Analiza Pietei Ciocolatei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Analiza Pietei Ciocolatei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1.Produsul
1.1.Scurt istoric al ciocolatei
1.2.Gama sortimentală
2.Analiza ofertei
2.1.Prezentarea principalilor ofertanţi
2.2.Volumul producţiei, vânzărilor, importurilor şi exporturilor
2.3.Evaluarea repartiţiei vânzărilor pe ofertanţi şi prezentarea cotelor de piaţă
2.4.Elementele care individualizează cele mai importante mărci
3.Analiza cererii
3.1.Definirea unităţilor de consum, cumpărare şi decizie
3.2.Identificarea principalelor elemente de piaţă
4.Distribuţia
4.1.Determinarea tipurilor de unităţi comerciale prin care se realizează vânzarea
5.Preţul
5.1.Segmentele de preţ
6.Promovarea
6.1.Modalităţile de promovare a ciocolatei
7.Bibliografie

Extras din document

INTRODUCERE

În accepţiunea generală, marketingul reprezintă "ştiinţa şi arta de a convinge clienţii sã cumpere".Marketingul – după cum spune Kotler – este acea funcţie a organizaţiei, care identifică nevoile şi dorinţele clienţilor, determină pieţele care pot fi deservite cel mai bine concepe produse, servicii şi programe adecvate deservirii acestor pieţe.În sensul vechi, prin marketing se înţelegeau în special activităţile de vânzare şi promovare, pe când, in sensul nou, apare conceptul de satisfacere a nevoilor consumatorului.

Mixul de marketing este un element foarte întâlnit în domeniul marketingului, acesta reprezentand principalul element al tacticii de marketing.Elemetele Mixului de marketing sunt cunoscute sub numele de "Cei Patru P", aceştia fiind: Preţ, Produs, Promoţie şi Distribuţie (din englezul Placement).

Cei 4 P trebuie luaţi în considerare atunci când se doreşte realizarea unei strategii de marketing sau a unui plan de marketing. Pe termen lung toate cele 4 varibile ale mixului pot fi modificate, însă pe termen scurt este dificil de modificat distribuţia sau produsul.

Piaţa este formată din cumpărători care diferă între ei în privinţa dorinţelor lor,a puterii de cumpărare,a localizării geografice,a comportamentului de cumpărare şi a practicilor de cumpărare.Oricare din aceste variabile poate fi folosită pentru a segmenta o piaţă.(Kotler,1997,p.343).Segmentarea reprezintă divizarea pieţei în grupuri relativ omogene de consumatori, având nevoi şi dorinţe similare. O companie îşi segmentează piaţa astfel încât să răspundă mai bine cerinţelor clienţilor potenţiali.Dupa ce a evaluat diferitele segmente de piaţă,firma urmează să decidă care şi câte segmente urmează să deservească.(Kotler,1999,p.364).

Următorul pas este poziţionarea produsului. Poziţionarea propune o metodă revoluţionară în încercarea de a crea o “poziţie”preferenţială,unică în mintea unui potenţial client.Nu există niciun demers în marketing care să poata demara fără poziţionare.Când poziţionezi bătălia se dă la nivelul minţii consumatorului şi nu la nivelul produsului.

Pentru buna funcţionare a companiei este absolut nesesară implementarea unor strategii.Elaborarea strategiei de dezvoltare a unei întreprinderi,în cadrul căreia un loc deosebit de important il deţine stabilirea strategiei de piaţă,reprezintă un proces complex,care face obiectul conducerii strategice-componentă de bază a conducerii de ansamblu a activităţii economice.Strategia de piaţă reprezintă o componentă a strategiei generale de dezvoltare a întreprinderii.Prin aceasta se stabileşte raportul dintre întreprindere şi mediul ambiant,poziţia pe care firma trebuie să şi-o asigure în interiorul mediului pentru a-şi realiza finalitatea în condiţiile unei eficienţe corespunzătoare Virgil Balaure(2002,pp.313-315).

