Aspecte privind Bazele Marketingului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aspecte privind Bazele Marketingului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Oana Mateut -Petrisor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

Aspecte privind Bazele Marketingului
1. Definitii
1.1. Definitia marketingului
1.2. Sistemul de Marketing la nivel de organizatii
1.2.1. Conceptul de sistem al Marketingului
1.2.2. Componentele sistemulu de Marketing
1.2.3. Obiectivele sistemului de Marketing
1.3. Functia Marketingului
1.3.1. Functia de investigare a pietei
1.3.2. Functia de racordare la mediu
1.3.3. Functia de satisfacere a necesitatilor
1.3.4. Functia de maximizare a eficientei economice
1.4. Evolutia teoriei si practicii de Marketing

Extras din document

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept – MARKETINGUL– ce se vehiculeaza cu mare frecventa atât în teorie cât si în practica social-economica.

Marketingul modern este considerat astazi factorul esential al succesului unei organizatii, indispensabil în dezvoltarea sa economico-sociala, solutie miraculoasa ce rezolva problemele acesteia, instrument de baza în atingerea marilor performante, dar si în evitarea riscului.

1.1.Definirea marketingului

Conceptul de marketing, formulat la începutul secolului nostru, a cunoscut o dezvoltare rapida, ce reflecta evolutia economico-sociala a acestui veac si marcheaza “în fapt trecerea de la societatea de productie la o societate de consum.

În lucrarile de specialitate sunt prezentate numeroase opinii referitoare la continutul marketingului, cele mai multe abordând în mod unilateral marketingul, fie doar ca activitate economica sau modul de activitati economice, fie ca proces economic, social, comercial, de corelare a cererii cu oferta, de schimbare sau transformare a produselor etc., fie ca o filozofie, ca o functiune a întreprinderii moderne, ca o functie manageriala, ca o structura de institutii etc.

M. J. Baker, inventariaza 12 definitii, expune si cele trei categorii de definitii pe care le-a sintetizat Keith Croisier în baza analizei a peste 50 de definitii. (“Ce anume este marketingul” în Quarterly Review of Marketing – ian. 1975).

El trage concluzia, ca definitiile cercetate privesc marketingul: ca un proces, ca o filosofie si ca pe o orientare prezenta atât la producator, cât si la consumator.

O sinteza a opiniilor exprimate în perioada postbelica a condus pe specialisti (P.L. Dubois,A. Jolibert,) la concluzia ca în evolutia marketingului s-au conturat trei etape:

I - caracterizata prin extinderea lui, introducând notiunea de schimb;

II - concentrata spre marketing ca stiinta;

III - preocupata de utilizarea schematica a conceptului si dezvoltarea folosirii lui într-o modalitate cât mai diferentiata.

I - definitii clasice – cele vechi, cu o sfera restrânsa, îngusta, potrivit carora marketingul se preocupa sa dirijeze fluxul de la producator la consumator (Committee of Definison, Ralph S. Alexander, Chairman Marketing Definittion: A. Glossary of Marketing Terms, American Marketing Association, Chicago 1960), orientat spre vânzare, transpus în activitatea practica prin imperativul “vinde ce ai produs!”.

II – definitii moderne - de ampla extindere, complexe, care abordeaza marketingul ca pe un proces economico-social si care se impune în practica prin imperativul “sa produci numai ceea ce se poate vinde”.

Ph. Kotler considerat unul din corifeii marketingului, a impus o definitie de larga circulatie, în care precizeaza ca, la modul cel mai general, marketingul trebuie privit ca “activitatea umana orientata în directia satisfacerii nevoilor si dorintelor prin intermediul procesului schimbului”.

El revine în lucrarea “Managementul Marketingului” cu precizari importante subliniind ca “Marketingul este un proces social si managerial prin care indivizi si grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse având o anumita valoare”.

De asemenea, explica esenta conceptelor de baza ale marketingului modern : nevoi, dorinte si cereri; produse; valoare, cost si satisfactie; schimb, tranzactii si relatii, piete; marketing si marketeri.

Sinteza ideatica a definitiilor moderne ale marketingului ne permite sa concluzionam ca acest fenomen complex al secolului nostru, specific economiei de piata, trebuie sa fie abordat ca :

Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte privind Bazele Marketingului.doc