Comerțul Electronic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 15538
Mărime: 527.01KB (arhivat)
Cost: 9 puncte

Cuprins

INTRODUCERE. 1

CAPITOLUL 1 Fundamente teoretice ale comertului electronic

1.1 Definiţii. 3

1.2 Comerţul electronic pe plan internaţional. 3

1.3 Arhitectura unui sistem de comerţ electronic. 4

1.4 Utilizatori: argumente pro şi contra. 5

1.5 Modele de comerţ electronic. 6

CAPITOLUL 2 – Aspecte teoretice ale comerţului tradiţional

2.1 Definiţii. 8

2.2 Clasificare. 9

2.3 Principalele funcţii ale comerţului. 11

2.4 Tendinţe în comerţul tradiţional. 13

CAPITOLUL 3 – Modele de comerţ electronic pe piaţa din România

3.1 Prezentarea companiei ALTEX. 16

3.2 E-Commerce- altex.ro. 18

3.3 Prezentarea companiei – DOMO. 20

3.4 E-Commerce - domo.ro. 22

3.5 Comparaţie altex.ro şi domo.ro. 23

CAPITOLUL 4 - Modele de comerţ tradiţional pe piaţa din România

4.1 Motivaţia consumatorului- ALTEX. 25

4.2 Tehnologii comerciale- ALTEX. 26

4.3 Motivaţia consumatorului- DOMO. 29

4.4 Tehnologii comerciale- DOMO. 31

4.5 Comparaţie între modele de comerţ tradiţional ale ALTEX şi DOMO. 34

CONCLUZII. 36

BIBLIOGRAFIE. 39

ANEXE. 41

Extras din document

INTRODUCERE

În contextul noii economii, în care se operează cu noi concepte şi teorii, dezvoltarea comerţului electronic a devenit o realitate.

Internetul reprezintă noi oportunităţi pentru firmele tradiţionale, inclusiv prin diversificarea serviciilor oferite şi promovarea de servicii noi, personalizate şi atractive, pe care tehnologiile informaţionale şi de comunicaţii le fac posibile.

În acest context, impactul Internet-ului, care a permis dezvoltarea unei noi forme de comerţ - comerţul electronic, asupra comerţului tradiţional global, este puternic.

Comerţul electronic stimulează concurenţa şi competitivitatea, prin dezvoltarea de noi produse şi pieţe, prin apariţia de noi actori pe pieţele tradiţionale şi de noi tipuri de relaţii între furnizori şi consumatori.

În conformitate cu definiţiile sale, nu puţine la număr, comerţul electronic nu cuprinde numai tranzacţia comercială în sine, ci şi toate interacţiunile şi schimburile de informaţii dintre vânzător şi cumpărător, care apar înainte şi după tranzacţia respectivă (publicitate, acordare de suport tehnic produsului cumpărat, livrare, servicii comerciale etc.).

Astfel că, în cazul comerţului electronic, se întâlnesc aceleaşi componente ca şi în cazul comerţului clasic, dar cu modificări specifice.

Relaţiile dintre vânzători şi cumpărători, de regulă, prezintă trei forme de materializare: relaţiile precontractuale, în care viitorii parteneri se află într-o etapă de căutare şi de informare reciprocă; relaţiile contractuale, în care are loc încheierea acordului de voinţă al părţilor; relaţiile postcontractuale, în care mărfurile sunt livrate şi plătite în conformitate cu cele stabilite anterior.

Evident, toate aceste etape pot fi realizate şi prin intermediul Internetului, astfel că toate activităţile de comerţ sunt acoperite şi de conceptul de comerţ electronic.

Cu mici excepţii, comerţul electronic nu diferă foarte mult de comerţul tradiţional sub aspectul etapelor necesare realizării tranzacţiilor.

Însă sunt alte aspecte care delimitează cele două forme ale comerţului.

În primul rând este vorba despre sfera de acţiune, sau de acoperire a celor două forme de comerţ. Practicat în special de către IMM-uri, comerţul electronic reprezintă un obiectiv major al Strategiei guvernamentale pentru susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii în perioada 2004 - 2008.

Astfel, dezvoltarea capacităţii competitive a IMM-urilor, ca prioritate strategică, se poate obţine printr-o promovare a e-business şi printr-un sprijin susţinut pentru inovare şi accesul IMM-urilor la noile tehnologii.

Dar, în vederea utilizării pe scară largă a comerţului electronic de către IMM-uri, se impune asigurarea condiţilor legislative şi normative în acest domeniu.

Însă, comerţul electronic nu poate fi limitat în cadrul unui teritoriu, deoarece există (datorită tehnologiei Internetului) cel puţin două particularităţi ale comerţului electronic şi anume: piaţa este deschisă la scară globală şi ea reprezintă reţeaua, iar partenerii sunt în număr nelimitat, fiind atât cunoscuţi cât şi necunoscuţi.

Dezvoltarea comerţului electronic a fost posibilă datorită unui alt aspect foarte important în delimitarea comerţului tradiţional de cel electronic, şi anume timpul de realizare a tranzacţiei comerciale.

Comerţul electronic reduce importanţa timpului prin scurtarea ciclurilor de producţie/vânzare, permiţând firmelor să opereze mai eficient şi consumatorilor să participe la tranzacţii în orice moment.

Un alt aspect relevant în delimitarea comerţului electronic de cel tradiţional se referă la categoriile de produse comercializate. Evident, comerţul tradiţional pune la dispoziţia clienţilor toate bunurile care sunt produse, deoarece el joacă rolul de distribuitor şi asigurator de servicii pentru consumatori. În schimb, firmele de comerţ electronic comercializează: tehnică de calcul (hardware, software, accesorii), cărţi, muzică, servicii financiare, divertisment, electronică de uz casnic, cadouri şi flori, servicii turistice, jucării, bilete pentru spectacole şi călătorie, informaţii şi prea puţine produse alimentare, datorită perisabilităţii acestora.

Fără îndoială că dezvoltarea comerţului electronic nu va conduce la reducerea importanţei comerţului tradiţional atâta timp cât, pe de o parte, infrastructurile pe care se bazează comerţul electronic vor fi încă influenţate de o serie de bariere comerciale şi depind de investiţii, iar pe de altă parte, vor exista indivizi care doresc un contact fizic cu produsul pe care îl achiziţionează.

Cert este că, dezvoltarea comerţului tradiţional este impulsionată şi de această formă modernă de comerţ, care este comerţul prin Internet.

Preview document

Comerțul Electronic - Pagina 1
Comerțul Electronic - Pagina 2
Comerțul Electronic - Pagina 3
Comerțul Electronic - Pagina 4
Comerțul Electronic - Pagina 5
Comerțul Electronic - Pagina 6
Comerțul Electronic - Pagina 7
Comerțul Electronic - Pagina 8
Comerțul Electronic - Pagina 9
Comerțul Electronic - Pagina 10
Comerțul Electronic - Pagina 11
Comerțul Electronic - Pagina 12
Comerțul Electronic - Pagina 13
Comerțul Electronic - Pagina 14
Comerțul Electronic - Pagina 15
Comerțul Electronic - Pagina 16
Comerțul Electronic - Pagina 17
Comerțul Electronic - Pagina 18
Comerțul Electronic - Pagina 19
Comerțul Electronic - Pagina 20
Comerțul Electronic - Pagina 21
Comerțul Electronic - Pagina 22
Comerțul Electronic - Pagina 23
Comerțul Electronic - Pagina 24
Comerțul Electronic - Pagina 25
Comerțul Electronic - Pagina 26
Comerțul Electronic - Pagina 27
Comerțul Electronic - Pagina 28
Comerțul Electronic - Pagina 29
Comerțul Electronic - Pagina 30
Comerțul Electronic - Pagina 31
Comerțul Electronic - Pagina 32
Comerțul Electronic - Pagina 33
Comerțul Electronic - Pagina 34
Comerțul Electronic - Pagina 35
Comerțul Electronic - Pagina 36
Comerțul Electronic - Pagina 37
Comerțul Electronic - Pagina 38
Comerțul Electronic - Pagina 39
Comerțul Electronic - Pagina 40
Comerțul Electronic - Pagina 41
Comerțul Electronic - Pagina 42
Comerțul Electronic - Pagina 43
Comerțul Electronic - Pagina 44
Comerțul Electronic - Pagina 45
Comerțul Electronic - Pagina 46
Comerțul Electronic - Pagina 47
Comerțul Electronic - Pagina 48
Comerțul Electronic - Pagina 49
Comerțul Electronic - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Comertul Electronic.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Practica - SC Domo Retail SA

1. Informatii generale despre firma S.C. Domo Retail S.A. este o societate pe actiuni avand ca obiect de activitate initial importul si...

Avantaleje comerțului electronic

Introducere Utilizarea la scară largă a informaticii, a comunicațiilor precum și a progresului tehnic către o Societate Informațională asigură...

Strategia Unei Sococietati Comerciale

Introducere Televizoare cu ecrane cu plasma, aparatura digitala de ultima ora, aparate de aer conditionat performante, masini de spalat...

Politica promoțională la firma de servicii Flanco

S.C. FLANCO S.R.L. a fost prezentat in proiectul nr.1.Din aceasta cauza nu vedem nici un rost sa mai revenim cu informatii deja prezentate. In...

Campanie Publicitara - Domo

1. Prezentare generală Viziunea companiei Domo este să fie prezentă în fiecare casă din Romania cu orice fel de aparatură electronică şi...

Fidelizarea Online a Clientilor DOMO

Reteaua DOMO numara in prezent 138 magazine, cu o suprafata totala de peste 65000 mp, in 76 de orase ale tarii si are 1700 angajati. Activitatea...

SC Domo Retail SRL

Prezentarea firmei S.C.DOMO Retail S.A. DOMO este unul dintre cei trei mari retaileri de electronice , electrocasnice si IT&C din Romania, lider...

Promovare Altex

1. Analiza Intreprinderii 1.1 Macromediu Cresterea economica a Romaniei in ultimii ani a avut drept rezultat si o dezvoltare a pietei de...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea Aplicatiilor de Comert Electronic - Aplicatie de Food-Ordering

Progresele realizate recent în domeniile tehnologie-calculatoare, telecomunicatii si software, precum si în alte domenii ale informatiei, au...

Comerțul Electronic între Provocări și Responsabilități

Vorbind despre comertul electronic ca despre o noua economie, ne referim la o lume în care oamenii lucreaza cu creierul în defavoarea mâinilor. O...

E-Money și E-Banking

Capitolul 1 – E-money 1. 1. Banii şi moneda – concept, funcţii în accepţiunea clasică Banul provine din dinar – monedă bătuta a Sloveniei în...

Comertul Electronic in Romania din Perspectiva Integrarii In UE

CAPITOLUL 1. COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 1.1. Definirea activitatii de comert „Comertul reprezinta schimbul de produse prin...

Comerț Electronic

COMERTUL ELECTRONIC : O NECESITATE Dezvoltarea fara precedent din ultimele doua decenii a tehnologiilor informationale determinate de...

Comerț Electronic

CAPITOLUL I: INTRODUCERE ÎN COMERTUL ELECTRONIC 1.1. Scurt istoric al comertului electronic Implicatiile dezvoltarii extrem de rapide a...

Comerțul Electronic

1.1. Dezvoltarea tehnologiei: Ultimii ani au stat marturie unei adevarate explozii a atentiei acordate în plan international rolului crescând al...

Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv

INTRODUCERE Expansiunea din ultimii ani a sectorului construcţiilor a dus la dezvoltarea la fel de spectaculoasă a afacerilor cu materiale de...

Ai nevoie de altceva?