Analiza Pietei Apei Minerale in Romania

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Analiza Pietei Apei Minerale in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Barbu Andreea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1.Produsul 2
1.1 Scurt istoric al produsului 2
1.2 Gama sortimentală existentă pe piaţa românească 3
2. Analiza ofertei 4
1.1 Principalii ofertanţi şi produsele lor 4
1.2 Producţia de apă minerală, importurile şi exporturile 6
1.3 Vânzările fiecărui ofertant 7
1.4 Elemente ce individualizează cele mai importante mărci 8
3. Analiza cererii 9
3.1. Unitaeai de consum, unitateai de cumpărare şi a untateai de decizie 9
3.2. Principale segmente de piaţă şi analiza acestora 10
3.3 Elementele de natură cantitativă legate de consum şi cumpărare 10
3.4 Capacitatea pieţei 13
3.5 Dezvoltarea pieţei 13
4. Distribuţia 15
4.1. Tipurile de unităţi comerciale prin care se realizează vânzarea către consumatori 15
4.2 Modul de distribuţie pe diferite mărci 16
5. Preţul 17
5.1 Segmentele de preţ 17
5.2 Variaţia preţurilor în ultimii 5 ani 18
6. Promovarea 19
6.1 Modalităţi de promovare a produselor 19
6.2 Campaniile cele mai recente desfăşurate de ofertanţi 20
Bibliografie 22

Extras din document

1.Produsul

1.1 Scurt istoric al produsului

Unul din domeniile de interes mondial care va persista indiferent de circumstanţe este cel legat de resursele hidrgorafice - apa este indispensabilă atât vieţii biologice, cât şi celei economice. Evident că accentul cade preponderent pe rolul apei în ceea ce priveşte supravieţuirea – de aici se desprinde necesitatea unei analize a pieţei apei minerale.

În trecut, toate apele subterane sau superficiale care puteau fi utilizate în scopuri terapeutice purtau denumirea de ape minerale. In ultima perioadă, însă, apelor minerale cu scopuri terapeutice li s-a oferit denumirea de ape curative.

România reprezintă una din ţările cu un vast potenţial hidrografic - deţine peste 60% din resursele de ape minerale ale Europei. Pe teritoriul României s-au amenjat numeroase staţiuni de exploatare a apelor minerale, dintre care se disting: Govora ( una din cele mai bogate staţiuni în ape iodurate şi bromurate din Europa, citată a doua în Europa, după Pechelepronne din Alsacia ), Perla Moldovei ( în cadrul zăcământului mineral Slănic-Moldova, descoperit încă din anul 1801; calitatea apelor minerale descoperite în acest zăcământ a fost confirmată de nenumărate ori la Paris, Viena, sau Frankfurt), Domogled-Herculane ( "La apele sacre ale lui Hercule", staţiune atestată documentar din anul 153 î.Hr.), Calimaneşti- Caciulata sau Borsec.

Nu multe din izvoarele existente (naturale sau artificiale) îndeplinesc criteriile riguroase impuse de legislaţie privind atestarea lor ca ape minerale ce pot fi utilizate pentru îmbuteliere. In vederea exploatării şi îmbutelierii ulterioare a apelor minerale sunt obligatorii studii complexe şi lucrări dificile care cer o tehnologie de vârf, tehnologie greu accesibilă din punct de vedere financiar. Efortul continuă cu monitorizarea ăi protejarea întregului proces pentru a asigura o existenţă durabilă a apei minerale îmbuteliate.

1.2 Gama sortimentală existentă pe piaţa românească

In urma evoluţiei tehnologiei de ultimă generaţie, în prezent, fiecare consumator poate degusta apa minerala potrivită organismului său. Pe piaţa românească a apei minerale există o gamă sortimentală destul de generoasă: carbogazoasă sau plată, slab, mediu sau puternic mineralizată - aceasta ar fi o clasificare generală întrucât variaţia concentraţiei diferitelor substanţe existente în apele minerale ( precum iodul, bromul, sulful, calciul, magneziul, sodiul, carbonul ) cunoaşte valori mai ample.

2. Analiza ofertei

1.1 Principalii ofertanţi şi produsele lor

Societatea Naţională a Apelor Minerale se bucură de numeroşi parteneri precum: S.C. Apemin Tuşnad S.A., S.C. Apemin Zizin S.A., S.C. Biborţeni S.R.L., S.C. Carpatina S.A., S.C. Dorna Apemin S.A., S.C. European Drinks S.A., S.C. Perla Harghitei S.A., S.C. Romaqua Group S.A. . Dintre aceştia, lider de piaţă este Romaqua Group – îmbuteliator „Borsec”, locul doi este ocupat de European Drinks – „Izvorul Minunilor” – iar pe a treia treaptă se află Dorna Apemin – „Dorna”.

S.C. Romaqua Group S.A.

Romaqua este în prezent cel mai mare îmbuteliator de apă minerală de pe piaţa locală şi unul dintre cei mai mari patru producători de băuturi răcoritoare din România.

Romaqua Group are în portofoliu o gama largă de branduri, şi anume: liderul pieţei româneşti de apă minerală naturală „Borsec”, băuturile răcoritoare carbogazoase Giusto, băuturile răcoritoare plate „Giusto Natura”, brandul de cafea „Metropolitan Caffé”, apa minerale naturale „Stânceni” şi „Aquatique”, băuturile răcoritoare „Brifcor” si „Quick Cola”, două mărci tradiţionale româneşti şi berea „Albacher”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Apei Minerale in Romania.doc

Alte informatii

Proiectul isi propune o analiza a pietei apei minerale in Romania avand date actualizate pana in anul 2008. A fost prezentat in cadrul facultatii de Marketing a Academiei de Studii Economice Bucuresti in mai 2009.