Tipuri de strategii și politici publice locale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 7272
Mărime: 36.00KB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Simion
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Armenia Androniceanu
Referatul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Mangement -ASE Bucuresti

Extras din referat

Importanţa unei abordări strategice

Din ce în ce mai complexe, economia şi societatea sunt supuse unor schimbări rapide, uluitoare, care influenţează dimensiunile economice, sociale, politice şi culturale aleproceselor de excluziune socială. De aceea apare necesitatea elaborării unei abordări strategice pentru a trata acest aspect, astfel încât să includă toate procesele, dimensiunile şi toţi factorii excluziunii sociale şi să aibă în vedere trecerea timpului, oricât de rapidă ar fi aceasta. O problemă atât de complicată precum excluziunea socială nu poate fi tratată prin măsuri simpliste care ignoră factorul timp. Totuşi, aceasta nu înseamnă că strategia nu poate fi simplă, directă, uşor de înţeles şi de explicat.

Conţinutul strategic specific oferă posibilitatea de a identifica şi defini caracteristicile fundamentale ale unui proiect local cu scopul de a combate excluziunea socială. Acest lucru ne determină să alegem din opţiunile posibile şi să distingem diferenţa dintre alegerea făcută şi celelalte opţiuni. De aceea este un ajutor valoros care permite coparticipanţilor să înţeleagă implicaţiile excluziunii sociale şi resursele implicate în eforturile pentru eradicarea acesteia. Importanţa excluziunii sociale devine fundamentul tuturor acţiunilor şi pregăteşte calea pentru alianţe strategice. Fără o strategie uşor de identificat, avizată de toţi coparticipanţii, este foarte dificil - şi chiar riscant - să se stabilească un parteneriat.

Utilitatea abordării strategice nu se încheie aici, de vreme ce constituie un punct de pornire pentru a obţine un impact considerabil prin măsuri împotriva excluziunii sociale. Formularea unei strategii implică o anumită logică a măsurilor şi rezultatelor. Va fi dificil să se atingă obiectivele dacă se aplică tactici necorespunzătoare, la întâmplare şi pe termen scurt. Este şi mai dificil să se obţină rezultate durabile care să aducă schimbări şi inovaţie socială. Prin urmare, acestea sunt câteva dintre valorile care pot fi atribuite parţial formulării strategiei.

Definiţie

Prin această prezentare nu încercăm să reinventăm conceptul de strategie. Din punct de vedere etimologic, acest cuvânt a fost moştenit de la Atenas de Clastenes şi a fost utilizat pentru a se face referire la un colegiu de zece persoane (strategi) responsabili cu probleme militare. Datează încă din vremea Greciei clasice şi este ataşat rolului jucat de persoanele responsabile cu organizarea armatei. Într-o anumită măsură, aceste origini delimitează caracteristicile acestui concept. De aceea, strategul este definit în multe dicţionare ca funcţionarul superior, căpitanul, generalul sau liderul/şeful responsabil cu planificarea şi emiterea ordinelor în cazul manevrelor militare majore.

Termenul "strategie" a acumulat în timp diverse nuanţe civile şi politice. Din acest punct de vedere, termenul este asociat cu abilitatea de a coordona puteri economice, sociale şi politice pentru a atinge obiectivele unui stat, grup sau ale unui partid politic - de exemplu în cazul unei strategii parlamentare. Se vorbeşte de asemenea despre arta de a combina acţiunea cu un anumit scop şi despre abilităţile de a coordona o afacere. În contextul teoriei jocului, termenul se referă la instrucţiunile pe care trebuie să le urmeze un jucător în anumite împrejurări. Există chiar şi opinii conform cărora strategia este un tip de cunoaştere sau o ştiinţă care dirijează acţiunile în mediul afacerilor, sportului şi informaţiilor. Alte păreri se axează pe sistemul de reguli, roluri şi decizii prin intermediul cărora un jucător, o echipă, o organizaţie sau un grup reuşeşte să obţină o victorie, respectiv să domine o piaţă sau să găsească o soluţie.

