Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2968
Mărime: 473.90KB (arhivat)
Publicat de: Antoniu Miron
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Raluca Moise
Proiect pentru materia "domenii si aplicatii in relatii publice", creare brand turistic

Extras din referat

Cercetare

Primului pas in cercetare ii revine consultarea si examinarea datelor deja existente despre clientul – Primaria Municipiului Ramnicu-Valcea si despre “produsul” propus promovarii, orasul. In acest sens, util este apelul la documentele oficiale, detinute de oficialitati, literatura de specialitate (carti de istorie, etnografice etc), surse online (pagini web, site-uri oficiale, bloguri, forumuri). Aceasta ancheta va contribui la identificarea unor atribute esentiale, ce vor fi folosite in construirea si dezvoltarea conceptului de brand al orasului.

In ceea ce priveste cercetarea pe internet, este important de stiut daca primaria are un site, iar daca exista cum este acesta organizat, care sunt primele afisari la o accesare a motorului de cautare online, cat de relevante sunt informatiile pentru promovarea pozitiva a imaginii orasului, daca exista bloguri si forumuri care fac referire la impresiile personale/ istorie/ valori culturale/ geografie etc. referitoare la Rm. Valcea. Primaria orasului are construit un site, cu optimizare foarte buna, in care se regasesc date importante precum: administratie si consiliul local, prezentarea orasului, institutii, economie, centru de informatie, comunicarea cu cetatenii, informatii de interes public si servicii online. In topul afisarilor: Rm. Valcea pe Wikipedia, valceaturistica.ro (ghid valcean de atractii turistice), romturism.ro, vl.ro ( judetul Valcea in imagini), csoltchim.com ( clubul sportiv “Oltchim”), oltchim.ro ( fabrica de produse chimice) etc.

Astfel, din aceste surse directe selectez aspecte importante:

- Localizare

Municipiul Rm. Valcea este resedinta de judet, asezat in partea central-sudica a tarii, intr-o zona submontana, avand conditii climaterice favorabile. Orasul se intinde la est de dealul Capela, pana dincolo de cursul raului Olt, depasind spre sud confluenta acestuia cu apele raului Olanesti. Este marginit la sud de dealul Troian, iar la sud-vest de dealul Petrisor. La nord hotarul municipiului Ramnicu Valcea este marcat de dealul Cetatuia. Este situat la distante aproape egale (cca. 20 km) de trei importante statiuni balneo-climaterice, frecventate de turisti din tara si strainatate: Calimanesti-Caciulata-Cozia, Baile Olanesti si Baile Govora. E un ax important in traversarea diverselor zone: 190 km de Bucuresti, 60 Pitesti, 100 Sibiu.

- Istorie

Cum intri in oras descoperi un oras modern, care poarta insa in spate o istorie milenara, atestata de sapaturile arheologice gasite in cartierele Valea Raii si Stolniceni- castrul roman de la Buridava. Principala artera de circulatie a Ramnicului- Calea lui Traian- se suprapune, in buna parte, anticei "Via Traianus" pe care au trecut ostile romane.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din 4 septembrie 1388, cand Mircea cel Batran mentiona intr-un hrisov emis la Manastirea Cozia. Scrierile vremii, care citeaza domnitorii Tarii Romanesti atesta pozitia orasului- curte domneasca. Radu cel Mare la 1504 infiinteaza la Ramnic a doua episcopie a Tarii Romanesti, numita Episcopia Ramnicului - Noul Severin. La 1705 Antim Ivireanul, unul dintre cei mai buni tipografi ai vremii, a fost hirotonisit ca episcop si datorita lui se e tiparesc printre primele lucrari in limba romana.

La 29 iulie 1848, in parcul Zavoi, se intoneaza pentru prima data cantecul ”Desteapta-te, romane!’ compus de Anton Pann.

Domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei (1849 - 1853) i se datoreaza crearea Parcului Zavoi, la 9 august 1850, Zavoiul devenind astfel unul din primele parcuri publice organizate in Tara Romaneasca.

- Mostenire culturala

Curte domneasca si important centru episcopal, Rm. Valcea mai este numit si “orasul celor 13 biserici”, in tot judetul adunandu-se un numar impresionant de biserici.

