Esența Marketingului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 6064
Mărime: 28.08KB (arhivat)
Publicat de: Pintiliu Codreanu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1.1.Contextul aparitiei si promovarii marketingului

-În privinta momentului aparitiei marketingului exista o serie de controverse, dar majoritatea specialistilor considera, actualmente, ca marketingul este un produs al secolului XX.(este punctul de vedere cu cel mai larg consens).

-Fata de acesta, unii autori situeaza aparitia marketingului cu mult timp în urma: marketingul este o activitate ce a fost practicata de la primele tranzactii comerciale sau istoria sa poate fi aproape atât de lunga ca si istoria omului pe pamânt.

-Scoala britanica de marketing –Michael Baker : enigma marketingului consta în aceea ca este una din cele mai vechi activitati ale omului si totusi cea mai recenta dintre disciplinele economice; practica marketingului nu s-a dezvoltat pâna nu s-a dovedit ca împingerea bunurilor pe piata nu era la fel de eficienta ca cea a focalizarii pe obiectivul obtinerii satisfactiei.

-Specialisti americani coreleaza aparitia si dezvoltarea marketingului cu cele trei etape ale dezvoltarii comertului modern :

-era productiei (caracterizata de cresterea ofertei si reducerea preturilor

-era vânzarilor ( a ceea ce se putea produce)

-era marketingului (producerea a ceea ce se poate vinde )

-Deci vorbim de marketing doar atunci când întreprinzatorii au început sa-si dimensioneze si sa-si structureze oferta pornind de la cunoasterea prealabila a cerintelor consumatorilor, si pe aceasta baza, de a urmari asigurarea unei cât mai depline satisfaceri a lor.

-Cei care situeaza aparitia marketingului în perioade îndepartate sunt cei care limiteaza eronat acceptiunea la actiuni de vânzare si publicitate.Acestea sunt componente ale marketingului care au dobândit noi semnificatii, au devenit complexe.

-Aparitia si dezvoltarea marketingului a fost rezultatul mai multor factori favorizanti, care au început sa actioneze într-o perioada premergatoare secolului XX, la începutul si în cursul acestuia.

-Marketingul are o istorie relativ scurta, e o consecinta fireasca, obiectiv necesara a modificarii cadrului de desfasurarea a relatiilor de schimb si amplificarii dificultatilor în care au început sa actioneze întreprinzatorii pentru realizarea ofertei lor, dificultati care au condus la cresterea gradului de risc.

-Unul din cei mai semnificativi factori favorizanti ai aparitiei si promovarii marketingului l-a constituit revolutia industriala si dezvoltarea productiei de masa, la preturi mult mai accesibile masei largi de cumparatori.Productia de masa a condus la cresterea ofertei fata de cerere.

-Diviziunea muncii a contribuit la amplificarea productiei si dezvoltarea schimburilor. A generat concentrarea productiei si cresterea specializarii .

S-a înregistrat si o crestere a distantei dintre producatori si consumatori.

-Continuarea revolutiei industriale în domeniul transporturilor si telecomunicatiilor a avut repecursiuni favorabile asupra dimensiunilor si structurilor pietei, careia i s-a marit gradul de complexitate.

-Concret, marketingul a aparut în SUA ca urmare a dinamismului economic si social deosebit din aceasta tara.

-Unii sustin ca marketingul a aparut în SUA ca urmare a revolutiei industriale

-Altii , în prezent, sustin ca marketingul a aparut în secolul XX, caci termenul de marketing a aparut în mediile universitare americane la începutul secolului XX.

-La început, sfera de manifestare a marketingului s-a limitat la SUA , apoi propagarea a fost lenta pâna la mijlocul secolului XX, afirmându-se în mica masura în tarile europene dezvoltate.

-Începând cu anii 50 expansiunea marketingului a fost exploziva, preocupând întreprinderi si alte organizatii din întreprinderi.

-In privinta cauzelor aparitiei marketingului, unii autori leaga geneza sa de abundenta de bunuri si servicii pe piata; aceasta ofera consumatorilor mari posibilitati de alegere, afirma suveranitatea acestora pe piata, avem de a face cu o piata a cumparatorului; întreprinderea produce ce se cere pe piata,comercializarea e un punct de plecare nu o consecinta a productiei, întreprinderea se adreseaza unei piete atent studiate, a carei evolutie poate fi stiintific anticipata.

