Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2743
Mărime: 23.26KB (arhivat)
Publicat de: Darii V.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Prezentarea generală a magazinului Mega Image
  2. 2. Analiza mediului de marketing al firmei Mega Image
  3. 2.1. Analiza mediului intern
  4. 2.2. Analiza mediului extern
  5. 2.2.1. Analiza micromediului
  6. 2.2.2. Analiza macromediului
  7. 3. Analiza pieței

Extras din referat

1. Prezentarea generală a magazinului Mega Image

Mega Image este un lanț de supermarketuri și magazine de proximitate din România, fondat în anul 1995, care dispune, în prezent, de peste 9.000 de angajați, de o cifră de afaceri de peste 600 milioane euro și de o rețea care cuprinde peste 500 de magazine în București, Constanța, Ploiești, Brașov, Târgoviște și alte orașe din țară.

La sfârșitul lunii iunie 2004, rețeaua Mega Image a fost preluată integral de către Delhaize Group. Delhaize Group a adus atât o nouă identitate vizuală companiei, exprimată în principal prin schimbarea logo-ului, cât și o nouă viziune de dezvoltare. Compania activează la finalul anului 2004 pe piața locală cu un număr de 16 supermarketuri.

Observație:

Ahold este o companie specializată în comerțul cu amănuntul a produselor alimentare din Țările de Jos listată pe Euronext, ce a avut în 2006 o cifră de afaceri de 44,872 miliarde euro și un profit de 915 milioane euro. Aceasta a fuzionat cu grupul Delhaize în 2016 pentru a forma Ahold Delhaize.

Conceptul Shop&Go a fost lansat pe piața din România în anul 2010, ajungând, în prezent, la peste 250 magazine. Magazinele Shop&Go vin în întâmpinarea clienților care doresc să-și facă cumpărăturile rapid și aproape de casă.

În 2015, Mega Image și-a extins portofoliul de brand-uri cu un nou concept de magazin: Gusturi românești, sub care reunește produse autentice, care aduc aproape savoarea inconfundabilă a delicateselor și bunătăților pur românești.

Cu o gamă largă de produse marcă proprie exclusive, cornere speciale și concept stores care oferă o experiență de shopping deosebită, Mega Image își propune să fie prima alegere a clienților în ceea ce privește alimentele proaspete, calitatea produselor și sortimentația unică și diversificată, toate oferite într-un mediu ambiant cu un caracter original și inconfundabil.

2. Analiza mediului de marketing al firmei Mega Image

2.1. Analiza mediului intern

Mediul intern al firmei este reprezentat de clădiri (magazine), echipamente și personal.

Magazinul poate fi definit ca fiind o construcție, proiectată pentru a etala, a depozita și a vinde diferite mărfuri consumatorilor finali. Imaginea magazinului este foarte importantă, atât pentru firmă cât și pentru clienți, aceasta poate fi definită ca percepția consumatorilor asupra magazinului și atributelor sale, ce sunt puse în valoare de un pachet de caracteristici, cum ar fi: amplasarea magazinului, mărimea și structura asortimentului de mărfuri, ambianța și organizarea interioară, mijloace promoționale, amenajarea de ansamblu. Aceste caracteristici sunt percepute de către clienți, ca fiind elementele care definesc personalitatea magazinului. Magazinele Mega Image sunt amplasate atât la parterul blocurilor, cât și în clădiri special construite ca spații comerciale. Accesul în interior și ieșirea sunt facile datorită ușilor cu acționare prin senzori de proximitate, magazinele dispun de dulapuri ce se pot încuia, astfel încât clienții să-și poată lăsa bagajele în siguranță cât timp fac cumpărături, fără a fi incomodați de acestea.

Echipamentele care se regăsesc în magazinele Mega Image sunt reprezentate de vitrine frigorifice, aparate de aer condiționat, camere de supraveghere, case de marcat fiscale, cititoare de coduri de bare și de carduri bancare, sisteme de iluminat, sisteme audio pentru difuzarea muzicii.

Personalul este cea mai imortantă resursă a firmei, fiind alcătuit din lucrători comerciali, care au diverse funcții în cadrul supermarketului. Unii angajați se ocupă de încărcarea și aranjarea produselor pe rafturi, alții de descărcarea produselor primite de la furnizori, alții de ambalarea anumitor produse, există responsabili cu securitatea magazinului și supravegherea clienților, operatori de curățenie, gestionari și, bineînțeles, casieri, care întâmpină clienții, le introduc pe casa de marcat produsele, pe care aceștia vor să le achiziționeze și încasează contra valoarea bănească a acestora.

2.2. Analiza mediului extern

2.2.1. Analiza micromediului

Micromediul cuprinde factorii și forțele cu acțiune imediată asupra firmii, care influențează direct succesul activității derulate și asupra cărora și întreprinderea își exercită controlul într-o anumită măsură: furnizorii de mărfuri, prestatorii de servicii, furnizorii forței de muncă, clienții, concurenții și organismele publice.

