Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4407
Mărime: 536.69KB (arhivat)
Publicat de: Tamara Mihai
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Demersurile Comunicationale Ale Marcii „Coca – Cola”

Prima reţetă Coca - Cola a fost inventată în Columbus , Georgia , de către John Stith Pemberton , iniţial ca un cocawine numit Pemberton's French Wine Coca în 1885. El se poate să fi fost inspirat de succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani , Vin Mariani. Primele vânzări au fost la Jacob's Farmacy din Atlanta, Georgia , pe 8 mai , 1886. A fost vândută iniţial ca un medicament brevetat pentru cinci cenţi. Pemberton a susţinut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenţa de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap şi impotenţa. Pemberton a publicat prima reclamă pentru băutură pe 29 mai a aceluiaşi an, în Atlanta Journal. În primele opt luni doar nouă băuturi au fost vândute zilnic. În 1888 au existat pe piaţă trei versiuni de Coca-Cola vândute separat de trei firme. Astfel, Griggs Candler a preluat compania lui Pemberton în 1887 şi a încorporat-o în 1888 în Coca Cola Company. În acelaşi an, din cauza dependenţei de morfină, Pemberton îşi vinde drepturile a doua oară altor patru afacerişti: J.C. Mayfield, A.O. Murphey, C.O. Mullahy şi E.H. Bloodworth. În acelaşi timp, fiul alcoolic al lui Pemberton, Charley Pemberton a început să vândă propria versiune a produsului. Coca-Cola a fost vândută în sticle, pentru prima data pe 12 martie 1894. Cutiile de Coke au apărut pentru prima dată în 1955. Prima îmbuteliere de Coca-Cola a avut loc în Vicksburg, Mississippi, la Biedenharn Candy Company în 1891. Proprietarul acesteia era Joseph A. Biedenharn. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn, foarte diferite de modelul „hobble-skirt” de mai târziu care este acum atât de familiar.

In prezent compania vinde in peste 200 de tari din intreaga lume , pastrand aceasi reteta devenita faimoasa inca din 1886. Organizatia se afla intr-o continua evolutie , dezvoltand produse noi , noi moduri de pionerat , incercand sa se extinda din ce in ce mai mult.

Coca-Cola este o băutură răcoritoare produsă de The Coca-Cola Company, făcută din frunze de coca decocainizate. Numele provine de la două din ingrediente: frunzele de coca şi boabele de cola.

Aroma distinctivă de "cola" provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie şi vanilie, restul ingredientelor având doar contribuţii minore. Firma producătoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. În prezent, Coca-Cola este cea mai consumată băutură răcoritoare din lume.

Compania produce concentrat, care este apoi vândut la diverşi îmbuteliatori de Coca-Cola licenţiaţi, din întreaga lume. Îmbuteliatorii, care deţin contracte teritoriale exclusive cu societatea, fabrică produsul finit în cutii şi sticle, din concentrat în combinaţie cu apă filtrată şi îndulcitori. Îmbuteliatorii apoi vând, distribuie şi comercializează Coca Cola în cutii şi sticle în magazinele de vânzare cu amănuntul şi prin maşinile automate de vânzare. Coca-Cola Company vinde de asemenea concentrat pentru vânzări la dozator, către marile restaurante şi distribuitorii de servicii alimentare.

In afara de Coca – Cola , compania priduce 3 dintre cele 5 bauturi de top din lume non – alcoolice , spumante: „Diet Coke” , „Sprite” si „Fanta”. Iar in afara de acestea mai mult de 450 de alte marci , care acopera totul , de la apa si sucuri , la bauturi energizante , si chiar ceai si cafea. In total insumandu – se pana la peste 1,5 miliarde de bauturi servite in fiecare zi.

Coca-Cola Company a introdus şi prezentat ocazional şi alte băuturi de tip cola sub numele brandului Coke. Cea mai comună dintre acestea este Diet Coke. Cu toate acestea, există şi altele, inclusiv Diet Coke Caffeine-Free, Cherry Coke, Coca-Cola Zero, Vanilla Coke şi ediţiile speciale cu lămâie şi chiar cu cafea.

In intreaga lume exista in jur de 300 de companii coordonate de organizatie , pentru producerea , imbutelierea , si distributia bauturilor.

Coca-Cola are un nivel al pH-ului de 3-4, foarte acid. Acest fapt este datorat, în mare parte, acidului fosforic (H3PO4), care este de asemenea responsabil pentru producerea dependenţei. Experimente s-au făcut, spre exemplu punerea unui dinte în Coca-Cola, în suc de portocale şi în alte lichide. După câteva săptămâni, s-a constatat că s-a dizolvat parţial în băutură, aceasta ducând la concluzii despre ce efect ar avea asupra intestinelor sensibile ale corpului. Compania a răspuns acuzaţiilor prin faptul că atunci când se bea, dinţii nu sunt decât puţin timp expuşi acidului din lichid, iar saliva conţine neutralizatori pentru acei acizi. Un zvon a afirmat că dacă e consumat în exces, Coca-Cola poate duce chiar la moarte: nivelul ridicat al dioxidului de carbon din corp ar bloca calea oxigenului, astfel ducând la încetarea activităţii plămânilor, deci moarte, dar compania a negat aceste afirmaţii.