-Acest punct de vedere a nascut controverse puternice: abundenta e un factor favorizant al promovarii marketingului, dar nu cauza exclusiva a sa; abundenta e o notiune relativa, e un raport între cerere si oferta mijlocit de preturi; criza energetica si de materii prime din anii 70-80 a condus la o crestere a interesului pentru problemele pietei, pentru adaptarea la piata,deci a interesului pentru marketing si la dezvoltarea sa, la schimbari în directiile, formele si metodele de folosire a sa.

-Resorturile aparitiei si promovarii practice a marketingului sunt mult mai profunde, fiind în mod sintetic asociate dinamismului social economic specific secolului XX si cu deosebire asociat perioadei de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

-Factorii favorizanti ai raspândirii viziunii si tehnicilor de marketing sunt : dezvoltarea productiei, adâncirea specializarii, mutatiile demografice, schimbarea conditiilor de munca si viata ale consumatorilor si amplificarea exploziva a relatiilor economice internationale –care sunt o expresie a dinamismului economico-social.

-Rezultat al dinamismului economico-social este separarea productiei si a consumului , tendinta evolutiei lor relativ independente.

-Marketingul a aparut ca reactie fata de procesul economic al separarii tot mai pronuntate a productiei de consum ; el ia nastere ca rezultat al cautarilor tot mai staruitoare pentru gasirea de modalitati eficiente pentru a coordona preocuparile legate de productie cu cele legate de realizarea produselor , de a le corela cu cerintele efective de consum.

-Pe masura adâncirii specializarii creste riscul unor dezacorduri ale productiei cu nevoile efective de consum.Ca urmare, întreprinderea trebuie sa produca ceea ce are nevoie consumatorul; întelegerea schimbarii climatului social-economic si impactul sau asupra pietei constituie premisa pentru reusita pe termen lung a întreprinderilor.

-Desigur, încorporarea marketingului în activitatea întreprinderii nu elimina toate riscurile nerealizarii produselor pe piata, dar reduce acest risc la dimensiuni rezonabile.

Preview document

Esența Marketingului - Pagina 1
Esența Marketingului - Pagina 2
Esența Marketingului - Pagina 3
Esența Marketingului - Pagina 4
Esența Marketingului - Pagina 5
Esența Marketingului - Pagina 6
Esența Marketingului - Pagina 7
Esența Marketingului - Pagina 8
Esența Marketingului - Pagina 9
Esența Marketingului - Pagina 10
Esența Marketingului - Pagina 11
Esența Marketingului - Pagina 12
Esența Marketingului - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Esenta Marketingului.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul brandingului în activitatea de piață a firmei

INTRODUCERE Actualitatea temei. Retorica economică actuală stimulată de problematica tranziţiei la economia de piaţă situează, printre altele, în...

Abordări ale marketingului în rețea. Gradul de aplicabilitate la structurile logistice ale armatei

INTRODUCERE Ne propunem în lucrarea de fata sa abordam un subiect sau mai bine spus un adevarat fenomen data fiind amploarea capatata în ultima...

Marketing direct în comerțul electronic

1. ESENTA SI PARTICULARITATILE MARKETINGULUI DIRECT ÎN COMERTUL ELECTRONIC Conform Asociatiei de Marketing Direct, marketingul direct este un...

Elaborarea Mixului de Marketing

ARGUMENT Crearea unui program de marketing care sa plieze cerinţele exprimate de consumatori reprezintă o competiţie palpitanta pentru managerii...

Esența Marketingului

1.1. Contextul aparitiei si promovarii marketingului, concepte de marketing. În limbajul si, în general, in actiunile întreprinderilor si ale...

Esența marketingului, funcțiile marketingului, conținutul și rolul marketingului

I. Investigarea pieţei, a nevoilor de utilizare sau consum În economia zilelor noastre marketingul ocupă un rol foarte important Firmele care au...

Marketingul informațional

INTRODUCERE La diferite niveluri ale economiei nationale organele manageriale au nevoie de informatii de marketing. Nu intimplator in ultimii ani...

Esența marketingului turistic

Esenta marketingului turistic Marketingul turistic reprezinta politica promovata de intreprinderea de turism,care studiaza in permanenta...

Ai nevoie de altceva?