Construire firmă piscicolă

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3898
Mărime: 39.33KB (arhivat)
Publicat de: Stana Bunea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Ferma piscicolă

FEP – Fondul European pentru Pescuit

Disponibilitatea a peste 140 milioane de euro pentru investiţii în proiecte din domeniul acvaculturii oferă celor cu idei de afaceri şi spirit antreprenorial şansa unică de a înfiinţa ferme cu cheltuieli minime. Studiile de piaţă apreciază că potenţialul de producţie al bazinelor piscicole amenajate sau naturale ar putea fi dublat în condiţiile creşterii exponenţiale a cererii de carne de peşte.

Statisticile arată că producţia anuală de peşte din ape dulci este de aproximativ 7500 de tone, din care mare parte este reprezentată de două specii: crap şi păstrăv.

Pe de altă parte, cererea de carne de crap a ajuns la 4.000 tone pe an, în contextul în care producţia internă nu acoperă decât jumătate din această cantitate. La păstrăv, producţia este de 2.000 tone pe an, pe când consumul a depăşit deja 4.500 tone/an.

Totuşi, ca şi în orice afacere, planificarea perfectă presupune în primul rând şi evaluarea raportului între riscurile şi oportunităţile potenţiale care pot face diferenţa între succes şi eşec.

CERINTE:

Apa trebuie sa contina minim 7 mg /l oxigen si un pH = 7 ( neutra) sau putin alcalina fara mult fier. Alimentarea cu apa a bazinelor de pastrav trebuie sa asigure o primenire totala a apei

Temperatura apei sa fie pentru puiet de 8 -10 grade iar pentru pastravii in crestere de 18 grade.

De ce ar fi piscicultura potrivită pentru mine?

În esenţă, administrarea unei ferme piscicole nu se diferenţiază ca principii manageriale de fermele în care se exploatează bovine, spre exemplu. Fermierul trebuie să identifice din timp orice posibilă problemă, înainte ca aceasta să se transforme în dezastru.

De fapt, în ferma piscicolă activitatea e mai complexă, pentru că, spre deosebire de bovine, peştii nu se văd, iar prevenirea problemelor este esenţială. În fermele de bovine arareori mortalitatea este masală, pe când în piscicultură această situaţie nedorită este, din păcate, mult prea frecventă.

Chiar şi un fermier experimentat trebuie să identifice soluţii optime în situaţii cum ar fi: mortalitatea crescută în perioadele prea calde sau prea reci ale anului; prevenirea bolilor cu impact major; prevenirea inundării dezastruoase a bazinelor; adaptarea nutriţiei în perioadele de creştere a costului furajării; respectarea normelor legale privitoare la protecţia mediului, a calităţii apei în afluenţi, a utilizării în hrană a probioticelor şi antibioticelor.

Ce sistem de creştere să aleg? Ca proaspăt fermier piscicol, principiul de bază în alegerea unuia dintre multiplele sisteme de creştere ar trebui să fie simplitatea şi specularea experienţei celor care şi-au dovedit eficienţa.

Piscicultura în bazine create prin blocarea prin îndiguire a unor cursuri de apă este cea mai puţin costisitoare amenajare şi dă posibilitatea utilizării şi a unor suprafeţe de teren aflate în pantă.

Dezavantajul major se referă la dificultatea golirii şi umplerii bazinului, în special datorită duratei de timp necesară finalizării unui asemenea demers. De asemenea, diminuarea oxigenului dizolvat în zonele cu apă adâncă poate crea, mai ales în anumite perioade ale anului, dificultăţi greu de stăpânit.

Exploatarea peştilor în bazine artificiale special amenajate poate fi uneori lipsită de spectaculozitate, dar acesta poate fi considerat un sistem simplu şi eficient din punct de vedere economic.

Producţia piscicolă în cuşti plutitoare presupune, în primul rând, asigurarea furajului în proporţie de 100% de către fermier. Avantajul sistemului rezidă în posibilitatea exploatării unor bazine de acumulare naturală sau artificială, de regulă cu adâncime mare a apei, din care, recoltarea eficientă a peştilor ar fi altfel imposibilă.

Dezavantajele sistemului se referă la diseminarea necontrolată a bolilor, dar şi la expunerea la alte aspecte nedorite, cum ar fi furtul sau modificarea incontrolabilă a concentraţiei oxigenului.

Un alt sistem, mai puţin întâlnit la noi, este cel în care un curs de apă este dirijat prin canale sau bazine special amenajate. Este un sistem simplu, care necesită o anumită investiţie, dar care nu ridică problema acumulărilor de detritus, a pompării apei şi nici a supravegherii creşterii peştilor.

Totuşi, aplicarea unui asemenea sistem depinde de disponibilitatea unei surse de apă cu un debit suficient de mare şi constant pe toată durata anului, care să aibă şi o temperatură relativ uniformă. Sistemul se aplică mai ales în cultura păstrăvului.

Cele mai costisitoare sisteme sunt cele recirculante, în care apa este în permanenţă reutilizată, graţie filtrării acesteia, atât prin filtre uzuale cât şi prin biofiltre, acestea din urmă fiind importante în stoparea recirculării bacteriilor şi, implicit, în menţinerea stării de sănătate.

Avantajul cel mai important al acestor sisteme este posibilitatea controlului strict al parametrilor cantitativi şi calitativi ai apei, pe toată durata anului. Din păcate, costul de producţie este foarte ridicat, justificându-se cu precădere în unităţi care produc şi distribuie puiet cu o valoare genetică ridicată.

Preview document

Construire firmă piscicolă - Pagina 1
Construire firmă piscicolă - Pagina 2
Construire firmă piscicolă - Pagina 3
Construire firmă piscicolă - Pagina 4
Construire firmă piscicolă - Pagina 5
Construire firmă piscicolă - Pagina 6
Construire firmă piscicolă - Pagina 7
Construire firmă piscicolă - Pagina 8
Construire firmă piscicolă - Pagina 9
Construire firmă piscicolă - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Construire Firma Piscicola.doc

Alții au mai descărcat și

Prezentarea Generală a Societății Comerciale Ellalex SRL

Date generale. Istoric. Momentul cheie. SC ELLALEX SRL a fost creată în luna aprilie 2006 ca firmă românească cu capital integral privat, având un...

Analiza SWOT

Capitolul I Noţiuni generale despre analiza S.W.O.T. I. 1.Planificare strategică Nici o afacere nu se derulează în vid, orice organizaţie este...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Proiect de Finanțare Europeană în Vederea Obțineri de Fonduri pentru Realizarea unei Păstrăvării

Cine suntem şi ce ne propunem? S.C All Distrbution SRL este o firmă cu răspundere limitată înfiinţată în 20.08.2006. Avem o experienţă de 6 ani în...

Analiza pieței turistice

Cap.1 Prezentarea destinaţiei Agenţia de turism Clever Tour, ce-şi desfăşoară activitatea pe piaţa ieşeană încă din 2000, a decis să vină cu un...

Forța de Muncă în Județul Galați

Forţa de muncă în judeţul Galaţi I. Masterplan Regional pentru Regiunea de Dezvoltare Sud Est 2010 - 2020 Elaborarea MasterPlan-ului Regional Sud...

Plan de Afaceri - SC Luci and Vic Impex Alumil SRL

1. Date de identificare 1. Numele firmei: S.C Luci&Vic Impex Alumil S.R.L 4. Activitatea principala a societatii si codul CAEN al activitatii...

Pliant Gura Portiței

Gura Portitei este un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Dupa aproape 300 de km pe sosea de la...

Ai nevoie de altceva?