Asistența socială a copilului deficient fizic

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3734
Mărime: 35.64KB (arhivat)
Publicat de: Roxelana Duță
Puncte necesare: 6
FACULTATEA DE DREPT SI STIINTE SOCIAL POLITICE ADMINISTRATIE PUBLICA ANUL II I.D.

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Conceptualizarea notiunilor de deficienta, incapacitate, handicap
  3. - Cauzele deficientelor si incapacitatilor
  4. 3.Aspecte legislative privind protectia sociala a copilului deficient fizic
  5. 4.Rolul asistentului medico social in integrarea sociala a copilului deficient fizic
  6. - Precocitatea diagnosticului
  7. - Ingrijirea si tratamentul medical
  8. - Asistenta si consilierea sociala, psihologica si familiala
  9. - Readaptarea copiilor cu deficiente fizice
  10. 5.Pregatirea profesionala si angajarea in munca
  11. 6. Viata de familie si integrarea personala
  12. Concluzii si propuneri
  13. Bibliografie

Extras din referat

1.INTRODUCERE

Problematica handicapului infantil trebuie privita in mod complex : medical, educational, psihologic, professional si social .

Viata, dezvoltarea si bunastarea copiilor acestei tari reprezinta o responsabilitate fundamental a intregii societati romanesti. Unirea tuturor eforturilor in vederea ameliorarii situatiei copiilor cu deficienta ar putea reprezenta un model de intelegere si colaborare la nivel national .

Un aspect important reiesit din analiza vietii si activitatii copilului deficient fizic priveste modul in care acesta gandeste asupra viitorului sau. Acest copil doreste sa fie independent, sa-si intemeieze o familie, sa desfasoare o activitate profesionala, care sa-i permita asigurarea unor conditii optime de viata si sa participe activ la viata comunitatii. Persoanele handicapate si familiile lor trebuie sa aiba acces la toate informatiile referitoare la diagnostic, drepturi, servicii si programe disponibile .

Programele destinate persoanelor cu handicap sunt orientate catre cresterea gradului de constientizare a propriilor capacitati si a drepturilor de care beneficiaza .

Sustinerea acestor persoane presupune in primul rand, asigurarea accesului la mediul inconjurator in sensul realizarii unor “strazi pentru toata lumea” accesibilitatea la toate institutiile statului si nu numai, posibilitatea folosirii mijloacelor de transport in comun, chiar si pentru cei care utilizeaza fotoliul rulant.

Un alt pas important in rezolvarea problemelor pesoanelor cu handicap il reprezinta obtinerea de informatii legate de prevalenta deficientei si a incapacitatii. Datele centralizate la nivel national vor permite realizarea unor corelatii la nivelul veniturilor, cu nivelul educational si cu alte variabile. Alte surse legate de prevalenta persoanelor cu deficient sunt reprezentate de sistemele de inregistrare apartinand de sanatate , educatie sau oficiile de incadrare a fortei de munca.

In Romania in urma anchetei privind gradul e autonomie a handicapului realizata in 1994 au rezultat un nr. de 840.000 de persoane cu handicap, deci o prevalenta de 3,63%. Din pacate, datele statistice si evidentele sunt precare, astfel ca apar situatii in care unele persoane beneficiaza de scutiri pe impozit pe salarii, desi nu se afla in evidenta Secretariatului de Stat pentru Persoane cu Handicap.

Societatea ii asigura persoanei cu deficient ajutor material, de multe ori insuficient, dar ea doreste sa se incadreze in munca, sa beneficieze de conditii corespunzatoare capacitatilor sale, sa obtina rezultate care sa fie apreciate de cei din anturaj. Pentru aceasta este necesara schimbarea mentalitatii. In loc de asigurarea unui venit dezidoriu, este de dorit sa i se ofere persoanei cu deficient posibilitatea de a lucra in ateliere protejate, sa i se asigure unele facilitati care sa-i permita sa-si intretina familia .

2. CONCEPTUALIZAREA NOTIUNILOR DE DEFICIENTA , INCAPACITATE, HANDICAP

Termenul de “handicap” inseamna pierderea sau limitarea sanselor de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri ai sai. Acest termen descrie interactiunea dintre persoana cu incapacitate, persoana sanatoasa si mediu.

Scopul acestui termen este de a concentra atentia asupra deficientelor din mediul inconjurator si a unor actiuni organizate de societate, ca de exemplu : informatiile, comunicarea si educatia, care impiedica persoanele cu handicap sa participle in conditii de egalitate.

Este dificil de elaborate o definitie care sa fie in acelasi timp riguroasa si nonsigmatizata.

