Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5436
Mărime: 36.25KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. I. Definitia carierei …pag.3
  2. II. Consilierea carierei…pag.3
  3. III. Instrumente de consilierea carierei asistata pe calculator…pag.4
  4. IV. Tehnologii informatice si de comunicareiîn consilierea carierei…pag.5
  5. V. Utilizarea web site-turilor in informarea, consilierea si orientarea carierei…pag.5
  6. V.1 Paginile web…pag.6
  7. V.2 Programe intalnite pe paginile web…pag7
  8. V.3 Cerinte ale utilizarii tehnologiei informatiei si comunicarii in consilierea carierei …pag.8
  9. VI. Avantaje si dezavantaje ale utilizarii tehnologiei informatiei si comunicarii in consilierea carierei; Riscul pentru beneficiar…pag.10
  10. VI.1 Avantaje ale utilizarii tehnologiei informatiei si comunicarii in consilierea carierei…pag.10
  11. VI.2 Dezavantaje ale utilizarii tehnologiei informatiei si comunicarii in consilierea carierei…pag.10
  12. VI.3 Riscul pentru beneficiar…pag.11
  13. VII. Instrumente de evaluare psihologica si validarea lor in vederea diminuării riscurilor potentiale pentru clienti…pag.11
  14. VII.1 Teste psihometrice…pag.11
  15. VII.2 Programul de planificarea carierei (ACT)…pag.11
  16. VII.3 APTICOM…pag.12
  17. VII.4 Inventarul despre lumea muncii…pag.12
  18. VII.5 Inventarul psihologic California…pag.13
  19. VII.6 Indicatori Myers – Briggs…pag.13
  20. VII.7 Testul de diferentiere a aptitudinilor…pag.14
  21. VII.8 Programe în ajutorul consilierului …pag.14
  22. - Coach
  23. VIII. Perspective in consilierea informatica…pag.15

Extras din referat

I. DEFINITIA CARIEREI

Pentru a defini cariera trebuie sa avem in vedere:

• contributia individului la dezvoltarea propriei cariere;

• contributia organizatiilor în care evolueaza;

• contextele pe care le intersecteaza;

• calitatea legislatiei specifice si maniera de aplicare a acesteia.

Cariera este o succesiune de activitati si pozitii profesionale pe care o persoana le atinge, ca si atitudinile, cunostintele si componentele asociate, care se dezvolta de-a lungul timpului. Sunt trei elemente importante pentru a intelege ce este aceea o cariera:

A. Cariera este un proces dinamic în timp, care are doua dimensiuni:

• Cariera externa – succesiunea obiectiva de pozitii pe care individul le parcurge in timp

• Cariera internă – interpretarea pe care o da individul experientelor obiective prin prisma subiectivitatii sale.

B. Cariera presupune interactiunea intre factorii organizationali si cei individuali. Perceptia postului ca si pozitia adoptata de catre individ, depind de compatibilitatea intre ceea ce concepe individul potrivit pentru sine (aptitudini, nevoi, preferinte), si ceea ce reprezinta postul de fapt (constrangeri, oportunitati, obligatii).

C. Cariera ofera o identitate ocupationala; profesia, pozitia ocupata, organizatia in care lucreaza fac parte din identitatea individului. Oamenii sunt diferiti intre ei dar, in acelasi timp, putem determina si lucruri pe care le au in comun. Utilizand sisteme de clasificare se pot identifica asemanari si diferentieri in orientarea carierei. Orientarea carierei este deci, acel tipar relativ stabil al talentelor, valorilor, atitudinilor si activitatilor ocupationale.

Orientarea carierei a unui individ este importanta atunci cand o raportam la profesia pe care acesta o are. Din compatibilitatea celor doua rezulta consecinte importante pentru individ, pentru comportamentul si atitudinile sale la serviciu, cat si pentru starea sa de echilibru si satisfactie.

Este esential ca individul sa isi aleaga cu atentie profesia; trebuie sa se gandeasca pe termen lung ce ar insemna mai concret, care sunt activitatile specifice, tipurile de organizatii, oportunitatile, posibilitatile de a-si valorifica potentialul natural; este posibil sa existe o diferenta intre perceptia despre ce inseamna profesia respectiva din afara, si ceea ce presupune de fapt.

II.Consilierea carierei

Consilierea carierei este in primul rand o relatie pe care o stabilesti cu o persoana pregatita sa te sprijine in elaborarea planurilor tale de viitor. Privita din alt unghi de vedere, consilierea carierei este un exercitiu activ de comunicare cu rolul de a mobiliza eficient resursele de care dispui in scopul atingerii obiectivelor pe care ti le-ai propus.

Consilierul isi asuma rolul de facilitator, consultant, coordonator, furnizor de informatii si persoana de legatura intre tine si piata de munca.

Consilierul de cariera te ajuta sa-ti explorezi interesele si aptitudinile si sa iei hotarari educationale importante care iti vor influenta deciziile de cariera din viitor.

El te ajuta sa-ti raportezi aptitudinile la informatiile despre cariera. Iti explica procedurile, scopurile si strategiile implicate in consiliere, inainte de a stabili o relatie cu tine.

