Definirea și Obiectivele Concurenței Economice

Referat
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6245
Mărime: 43.73KB (arhivat)
Publicat de: Mirela L.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Nica Dimitru
UNIVERSITATEA “SPIRU HARET” Facultatea de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale

Cuprins

  1. I.1.conceptul de concurenţă 2
  2. I.2 definirea şi obiectivele concurenţei economice 5
  3. I.3.funcţiile concurenţei 9 I.4.rolul concurenţei în economia de piaţă 11
  4. I.5 Piaţa cu concurenţa perfecta 15
  5. Concluzii 19
  6. Bibliografie 19

Extras din referat

I.1 Conceptul de concurenţă

Concurenţa nu are definiţie unanim acceptată, ea avănd semnificaţie în funcţie de context. Privită din punct de vedere economic, concurenţa este întotdeauna legată de tranzacţii pe piaţa, de cerere şi ofertă, şi de procesul schimbului.

Mai exact, se poate spune că există concurenţa economică dacă consumatorul poate alege între mai multe alternative şi poate astfel opta pentru cea mai convenabilă variantă pentru preferinţele sale.

Altă definiţie ne spune că concurenţa este forma activă a liberei iniţiative, generată de propietatea privată, aceasta constituind la rândul ei o trasătură esenţială a economiei de piaţă.

Ea reprezintă confruntarea deschisă, rivalitatea dintre agenţii economici, vânzător, ofertanţi pentru a atrage de partea lor clientela.

Totodată, concurenţa exprimă comportamentul specific interesat a tuturor subiecţilor de propietate, comportament care se realizează în mod diferit în funcţie de mediul concurenţial şi particularitaţile diferitelor pieţe.

Pe măsură ce ştiinţa economică a evoluat de la o finalitate preponderant explicative către una aplicativ-transformatoare în raport cu realitatea, abordarea concurenţei a înregistrat o rafinare şi nuanţare progresivă.

Prin convergenţa achiziţiilor economice politice cu cele, de data mai recentă, din ştiinţele de gestiune, s-a ajuns la concluzia că nu numai piaţa propiu-zisă, ci şi spaţial intra-organizaţional al întreprinderii sunt susceptibile să ocazioneze manifestări de concurenţă.

Concurenţa generează standarde de performanţă , distinge succesul de eşec şi departajează agenţii economici pe criteriul performanţei.

Paradoxal, deşi este prezentă şi activă la o scară atât de extinsă în sistemele socio-umane, concurenţa este, de cele mai mute ori, teoretizată doar implicit de ştiinţa economică tradiţională, în absenţa unei definiţii consensuale, concurenţa este referită sub forma unei reprezentări tipologice a diverselor structuri de piaţă , de la idealul pieţei cu concurenţa perfectă la realitatea diversele forme de piaţă cu concurenţa imperfectă.

Concurenţa este unul dintre factorii importanţi ce acţionează asupra agenţiilor economici, astfel încat aceştia să-şi adapteze oferta la cerere. Pe o piaţă liberă, concurenţa acţionează în stransă legatură cu preţul.

Agenţii economici producători pe o piaţă liberă urmăresc, prin intermediul concurenţei cu ceilalţi producători maximizarea profitului, prin minimizarea preţului şi creşterea calităţii bunurilor produse.

Ficare agent economic care acţionează pe piaţa liberă este preocupat de activitatea firmei sale, astfel încât aceasta să fie cea mai competitivă dintre toate iar câştigul net să fie cel mai bun. Aportul ştiinţelor de gestiune la demersul de operaţionalizare a conceptului de concurenţă a condus, mai ales în ultimele două decenii, la asimilarea lui deplină în gândirea şi practica managerială.

Profesorul Michael Porter de la Harvard Business School a fundamentat, în acest sens, conceptele de strategie concurenţială şi avantaj concurenţial, cărora li se adaugă cel de gestiune concurenţială din terminologia francofonă.

Polivalentă de sensuri ale conceptului de concurenţă poate fi relevată prin punerea în evidenţă a următoarelor sale ipostaze:

-Concurenţa ca atribut al comportamentului unui agent economic elementar (comportamentul concurenţial);

-Concurenţa ca situaţie caracteristică a mediului de afaceri (mediul concurenţial);

-Concurenţa ca tip de relaţie între ageţtii economici.

Principalele lui obiective academice se concentrează pe modul în care o firmă sau o regiune îşi poate construi un avantaj competitiv şi dezvolta strategii competitive Ca tip de relaţie între agenti economici concreti, concurenţa prezintă un caracter tensional, de rivalitate.

Agenţii implicaţi se confruntă pentru a ocupa, menţine, poziţii de piaţă care, in final, se vor dovedi accesibile numai unora dintre ei.

De aceea în analiza strategică la nivel de firmă , metodologia clasică, bazată pe puncte forte, puncte slabe, sanşe şi pericole (SWOT), plasează firmele rivale la originea ameninţărilor semnificative pentru succesul oricărei strategii adoptate.

Din punct de vedere al comportamentului pe piaţă, concurenţa este aceea care determină pe fiecare agent economic să-şi promoveze exclusiv propriul său interes.