Modelul traditional al bolii se poate prezenta prin urmatoarea secventa:

ETIOLOGIE-PATOLOGIE-MANIFESTARE

Acest model nu reflecta toate problemele in raport cu boala. Analizand situatia persoanei cu handicap in raport cu boala, Wood propune o terminologie pe trei paliere :

BOALA = DEFICIENTA = INCAPACITATE = HANDICAP

DEFICIENTA sau infirmitatea cuprinde orice pierdere, anomalie sau dereglare a unei structuri sau a unei functii anatomice, fiziologice, descriind tulburari la nivelul organismului (deficient ale membrelor, organelor, altor structuri sau functii).

INCAPACITATEA insumeaza un mare numar de diferite limitari functionale ce pot fi intalnite la orice populatie a oricarei tari din lume .Inglobeaza orice restrictie, discriminare, lipsa ori pierderea capacitatii de a efectua o activitate in conditii considerate normale pentru o fiinta umana. Persoanele pot avea incapacitati cauzate de disfunctionalitati fizice, intelectuale sau senzoriale, de conditii de sanatate sau de boli mintale. Asemenea disfunctionalitati, conditii sau boli pot fi de natura permanenta sau temporara.

HANDICAPUL este definit ca dezavantajul unei anumite persoane , ca urmare a unei deficient sau incapacitati, care limiteaza sau impiedica satisfacerea totala sau partiala a sarcinilor considerate ca normale pentru ea.

In consecinta termenul de “handicap” desemneaza rolul social al persoanei cu deficient sau incapacitate. Datorita handicapului, persoana este dezavantajata comparativ cu alte persoane, dezavantajul manifestandu-se in interactiunea individului cu mediul social .

Folosirea termenilor “incapacitate” si “handicap” asa cum sunt definite mai sus, trebuie privite in lumina istoriei moderne a incapacitatii.

Bibliografie

1.Albu Adriana

Albu Constantine “Psihomotricitatea la varsta de crestere si dezvoltare”

2.Baragan Mihaela “Handicap. De la cuvant la actiune”

3.Carantina D. “Copii cu tulburari din sfera fizica si psihomotorie”

4.O.N.U. “Conventia privind drepturile copilului”

5. Radu Gheorghe “Specificul tulburarilor dezvoltarii la deficienti”

6.Vrasmas T.

Daunnt P.

Musu I “ Integrarea in comunitate a copiilor cu cerinte educative speciale”

7.Constitutia Romaniei

8.Legea 448 / 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Preview document

Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 1
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 2
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 3
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 4
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 5
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 6
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 7
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 8
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 9
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 10
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 11
Asistența socială a copilului deficient fizic - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Asistenta Sociala a Copilului Deficient Fizic.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Deficiențe de Vedere

Argument G. Dumas consideră ochiul „oglinda trupului şi a sufletului”, privirea cu gama ei de expresivitate, fiind mereu alta în diferite stări...

Orientarea Școlară și Profesională la Persoanele cu Handicap

INTRODUCERE E. Planchard defineşte educaţia drept o acţiune sistematică exercitată de adulţi asupra copiilor şi adolescenţilor cu scopul de a-i...

Integrarea socială a copiilor cu dizabilități

INTRODUCERE Scoaterea din „conul de umbră” a problematicii protecției copilului și plasarea acesteia într-o zonă de interes, constituie o...

Kinetoterapie

INTRODUCERE Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, termenul de handicap desemnează rolul social al persoanei cu deficienţă sau...

Persoane cu Handicap Fizic

MEMORIU EXPLICATIV Pasiunea mea pentru asistenta sociala si in general tot ceea ce tine de acest domeniu este mai intai de toate o vocatie. Exista...

Campanie Împotriva Discriminării Copiilor cu Dizabilități

Introducere Ne-am ales această temă pentru ca vrem să facem să dispară acea diferenţă pe care unii o evidenţiază, dintre persoanele cu handicap şi...

Jocul și Rolul lui în Procesul de Educare și Reeducare Psihomotrică

I. Definiţia jocului JOC (< lat. jocus - glumă; engl. game) - Poate fi definit ca o activitate spontană, atractivă, liberă, ce contribuie la...

Complexul de servicii comunitare de protecție și recuperare a copilului cu handicap sever Sfântul Andrei

1. SITUARE C.S.C Sf. Andrei Iasi este situat in centrul orasului Iasi, str. Sf. Andrei, nr. 25 A, pe o suprafata de 700 mp, in parohia bisericii...

Ai nevoie de altceva?