Deşi au aceeaşi rădăcină, noţiunile strategie şi stratagemă nu sunt echivalente. Stratagema este în general asociată vicleniei, uneltirii, şiretlicului, tertipurilor şi înşelăciunii. Prin urmare, o strategie poate conţine una sau mai multe stratageme relativ justificate, în care un rol important îl au etica, moralitatea şi regulile jocului adoptate de adversari. În lupta împotriva excluziunii sociale, strategiile depind în mare măsură de reprezentarea de grup şi percepţiile pe care întreaga societate le construieşte cu privire la persoanele afectate de excluziunea socială. Sub acest aspect, persoanele excluse din societate şi cetăţenii deopotrivă abordează stratageme mai mult sau mai puţin explicite, de ignorare reciprocă, respingere, asistenţă şi colaborare.

Prezentarea de mai sus se referă la una dintre multiplele definiţii ale cuvântului "tactică", atunci când aceasta este considerată o deprindere sau o înşelăciune folosită pentru a atinge un anumit scop. Acest concept are, de asemenea, conotaţii militare şi utilizarea sa s-a extins asupra societăţii civile. În ceea ce priveşte armata, se poate vorbi de acţiuni tactice atunci când acestea afectează o parte din trupe pentru o perioadă limitată de timp şi când acestea se aplică luptelor intermediare. Multe războaie tactice pot fi pierdute, şi totuşi câştigate dintr-o perspectivă strategică. Dacă se aplică acţiunilor care vizează combaterea excluziunii sociale, diferenţa între strategie şi tactică ar fi sub aspectul volumului, cu alte cuvinte cantitatea/numărul de mijloace/ resurse, numărul de persoane implicate, timpul şi rezultatele. Tacticile vizează programarea, stabilirea unor obiective pe termen scurt şi limitate, în timp ce strategia se asociază fazei de planificare, rezultatelor pe termen lung şi globale. De fapt, tacticile fac parte din strategie şi îşi au scopul în ea. Un exemplu de acţiune tactică în învăţământ sunt activităţile cu scop de eliminare a analfabetismului anumitor grupuri, pe parcursul unui an, cu colaborarea mai multor profesori. Spre deosebire de aceasta, o strategie ar fi reforma sistemului de învăţământ pentru a-l face accesibil întregii populaţii, bazându-se pe toate resursele de pregătire, experţii, autorităţile de învăţământ şi agenţii socio-economici.

De asemenea, este important să nu se confunde strategia cu metodologia. Cea din urmă este o metodă organizată de a acţiona, iar în cercetare aceasta tratează procedurile care ne permit să studiem fenomenele. Unele metodologii încorporează elemente strategice hotărâtoare, care pot duce la neînţelegeri şi deseori la metode prescrise de a dirija o acţiune. Însă trebuie să rămânem realişti: în cadrul unui proiect cu obiectivul de a combate excluziunea socială, există multe metodologii de intervenţie. În mod logic, trebuie să alegem metodologiile cele mai relevante faţă de principiile, obiectivele şi mijloacele care caracterizează abordarea strategică aleasă. Astfel, dacă mobilizarea victimelor este considerată un element strategic, este necesară găsirea metodologiilor care motivează şi promovează participarea, sau, dacă dimensiunea teritorială a problemei este importantă, poate fi util familiarizarea cu instrumentele metodologice care au fost aplicate în aspecte de dezvoltare locală.

Tipuri de strategii

În baza acestor concepte, perspectiva multiplicităţii şi eterogenităţii strategice trebuie reexaminată în contextul luptei împotriva excluziunii sociale. În secţiunea Concepte şi strategii sunt conturate mai multe strategii. Unele se axează pe aspecte individuale şi grupuri mici, altele pe grupuri sau sectoare. Unele se concentrează asupra cauzelor, iar altele asupra efectelor. În concordanţă cu definiţia excluziunii, unele strategii se axează pe dimensiunea economică, socială sau politică, , şi doar câteva iau în considerare factorii simbolici şi socioculturali. Însă toate se reunesc şi materializează într-o zonă teritorială. S-a dovedit la scară largă că există o relaţie strânsă între reprezentarea socială, imaginile de grup ale excluziunii sociale şi tipurile de strategii efectuate.