Începând cu 1989, când a început să fie promovată şi în România, campaniile Coca-Cola au fost:

• 2008-2009 - Deschide si savureaza fericirea

• 2006-2007 - Sete de viaţă

• 2002 - Make it real

• 2001 - Viaţa are gust

• 2000 - Savurează

• 1993 - Întodeauna Coca-Cola

• 1989 - You can't beat the real thing

Pe parcursul anului 2oo7 – 2oo8 Coca – Cola Company vine pe piata din Romania cu doua campanii : „Sete de viata” si „Deschide si savureaza fericirea” , care aduc o imagine noua a companiei Coca – Cola. Astfel in cei doi ani compania ruland pe micile ecrane o serie de reclame noi , nelasand astfel consumatorii sa apuce sa se plictiseasca de aceeasi imagine.

Pe langa reclamele televizate , compania impaneste internetul cu spoturi publicitare , dar si cu imagini reprezentative. Iar in afara de acestea , cu totii ne intalnim cu imaginea creata de coca – cola in drumul nostru , compania folosindu – se de cat mai multe mijloace posibile de acaparare a pietei.

Cele doua campanii desfasurate in perioada 2oo7 – 2oo8 ,expres sugerata in „Fabrica de fericire” nuanteaza , intr – un mod inovator , felul in care compania isi doreste sa serveasca fiecare client in parte , fericirea si bucuria pe care o transmite Coca – Cola.

Campaniile promovate de catre Coca – Cola Company in Romania , dar si in restul lumii se adreseaza unei game largi de consumatori , nu neaparat la un segment de piata. Desigur tendinta de a se adresa tinerilor exista deoarece este bine stut ca tinerii sunt mai usor de influentat.

Cred in ceea ce priveste Coca – Cola Company structura mixtului de marketing este una bine pusa la punct si organizata , fapt care se reflecta si in vanzarea produselor sale.

Preview document

Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 1
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 2
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 3
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 4
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 5
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 6
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 7
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 8
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 9
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 10
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 11
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 12
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 13
Analiza comparativă a mărcilor Coca Cola și Pepsi Cola - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Marcilor Coca Cola si Pepsi Cola.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile McDonald's și KFC

PARTEA I: Elemente definitorii ale pietei fast-food-ului 1. Caracterizare generala 1.1 Capacitatea pietei Fast-food-ul, fenomen necunoscut la...

Analiza pieței produselor fast food din România

În România piaţa globală a produselor fast food înregistrează anual o cifră de afaceri de 400 mil. USD cu un ritm anual de creştere de 5%. Dacă pe...

Analiza comparativă a comunicării de marketing - Orangina vs Fanta

I. ELEMENTE DEFINITORII ALE PIETEI BAUTURILOR RACORITOARE 1. CARACTERIZARE GENERALA Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare din Romania...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru Coca-Cola și Pepsi

PARTEA I: ELEMENTE DEFINITORII ALE PIETEI BAUTURILOR RACORITOARE 1. Caracterizare generala În cele ce urmeaza ne propunem o analiza a pietei...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Gestiunea unei Crize de Imagine Coca-cola

1.Prezentarea generala a organizatiei Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot...

Analiza concurenților unei firme de comerț

Argument Tema aleasă, „Analiza concurenților unei firme de comert ” are ca scop atingerea standardelor curriculare solicitate de specializarea pe...

Organizarea unei Campanii de Promovare a Produselor pe Exemplul SC Quadrant Amroq Beverages Romnia SA

Capitolul 1 Promovarea în cadrul strategiei de marketing a firmei 1.1. Delimitări conceptuale ale strategiei de marketing 1.1.1. Definirea şi...

Analiză comparativă a două mărci

Scurta prezentare a pietei bauturilor racoritoare din Europa de Sud-Est In ultimii ani, in Europa de Est oferta de bauturi racoritoare este tot...

Impactul promoțiilor comparativ pentru mărcile Pepsi și Coca-Cola asupra imaginii mărcii și intenția de cumpărare

1. Rezumat managerial Situații dificile care trebuie soluționate de către managementul organizațional apar frecvent, majoritatea deciziilor care...

Pepsi - tehnici promoționale

I. Alegerea produsului şi caracteristici 1. Descrierea produsului Pepsi este o băutura răcoritoare carbogazoasă care este produsă şi îmbuteliată...

Mediul concurențial în afaceri

PREZENTARE GENERALĂ The Coca-Cola Company este cea mai mare companie producătoare de băuturi răcoritoare din lume, cel mai mare producător,...

Analiza activității comerciale - SC Transilvania Internațional Import Export SRL

Capitolul 1 Consideratii privind activitatea comerciala 1.1. Activitatea comerciala. Generalitati Activitatea de comert : reprezinta o...

Ai nevoie de altceva?