Cu sprijinul sau vei putea sa-ti dezvolti un sistem coerent de scopuri de viata, sa-ti intaresti comportamentul intentional. Daca vei sti sa-ti stabilesti obiectivele de viitor, vei sti si care sunt propriile tale capacitati. Vei fi capabil sa pui in actiune mai multe modele de comportament pentru o situatie data si vei putea sa abordezi problemele de viata mult mai elaborat.

Consilierul de cariera nu-ti da sfaturi si nici nu te judeca. El este un prieten care te ajuta sa-ti gasesti raspunsurile. Pentru el tu esti persoana importanta. Tu ai ocazia sa-ti clarifici atitudinea fata de o problema la care cauti o solutie. Consilierii educationali respecta codurile deontologice si principiul confidentialitatii.

Pentru a putea spune ca va claditi o cariera, fiti constienti de ce si cat puteti face, apoi alegeti, un obiectiv bine definit, dupa care analizati cat de bine pregatiti sunteti. Daca veti considera ca aveti o cat de mica lipsa de informatie in acel domeniu, va sfatuiesc sa o acoperiti repede. O alta problema este aceea a pregatirii continue. Niciodata nu poti spune ca stii tot, "omul cat traieste invata", aceasta zicala din batrani isi gaseste foarte bine locul in fiecare din noi.

Daca vreti sa construiti o cariera este necesar sa constientizati ca trebuie sa fiti permanent bine informati, sa cunoasteti in amanunt fiecare detaliu al oricarui fragment din oportunitatea pentru care ati optat.

O cariera se cladeste in timp, cu rabdare şi consecvenţă. Drumul pana la o cariera de succes este lung, cu multe urcusuri si poate, cu mai multe coborasuri, intotdeauna cand ajungi jos te ridici mai puternic, cu conditia sa ai curajul sa recunosti ca tu ai gresit, sa inveti din greselile tale.

Uneori veti fi tentati ca, in urma succesului sa deveniti aroganti, din punctul meu de vedere este cea mai mare prostie, nu uitati ca este foarte greu sa urci, dar foarte usor sa cazi si daca ai reusit sa fii sus, este posibil ca in urmatoarele momente sa fii mai jos decat ai fost vreodata. Astea sunt lectiile pe care ni le da VIATA, ai grija la ele, nu uita niciodata prietenii adevarati si fii alaturi de ei asa cum si ei sunt alaturi de tine, nu intoarce un serviciu doar daca ti s-a facut o favoare, ramaneti OAMENI oricat de sus veti ajunge.

Consilierea carierei se referă la toate categoriile de persoane, atât la cei care au deja o slujbă şi vor alta, cât şi la cei sunt în căutarea unui loc de muncă, indiferent de nivelul de calificare, profesie, sex sau vârstă.

III. Instrumente de consilierea carierei asistata de calculator

Domeniul consilierii carierei se confrunta astazi cu numeroase provocari, iar

pentru a tine pasul cu schimbarile si nevoile impuse de aparitia societatii postindustriale teoreticienii si practicienii trebuie sa regândeasca paradigmele si conceptele, sa elaboreze abordari, teorii si tehnici noi. Tractenberg (2002) descrie o serie de directii si tendinte noi în domeniul consilierii carierei, în perspectiva societatii postindustriale. Una dintre acestea este nevoia de a tine pasul cu noile tehnologii, ce ofera consilierilor instrumente de interventie în acest domeniu, precum:

• sistemele de consiliere a carierei asistata de computer;

• software multimedia;

• jocuri de simulare;

• casete video despre ocupatii;

• varietate de servicii pentru cariera si gasirea unei slujbe, disponibile pe

Internet, cum ar fi: baze de date cu locuri de munca, servicii oferite de consilierii carierei sau informatii despre ocupatii ca instrumente necesare pentru luarea deciziilor în cariera si gasirea unui loc de munca.

Preview document

Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 1
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 2
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 3
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 4
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 5
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 6
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 7
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 8
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 9
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 10
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 11
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 12
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 13
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 14
Utilizarea Web-Siturilor în Informare și Consiliere - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Utilizarea Web-Siturilor in Informare si Consiliere.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Resurselor Umane și Evaluarea Performanțelor Profesionale

INTRODUCERE Într-o perioadă economică dificilă, în care firmele apelează tot mai mult la programe de restructurare în scopul de a-şi economisi...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Evaluarea, Motivarea și Recompensarea Personalului

Evaluarea, motivarea si recompensarea personalului Specialistii nostri va ofera nu numai o evaluare a performantelor personalului dar si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Resurselor Umane

C1 (2.03) Importanta resursei umane in cadrul unei intreprinderi -MRU este activitatea de management, raspunzatoare de toate deciziile si...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Managementu Carierei

Capitolul 1 DEFINIREA CONCEPTULUI DE MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Ansamblul activităţilor referitoare la asigurarea utilizării optime a...

Managementul Carierei

De la orientare şcolară şi profesională la orientarea şi dezvoltarea în carieră Dacă în urmă cu mai mulţi ani, termenului de carieră i se...

Te-ar putea interesa și

Telework

Instrument Motiv Opțiuni Proiectarea și echiparea locațiilor - Adaptare a locurilor de muncă la sarcini noi - Flexibilitate - Permite...

Ai nevoie de altceva?