Succesul unei companii ţine de calitate,dar înainte de toate de promovare şi de strategia de marketing în general.

1.PRODUSUL-CIOCOLATA

1.1.SCURT ISTORIC AL CIOCOLATEI

Istoria ciocolatei a început o dată cu descoperirea Americii. Astfel, în al patrulea voiaj al sau în America, Cristofor Columb a ancorat pe data de 30 iulie 1502 în Nicaragua, fiind primul european care a descoperit boabele de cacao. Acestea erau folosite de bastinaşi ca monedă (formă de plată) sau în prepararea unor băuturi delicioase.

Apoi, în timpul invaziei lui Hernando Cortez în Mexic din anul 1519, indienii azteci au fost gasiţi folosind boabele de cacao în prepararea unei băuturi regeşti. Aceasta era foarte amară, drept pentru care s-a emis ideea îndulcirii ei cu trestie de zahăr. Băutura a fost adusă în Spania în anul 1528 de către Cortez şi îmbunătăţită, punându-i-se scorţişoară şi vanilie. S-a observat, de asemenea, că băutura are un gust mai bun dacă este servită fierbinte, aceasta prinzând foarte bine, mai ales la aristocraţii spanioli.

În 1609 a apărut în Mexic prima carte dedicată exclusiv subiectului ciocolată, cu titlul “Libro en el cual se trada del chocolates”. Apoi, în anul 1615, prinţesa Spaniei, Anna de Austria, s-a măritat cu Ludovic al XIII-lea şi a introdus la curtea franceză, printre alte obiceiuri spaniole, pe cel de a bea ciocolată. Această băutură s-a răspândit repede în Europa şi, în 1657, a apărut una dintre cele mai faimoase case englezeşti de ciocolată.

În 1765 a apărut prima fabrică de ciocolată.Apoi,în anul 1828, au fost inventate tehnici mecanizate de măcinare a boabelor de cacao (presa pentru boabele de cacao), ceea ce a dus la scăderea preţului ciocolatei.

În secolul al XIX-lea, au avut loc doua mari revoluţii în istoria ciocolatei: în primul rând, o companie engleză a produs prima ciocolată solidă de mâncat - ciocolata fondantă fină şi mătăsoasă şi, în al doilea rând, în anul 1876, elveţianul Daniel Peter a introdus laptele în ciocolată, creând un produs care şi astăzi aduce bucurie: ciocolata cu lapte.

Prima fabrică elveţiană de ciocolată a fost construită într-o fostă moară, lângă Vevey. Fondatorul, Francois-Louis Cailler, a învăţat secretul comerţului cu ciocolată în Italia. Reputaţia ciocolatei elveţiene este întărită şi astăzi de numeroasele medalii obţinute la expoziţiile internaţionale, dar mai ales de aprecierea cunoscătorilor din întreaga lume.

1.2`.GAMA SORTIMENTALĂ

În prezent, ciocolata este produsă în milioane de forme şi sortimente. Ceea ce a început prin a fi o băutură iute şi amară folosită în procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce.

Deşi o plac, românii consumă puţină ciocolată, în special sub formă de tablete (70% din piaţă), considerate energizante. Batoanele şi pralinele se mulţumesc cu cote de piaţă minore, de 20% şi respectiv 10%.Alegerile pe care le are la dispoziţie consumatorul român de tablete de ciocolată sunt aşadar destul de limitate în materie de branduri (3-4 în fiecare segment). Dar preferinţele de consum par să fie influenţate în primul rând de ingredientele ciocolatei, domeniu în care opţiunile sunt mult mai numeroase, atat la nivel de brand cât şi la nivel de segment de piaţă. Ciocolata albă, ciocolata cu lapte sau amăruie, ciocolata cu diferite ingrediente (alune, stafide, arahide) sau creme (cappuccino, caramel, iaurt, capşuni, brandy, rom,piersici,cireşe).

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Ciocolatei.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING