Clauze Abuzive in Contract

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Clauze Abuzive in Contract.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1.INTRODUCERE 4
2.SUBIECTII, OBIECTUL SI ELEMENTELE PROTECTIEI 5
3.DREPTURILE CONSUMATORILOR LA INCHEIEREA
CONTRACTELOR 6
4.CLAUZE ABUZIVE IN CONTRACTELE INCHEIATE
INTRE COMERCIANTI SI CONSUMATORI 7
4.1.CLAUZE CONSIDERATE CA FIIND ABUZIVE 8
4.2. SOLUTIA : REFUZUL DE A SEMNA 9
5.BIBLIOGRAFIA 11

Extras din document

1.INTRODUCERE

Intr-o economie de piata si in majoritatea societatilor moderne , problema protectiei consumatorului este una dintre cele mai importante.

Romania nu are o traditie in domeniul protectiei consumatorului , datorita caracteristicilor sistemului anterior anului 1990, in care penuria , cozile , vanzarile conditionate , diferentele de calitate intre export , devenisera fenomene curente.

Integrarea in Uniunea Europeana a impus alinierea legislatiei romanesti la cea europeana in domeniul protectiei consumatorilor.In ciuda numarului impresionant de acte normative , legislatia actuala inca prezinta lacune , un exemplu pentru anul 2008 fiind clauzele abuzive in contracte

Protectia consumatorilor este o componenta a protectiei sociale , iar in realizarea ei statul are rolul esential , prin crearea unui cadru institutional si a unui cadru legislativ in acest sens.

Privitor la cadrul institutional , componenta cea mai importanta este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC).Aceasta are rolul de a asigura respectarea drepturilor fundamentale al consumatorilor , de a coordona strategia si politica Guvernului in domeniu , de a armoniza legislatia nationala cu cea a Uniunii Europene , de a informa si educa consumatorii cu privire la drepturile pe care le au.

Alte institutii abilitate sa implementeze masurile legislative si politicile in domeniul protectiei consumatorilor sunt: Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei , Ministerul Agriculturii , Padurilor , Apelor , si Protectiei Mediului , Agentia Nationala Sanitar-Veterinara, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie , Consiliul National al Audiovizualului.

Conform Codului consumului , art.27 , sunt recunoscute 7 drepturi ale consumatorilor :

1.Dreptul de a fi protejat impotriva riscului

2.Dreptul de a fi informati complet , corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor

3.Dreptul de a avea acces la piete care asigura o gama variata de produse si servicii

4.Dreptul de a fi despagubiti pentru pagube generale de calitatea necorespunzatoare a produselor si serviciilor

5.Dreptul de a se organiza in asociatii ale consumatorilor

6.Dreptul de a refuza incheierea contractelor care contin clauze abuzive

7.Dreptul de a nu li se interzice de catre un agent economic sa obtina un beneficiu prevazut in mod expres de lege.

2.SUBIECTII , OBIECTUL SI ELEMENTELE PROTECTIEI

A.SUBIECTII

1.Consumatorul protejat , este o persoana fizica , o asociatie de persoane fizice care achizitioneaza , utilizeaza si consuma produse sau servicii in afara activitatii sale profesionale

2.Agentul economic este comerciantul care fabrica , importa , transporta sau comercializeaza produse ori presteaza servicii in cadrul comertului

3.Producatorul este:

-fabricantul unui produs finit , al componentei unui produs si al materiei prime

-agentul economic care reconditioneaza produsul sau agentul economic si distribuitorul care aduc o modificare a caracteristicilor produsului

-importatorul produsului destinat vanzarii , leasingului si unor forme de distributie specifica

4.Distribuitorul , este agentul economic din lantul de distributie

5.Vanzatorul , este distribuitorul care ofera produsul consumatorului

6.Prestatoru , este agentul economic care furnizeaza servicii

B.OBIECTUL PROTECTIEI, il reprezinta produsele noi , folosite sau reconditionate si serviciile comercializate pentru consumator.Sunt exceptate de la protectie produsele comercializate ca antichitati si cele reparate sau reconditionate pentru a fi utilizabile sub conditia informarii consumatorului asupra acestor interventii.

C.ELEMENTELE PROTECTIEI

1.Calitatea produsului sau a serviciului este reprezentata de un ansamblu de proprietati si caracteristici care il fac apt de a-si realiza destinatia prin satisfacerea necesitatilor explicite sau implicite ale consumatorului.

2.Produsul sigur , este acela care , folosit in conditii normale sau previzibile , potrivit destinatiei sale , nu prezinta riscuri sau prezinta riscuri acceptabile si compatibile cu un inalt grad de protectie a consumatorilor , in functie de unele aspecte ale produsului definite de lege.

3.Declaratia de conformitate , este aceea facuta de catre producator sau prestator prin care se atesta , pe proprie raspundere , conformitatea produsului sau a serviciului , cu un document tehnic normativ.

4.Termenul de garantie , este limita de timp , socotita de la data achizitiei produsului sau a serviciului , pana la care producatorul sau prestatorul isi asuma remedierea sau inlocuirea achizitiei , pe cheltuiala sa , pentru deficiente neimputabile consumatorului.

5.Termenul de valabilitate , este limita de timp , stabilita de producator , pana la care un produs perisabil , in conditii normale de transport , manipulare , depozitare si pastrare , isi pastreaza caracteristiccile specifice

6.Data durabilitatii minimale , prevazuta numai pentru produsele alimentare , este data , stabilita de producator , pana la care , in conditii de depozitare corespunzatoare, produsele isi pastreaza caracteristicile specifice, si dupa care produsele nu devin periculoase.

7.Durata medie de utilizare prevazuta pentru produsele de folosinta indelungata este intervalul de timp stabilit in documentele tehnice normative , declarat de catre producator ori convenit cu acesta cu consumatorul , in cadrul caruia produsul trebuie sa-si mentina caracteristicile functionale , daca au fost respectate conditiile de transport , manipulare , depozitare si de exploatare.

8. Viciul ascuns este deficienta calitativa a unui produs sau serviciu care nu a fost si nu putea fi cunoscuta de catre consumator prin mijloacele obisnuite de verificare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Clauze Abuzive in Contract.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “VALAHIA” FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZARE : MARKETING