Furnizorii de mărfuri prezintă veriga centrală a întregii afaceri a firmei, întregul circuit intern al mărfurilor în cadrul magazinului depinzând de modul în care se asigură termenele și condițiile de livrare. Tipul și numărul furnizorilor firmei Mega Image se axează, în principal, pe două categorii largi de produse: alimentare și nealimentare. În general, firmele furnizoare au un prestigiu pe piață, iar produsele sunt mărci cunoscute de clienți, atât la nivel local, cât și internațional. În ceea ce privește selectarea și colaborarea cu furnizorii, firma Mega Image ia în calcul o serie de aspecte legate de: respectarea termenelor și condițiilor de livrare; nivelul de implicare al firmelor în stabilirea și negocierea prețurilor de vânzare a propriilor produse; discount-urile și alte genuri de reduceri oferite firmei la cumpărare; cota de piață deținută și imaginea firmei pe piață, modul de promovare al produselor; contribuția procentuală la profitul propriu al firmei. Influența furnizorilor asupra firmei se poate manifesta prin majorarea prețurilor sau prin diminuarea calității produselor livrate. Acest gen de influență, prelungită pe o perioada îndelungată, poate modifica rata profitabilității firmei, dacă furnizorul ocupă un loc important în firmă. Relațiile cu furnizorii pot fi întrerupte în cazul în care firma decide că aceștia posedă o influență prea mare în stabilirea și negocierea condițiilor de plată și livrare.

Principalii furnizori de mărfuri ai firmei Mega Image sunt: Cris-Tim, Danone, Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Henkel, Delaco, Chio International, Napolact, Kraft Foods, Scandia, European Drinks, Hochland, Chipita, Dobrogea Grup etc.

Prestatorii de servicii sunt reprezentați în special de agenți economici care ajută firma să-și promoveze și să-și creeze imaginea produselor, dar și a unității, oferind astfel servicii de marketing. În ceea ce privește promovarea produselor, firmele prestatoare de servicii, ce colaborează cu firma Mega Image, se clasifică în funcție de canalul media prin care se face cunoscută imaginea sau spotul publicitar: în publicitate radio, publicitate TV, publicitate scrisă, panouri și afișe promoționale, manifestații și expoziții. Selectarea și colaborarea cu aceștia depinde de mesajul, pe care firma vrea să-l transmită, dar și de impactul pe care îl are asupra publicului țintă. În general, colaborarea cu prestatorii de servicii publicitare se face alternant, astfel încât firma să folosească rațional fiecare canal media, în parte, atunci când este nevoie.

Furnizorii forței de muncă pentru firma Mega Image sunt reprezenți de licee, instituții de învățământ superior, oficii de recrutare a forței de muncă.

Clienții firmei Mega Image sunt reprezentați în principal de persoane fizice, care aleg acest lanț de supermarketuri pentru satisfacerea nevoilor de consum.

Bibliografie

- http://mega-image.ro

- Kotler, Philip - “Managementul marketingului”, București, Ed. Teora, 1997

- Nicolescu, Ovidiu - “Fundamentele managementului organizației” Ed. Tribuna Economică, București 2001

Preview document

Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image - Pagina 1
Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image - Pagina 2
Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image - Pagina 3
Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image - Pagina 4
Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image - Pagina 5
Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image - Pagina 6
Caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea pietei locale a magazinului Mega Image.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu de marketing eMAG

Capitolul I. Elementele de caracterizare ale firmei eMAG I.1. Date de identificare eMAG este o companie din România care se ocupă cu vânzarea...

Cercetare de Marketing

Cercetare de marketing privind măsurarea satisfacției clienților Mega Image Introducere Satisfacţia consumatorului este de o importanţă...

Caiet de practică

Capitolul I Descrierea companiei S.C JHONY CROS IMPEX S.R.L este o firmă cu capital integral privat ce şi-a început activitatea în anul 2004 sub...

Analiza Mediului de Marketing al Firmei Mega Image

Cap.1 Istoric Mega Image este una dintre primele rețele de supermarketuri apărute pe piața din România. În luna mai a anului 1995 a fost deschis...

Elaborarea strategiei de piață - caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image

Introducere Cu ce ne ajută acest proiect? Proiectul ne ajută să avem o perspectivă mult mai bună și mai eficientă asupra stragiei de piață cu...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Elaborarea strategiei de piață - caracterizarea pieței locale a magazinului Mega Image

Introducere Cu ce ne ajută acest proiect? Proiectul ne ajută să avem o perspectivă mult mai bună și mai eficientă asupra stragiei de piață cu...

Ai nevoie de altceva?