O temă de interes major, inclusiv din perspective demersurilor de integrare economică, o reprezintă poziţia statului în raport cu problematica mediului de afaceri concurenţial. Este de remarcat faptul că, in principiu, statul este pus în situaţia de a promova două categorii de acţiuni, asociate de o maniera aparent paradoxală:

-Pe de o parte, statul, acţionând în virtutea interesului public ca piaţa să funcţioneze subordonat consumatorilor şi nu sub dominaţia producătorilor ofertanţi, este angajat în direcţia promovării şi protecţiei concurenţei.

-Pe de altă parte, raţiuni superioare de ordin economic, dar şi social, politic sau strategic pot determina, în condiţii speciale, adoptarea de politici protecţioniste sau de limitare a concurenţei în anumite sectoare, de exemplu, prin instituirea de monopoluri publice.

Comportamentul concureţial derivă din natura sistemului economic bazat pe regulile pieţei, considerentele de raţionalitate presupun, din partea fiecărei firme, nu doar urmărirea unui interes propriu abstract şi unilateral, ci a unui interes concret şi continuu redefinit, constând în obţinerea de avantaje concurenţiale în raport cu rivalii, referitoare la: cota de piaţă, avansuri tehnologice, dominaţia prin costuri, fidelizarea unei anumite clientele, reputaţia pentru excelenţă produselor sau serviciilor oferite.

Experienţa demonstrează că avantajul concurenţial este volatile, dificil de obţinut la un moment dat şi înca mai dificil de menţinut şi de consolidat.

In ultima instantă, consumatorii sunt aceia care,prin polarizarea opţiunilor individuale, confirmă recunoaştere performanţelor şi atribuie avantaje concurenţiale determinând, implicit ierarhizarea concurenţială a firmelor prezente pe o anumită piaţă.

Metafora “votului de încredere” acordat de clienţi modelează, deci, contextul evolutiv al prezenţei firmelor în mediul de afaceri concureţial. Intr-o asemenea optică, un comportament concurenţial autentic presupune din partea oricărei firme care îl adoptă, nu numai o stare de veghe a mediului de afaceri, ci şi o confruntarea cu propriile sale limite de performanţă, în demersul a le surmonta prin mobilizarea proactivă a propriilor competenţe organizaţionale.

1.2. Definirea şi obiectivele concurenţei economice

Punctul de vedere aproape unanim este ca forţa regulatoare cea mai importantă a economiei de piaţă este concurenţa, fiind întotdeauna legată de tranzacţii pe piaţa, de cerere şi ofertă şi de procesul schimbului.

Preview document

Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 1
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 2
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 3
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 4
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 5
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 6
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 7
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 8
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 9
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 10
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 11
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 12
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 13
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 14
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 15
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 16
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 17
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 18
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 19
Definirea și Obiectivele Concurenței Economice - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Definirea si Obiectivele Concurentei Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza concurenței și strategii competitive Kotler

CONCURENTA Pentru crearea unor mărci puternice, este nevoie de o foarte bună cunoaştere a concurenţei - concurenţă care devine tot mai crâncenă,...

Studiu de Caz Marketing Strategic - Industria Preparatelor Culinare

1. Analizaţi structura concurenţială a industriei de preparate culinare. În ultimii ani, tot mai mulţi specialişti în marketing au afirmat că...

Marketing Strategic

Definitia data marketingului de asociatia americana de marketing (American Marketing Association - AMA) este: - Marketingul reprezinta procesul de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Strategic III

Capitolul 5 Crearea avantajului concurential4 Din punctul de vedere al marketingului, firmele obtin un avantaj concurential venind cu oferte care...

Analiza concurenței din domeniul de activitate

Topografia concurentei într-un domeniu de activitate În cadrul unui domeniu de activitate firmele obtin performante diferite, iar acestea sunt...

Marketing și Concurență

Termeni cheie: concurenţă, competitivitate, factori ai competitivităţii, concurenţă practică (operantă) Concurenţa reprezintă un fenomen deosebit...

Te-ar putea interesa și

Concurența - practici anticoncurențiale - poziția dominantă de monopol

INTRODUCERE Viaţa economică contemporană este o lume a preţurilor. Fie că este cumpărător, fie că este vânzător, agentul economic trebuie să-ţi...

Internaționalizarea Producției de Autoturisme din România

Capitolul 1. Mediul de afaceri al întreprinderii 1.1. Caracteristici esenţiale ale mediului economic În prezentul capitol ne propunem să...

Politici manageriale de creștere a rentabilității

INTRODUCERE Managementul performant al unei intreprinderi care isi desfasoara activitatea intr-un mediu concurential necesita adoptarea unor...

Strategii de Marketing în Mediul Concurențial

Introducere Competitia reprezinta un factor motor pentru dezvoltarea societatii economice. În acelasi timp, nu poate fi neglijata importanta...

Concurența internațională - forme. factori. impedimente. strategii adoptate de SC Ciserom SA

Capitolul I INTRODUCERE 1.1. Prezentarea generală a S.C. CISEROM S.A. În anul 1925 în localitatea Sebeş se începe construirea unei fabrici...

Aspecte ale politicii concurențiale în cadrul Uniunii Europene

INTRODUCERE Economia de piață modernă se bazează pe conservarea principiului libertății concurenței între operatorii care au același obiectiv sau...

Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice

INTRODUCERE Marketingul este un instrument al concurenţei, care reprezintă un factor esenţial al mediului înconjurător. La prima vedere, mărfurile...

Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică

Introducere Concurenţa e factorul determinant, esenţial în succesul sau eşecul firmelor. Concurenţa determină oportunitatea acelor activităţi ale...

Ai nevoie de altceva?