Muzee: Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Muzeul Satului Bujoreni (muzeu sat de 8 ha), Casa Memoriala Anton Pann. In oras mai exista: Teatrul Ariel, Teatrul Anton Pann, Filarmonica ”Ion Dumitrescu”, Monumentul de Independenta.

Personalitati: Gh. Lahovary, Dem Radulescu, Nicolae Manolescu, Eugen Negrici, Gabriel Liiceanu, Alexandru Papadopol, Radu Berceanu, Horia Moculescu etc.

Echipa de handbal Oltchim a adus un renume important orasului si multi iubitori ai sportului in Rm. Valcea, multumita performantei lor.

Centru foarte activ al “Scouts Romania”, cercetasii Romaniei.

- Dezvoltarea economica

Important centru economic: Fabrica chimica “Oltchim”, fabrici de panificatie: Boromir, Vel Pitar etc, centru comercial dezvoltat (Rivel Plaza Mall, Wallmarkt Mall, Kaufland, Carrefour, Billa etc), mass-media locala dezvoltata (3 televiziuni, radio, 6

presa scrisa), infrastuctura, cinematograf, baruri, cluburi si restaurante, hoteluri si pensiuni.

Cel mai curat oras in anul 2005.

Foarte important este si modul in care se raporteaza locuitorii la propriul lor orasul. Word-of-mouth-ul ramane principala sursa de informatie credibila pentru turisti si nu numai, astfel nu trebuie sa eliminam cercetarea interna, de masurare a perceptiei locuitorilor despre orasul in care traiesc. In acest sens am apelat la sursele online- bloguri, forumuri, retele sociale, iar rezultatele au fost pozitive in ceea ce priveste perceptia valceniilor despre propriul oras (tineri, adulti). In plus, pentru cercetarea primara propun o metoda cantitativa, elaborarea a doua chestionare (intrebari cu variante, dar mai ales cu raspunsuri deschise), pentru cei care sunt din oras- publicul intern si pentru cei care nu locuiesc aici, cu scopul de a descoperi atributele principale ale orasului, ce pot ajuta la construirea unei identitati specifice. Chestionarele se pot completa atat online (site-uri asociate cu orasul, forumuri, agentii de turism), cat si in spatiul public din Rm. Valcea.

Ca metoda calitativa, propun alcatuirea unor focus grupuri, la care sa participe autoritati locale, personalitati, intrucat acestia pot numi calitati importante, dar necunoscute, ce ar trebui facute vizibile la nivelul spatiului public. Focus grupurile care aduna agenti turistici, angajati ai hotelurilor si pensiunilor sunt de asemenea utile, deoarece acestia pot oferi informatii despre dorintele si asteptarile turistile, de unde se pot exploata beneficii si acoperi deficiente.

Definirea problemei

Important centru cultural si economic, in care se imbina o dinamica a vietii moderne, o bogata istorie culturala si inconjurat de peisaje pitoresti, Rm. Valcea se bucura de popularitate printre cei care cunosc orasul- tineri dornici de aventura si distractie, dar si oameni de cultura, veniti pe urmele pline de traditie. De ce nu avem un brand al orasului- Nu exista o popularitate extinsa, nu este construita o identitate proprie, nu este dezvoltata o retea de comunicare eficienta intre institutiile publice si cele private(de genul agentiilor de turism, companiile de transport, pensiuni), nu exista o strategie de promovare a orasului pe termen lung.

Preview document

Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 1
Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 2
Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 3
Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 4
Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 5
Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 6
Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 7
Brand de oraș - Râmnicu-Vâlcea - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Brand de Oras - Ramnicu-Valcea.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Privind Atitudinea Consumatorilor Față de Serviciile Turistice din România

INTRODUCERE Existenţa fiecărui individ, dar şi a societăţii în ansamblul ei, n-ar fi posibilă în afara consumului, fiecare dintre noi având...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea activității de comerț la nivelul firmei SC Gamabell Exim SRL

Motivaţia Am ales să dezvolt activitatea firmei de comerţ S.C. Gamabell Exim S.R.L, cunoscută ca Meli Melo Paris deoarece este un magazin dedicat...

Ai nevoie de altceva?