Analiza filmului - Dilema socială

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1273
Mărime: 11.42KB (arhivat)
Publicat de: Muntean M.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. Relevanța filmului/ documentarului

Documentarul „Dilema Socială” prezintă aspectele negative ale rețelelor de socializare și felul în care acestea ajung să ne controleze. Abordarea directa a filmului scoate în evidență subiecte și teme discutate în cadrul materiei Mass-media și Societate. Încă din primul seminar tema abordată a fost reprezentată de efectele dăunătoare ale rețelelor de socializare în rândul tinerilor și modul în care acestea afectează calitatea vieții.

Ultimele studii relevă faptul că anxietatea și depresia în rândul tinerilor a crescut cu 70% în ultimii 25 de ani. Rețelele de socializare au un impact major asupra tinerilor, fiind mereu conectați și petrecând o mare parte din zi urmărind ultimele postări. Cred că principala problemă este reprezentată de faptul că oamenii tind să prezinte o viață perfectă în mediul online. De cele mai multe ori ajungem să ne dorim această perfecțiune care este prezentă la ori ce pas, iar în lipsa ei adunăm frustrări. Adesea aceste platforme nu reflectă realitatea. Utilizatorii trebuie să țină cont de acest aspect și să filtreze mereu informația. Apariția știrilor false este tot mai prezentă și creează percepții greșite în rândul utilizatorilor. S-a demonstrat faptul că știrile false sunt distribuite mai des decât știrile adevărate.

2. Evaluare generală a filmului/ documentarului

Documentarul se concentrează pe dezavantajele principalelor platforme tehnologice, iar firul narativ prezintă interviuri cu persoane care obișnuiau să lucreze la Google și Facebook. În multe privințe, ei trag un semnal de alarmă asupra propriilor creații. Un fost executiv al Facebook, Tim Kendall, care a fost întrebat ce îl îngrijorează cel mai mult, a spus: „În cel mai scurt orizont de timp, sunt cel mai îngrijorat de războiul civil”.

„The Social Dilemma” prezintă modului în care companiile de tehnologie influențează alegerile naționale, cum „urmăresc” miliarde de oameni de pe internet pentru a le oferi reclame direcționate și pentru a veni cu funcții care stimulează dependența.

Foști membri ai Facebook, Google, Twitter, Pinterest sau Uber, spun la unison un singur lucru: „Atunci când nu plătești pentru ceva, cel vândut ești chiar tu„.

Filmul prezintă într-un mod SF ce se întâmplă în spatele aplicațiilor, felul în care se iau deciziile și modul prin care aceste platforme reușesc să țină oamenii mereu conectați. În prin plan este surprinsă viața unui adolescent de 16 ani care încurajat de mama lui renunța la telefon timp de o săptămână pentru a primi un ecran nou. Inițial acestuia îi este ușor să renunțe la telefonul mobil și descoperă cât de mult timp are la dispoziție. Mecanismul de machine learning este ilustrat prin trei personaje care urmăresc constant activitatea tânărului și ajung să îl cunoască chiar mai bine decât se cunoaște el. În momentul în care aceștia sesizează faptul că tânărul s-a deconectat de la telefonul mobil, încep să gândească ce l-ar putea aduce înapoi. După câteva zile adolescentul începe să își folosească din nou telefonul în urma unei notificări primite, ceea ce înseamnă că algoritmul de machine learnig și-a făcut bine treaba și a reușit să îl reconecteze pe tânăr.

În final protagonistul ajunge sa ia parte la un protest periculos și agresiv, un lucru pe care îl vedem tot mai des în zilele noastre.

Rețelele de socializare ajung să influențeze comunități întregi de oameni și să joace un rol important chiar și în politică. S-au înregistrat reale avantaje politice prin manipularea în masă utilizând instrumentele Facebook. Cea mai mare problema în contextual actual este pornirea unui război civil.

Prin acest documentar regizor a încercat să prezinte o problemă actuală, de care nu foarte mulți oameni sunt conștienți. Primul pas spre o schimbare este conștientizarea. Prin prisma faptului că în acest documentar sunt intervievate chiar persoane care au ajutat la crearea acestor tehnologii, filmul capătă un nivel ridicat de încredere din partea urmăritorilor. Scopul principal în realizarea documentarului a fost informarea și conștientizarea efectelor pe care le au rețelele sociale asupra omenirii.

Impactul pe care l-a avut filmul asupra urmăritorilor a fost unul destul de mare, mulți dintre ei au decis să își șteargă rețelele sociale și să se deconecteze de la anumite tehnologii considerate dăunătoare. Netflix a înregistrat acest documentar fiind în topurile internaționale. Prin urmare scopul producătorului și al regizorului a fost îndeplinit.

Preview document

Analiza filmului - Dilema socială - Pagina 1
Analiza filmului - Dilema socială - Pagina 2
Analiza filmului - Dilema socială - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Analiza filmului - Dilema sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Popular culture

Eseul de față își propune să demonstreze că Trilogia Matrix (MATRIX, MATRIX REVOLUTION, MATRIX RELOADED) este un produs mediatic ce aparține...

Ai nevoie de altceva?