenţa, încă de timpuriu, a inventarierii în scopul controlului.

Pe măsura dezvoltării statelor, pătura conducătoare a început să acumuleze avere, de aici şi dorinţa de a păstra şi spori această avere, de multe ori înseamnă o putere mai mare, inclusiv militară, ceea ce conferea şi o anumită siguranţă. Chiar şi în capodoperele literaturii antice (Iliada şi Odiseea), reies clar elementele de evidenţă şi calcul al averii conducătorilor cetăţilor antice.

Un alt pas în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnicilor şi instrumentelor de care se va folosi ulterior şi contabilitatea îl constituie dezvoltarea comerţului.

În dezvoltarea ştiinţelor în general, şi deci şi a evidenţei contabile, în particular, trebuie menţionat rolul decisiv pe care templele l-au jucat în epoca timpurie a societăţii omeneşti. Învăţaţii acelor timpuri erau în special preoţi, care aveau cunoştinţe ştiinţifice complexe, inclusiv în domeniul financiar – „aristocraţia templelor deţinea firele circulaţiei băneşti” şi care, în general, aveau de ţinut o evidenţă destul de complexă a veniturilor şi cheltuielilor aşezămintelor religioase respective: „Toată viaţa publică şi privată se desfăşura sub ocrotirea templelor, ce constituiau ele însele centre de contabilitate.”

Templele au constituit şi primele instituţii care au efectuat operaţiuni de tip bancar: „Primele dovezi ale unei activităţi bancare se regăsesc în Orientul Apropiat (Babilon) şi Egiptul Antic. În aceea perioadă, templele erau loc de rugăciune şi loc de păstrare a banilor şi tezaurelor. Au fost descoperite mărturii scrise privind activitatea de depuneri şi împrumuturi efectuată de temple.”

Totodată, se pare că egiptenii deţineau o tehnică contabilă superioară altor popoare antice, deoarece ştiau „să folosească jocuri de înregistrări contabile fictive, care nu corespundeau fluxurilor, pentru a corecta anumite situaţii.”

Pe măsura apropierii în timp, averea, şi deci şi evidenţierea, contabilizarea ei, capătă o importanţă din ce în ce mai mare. Din acest punct de vedere, cea mai interesantă de urmărit este evoluţia Imperiului lui Alexandru Macedon. Bazele extinderii cuceririlor au fost puse de către Filip al II-lea. În teritoriile cucerite, Alexandru Macedon a dus o adevărată politică fiscală. Cetăţilor care i s-au predat fără luptă li s-au acordat adevărate înlesniri fiscale, cum ar fi scutirea de la plata impozitelor către visteria sa.

Pentru Grecia antică, iar apoi pentru Imperiul Roman, tezaurele cetăţii, averea publică capătă un rol din ce în ce mai important. Sistemul de colectare a taxelor, dar şi evidenţa acestora, atât ca venituri, cât şi ca mod de cheltuire a lor, capătă o rigoare din ce în ce mai mare. Romanii au dus rigoarea la limita sa „extremă”: nu numai contractele comerciale, dar şi registrele contabile capătă în vremea Imperiului Roman forţa de probă în justiţie, trebuind să fie ţinute în funcţie de un anumit tipic.

În antichitate, asistăm şi la apariţia altui fenomen destul de interesant legat de contabilitate: cei care se ocupau cu administraţia, cu contabilitatea, capătă o poziţie din ce în ce mai importantă în administraţia statului, ceea ce indică rolul tot mai important pe care contabilitatea începe să-l capete: „Egiptologul Champollion arăta că <toţi funcţionarii statului făceau parte din corporaţia contabililor. Contabilii regali aveau în seama lor întreaga administraţie>, iar după greci, conform oratorului atenian Eschine, <un om poate primi coroana numai după ce a dat socoteală de administraţia încredinţată>”.

Este adevărat că în toată perioada antică nu se poate vorbi de o tehnică contabilă în sensul modern al cuvântului, dar cu siguranţă că deja exista o tehnică bine pusă la punct în ceea ce privea ţinerea registrelor, pornind de la modul lor de întocmire, până la prezentarea şi controlul acestora.

Definitia firmelor (intreprinderilor) si clasificare

In economia de piata intreprinderea este o unitate economică cu o existenţă juridică si autonomie decizională care produce bunuri si presteză servicii pe baze commercial lucrative.

Intreprinderile se pot clasa astfel:

1. după obiectul urmarit in activitatea lor:

- intreprinderi cu scop lucrative;

- intreprinderi cu scop non lucrative.

2. după forma de proprietate:

- intreprinderi publice;

- intreprinderi private;

- intreprinderi mixte.

3. după regimul juridic de organizare si functionare:

- regii autonome;

- companii sau societăţii comerciale.

4. după dimensiunea lor:

- intreprinderi mari;

- intreprinderi mici si mijlocii.

In categoria intreprinderilor mari si mijlocii intră unităţii care indeplinesc următoarele condiţii:

- pănă la 9 salariaţi – micro intreprinderi

- intre 10-49 salariaţi – intreprinderi mici

- intre 50-249 salariaţi – intreprinderi mijlocii

- cifra de afaceri anuală pănă la 8milioane EURO

Cea mai mare parte a firmelor din sectorul afacerilor o reprezintă societătile comerciale care pot fi impărite in funcţie de :

a) natura răspunderii pe care si-o asumă subiecţii proprietăţii:

- societăţi cu răspundere limitată;

- societăţi cu răspundere nelimitată.

Preview document

Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 1
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 2
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 3
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 4
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 5
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 6
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 7
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 8
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 9
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 10
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 11
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 12
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 13
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 14
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 15
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 16
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 17
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 18
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 19
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 20
Tipologia firmelor din România - descrierea unui tip de firmă care funcționează în România - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Tipologia Firmelor din Romania - Descrierea unui Tip de Firma care Functioneaza in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?