În ciuda acestei diversităţi şi a faptului că "fiecare teritoriu îşi duce propriul război", trebuie să fim atenţi să nu alunecăm în capcana relativismului strategic, aceasta însemnând că toate strategiile sunt valabile în orice loc şi în orice moment. Evident, se impune alegerea unei strategii generale pentru fiecare acţiune, astfel încât să se lase loc /spaţiu pentru strategii suplimentare/ complementare. Este important ca acest lucru să fie clar, explicit şi convenit de toate părţile, pentru că, în caz contrar, există riscul de a alerga absurd în toate direcţiile, de a încerca să se obţină victorii pe toate fronturile. Acest lucru este rareori posibil. Decât să ne deplasăm în toate direcţiile, este mai bine să ne concentrăm asupra unui obiectiv strategic; dacă se dovedeşte a fi cel greşit, trebuie să fim capabili să efectuăm schimbările necesare.

Preview document

Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 1
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 2
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 3
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 4
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 5
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 6
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 7
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 8
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 9
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 10
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 11
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 12
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 13
Tipuri de strategii și politici publice locale - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Tipuri de Strategii si Politici Publice Locale.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul managerului în creșterea performanțelor organizațiilor

INTRODUCERE Teoriile contemporane ale managementului sunt ultimele din lungul șir de idei și practici de management. Aplicarea principiilor de...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Managementul prin Proiecte

,,Proiect" a devenit unul dintre cele mai utilizate cuvinte ale vocabularului de afaceri în general şi ale vocabularului actual al limbii române....

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Bariere în calea unei comunicări interne eficace și eficiente

I. TEORIA COMUNICĂRII 1.1. Scurt istoric. Definirea noțiunii Comunicarea este unul dintre cei mai vechi termeni, una dintre cele maivechi...

Managerii și Autoritatea

I Managerul - rol si interactiuni 1. Introducere Adeseori capacitatea de a conduce şi un manager eficient sunt atribuite calităţii de...

Centralizare - Descentralizare și Autonomie

stat, indiferent de structura sa, de forma de guvernământ şi de regimul politic. Deconcentrarea constituie un regim administrativ care se situează...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Drepturile Copilului

INTRODUCERE După istoricul francez Phillippe Aries întelegerea copilăriei, cel putin până la vârsta de 7 ani, ca stadiu distinct al evolutiei...

Protecția și Promovarea Drepturilor Anumitor Categorii de Persoane

INTRODUCERE Se ştie că drepturile omului se află la baza constituţionalismului, iar principalul scop al unei constituţii constă în garantarea...

Dezvoltare Locală

INTRODUCERE Epoca istorica prin care trece România, aceea a tranzitiei spre economia de piata si a integrarii în structurile internationale, fie...

Elemente de management organizațional în instituțiile de asistență socială - instituții pentru persoane adulte

INTRODUCERE Lucrarea de faţă a fost concepută plecând de la convingerea că necesitatea abordării corespunzatoare a eleborarii şi managementul de...

Considerații Privind Procedurile de Accesare a Fondurilor Europene în Turism

Introducere Fondurile Stucturale prin care Uniunea Europeană acționează sunt instrumente financiare venite să sprijine, atât competitivitatea...

Studiu de Oportunitate Privind Amenajarea Turistică și Agroturistică a Județului Buzău

CAPITOLUL I Contextul natural şi socio-economic al zonei judeţului Buzau Un ţinut de legendă, judeţul Buzău Buzăul, nume cu învăluiri de legendă...

Strategia - tipuri de strategii și politici publice locale

I. STRATEGIA 1.1 Definitii si concepte Strategia defineste incotro doreste organizatia sa se deplasese pentru a-si indeplini misiunea, respectiv...

Tendințe în Starea de Competitivitate a Economiei României

Introducere Competitivitatea unei naţiuni reprezintă capacitatea unei naţiuni de a crea şi menţine, prin politici adecvate, un mediu care să...

Ai nevoie de altceva?