Ibanez - Plan de marketing

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2580
Mărime: 627.20KB (arhivat)
Publicat de: Florian Gradinaru
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. Introducere ... 3
  2. 1. Prezentarea firmei 4
  3. 1.1. Istoric 4
  4. 1.2. Descriere ... 4
  5. 2. Piața actuală .. 5
  6. 2.1. Descriere și segmente ... 5
  7. 2.2. Analiză SWOT 6
  8. 2.3. Concurenți . 7
  9. 2.3.1. Gibson ... 7
  10. 2.3.2. Fender ... 7
  11. 2.3.3. Yamaha .. 7
  12. 3. Program de marketing .. 8
  13. 3.1. Justificare și obiective ... 8
  14. 3.2. Țintă .. 8
  15. 3.3. Implementare ... 9
  16. 3.4. Evaluare ... 10
  17. Concluzie . 10
  18. Bibliografie .. 10

Extras din referat

Introducere

Ibanez este un producător japonez care a devenit cunoscut pentru chitarele sale de înaltă calitate, cu design similar cu produsele altor lideri de piață. Ibanez produce diverse instrumente, incluzând chitare acustice și electrice, cât și produse complementare acestora cum ar fi amplificatoare, huse, curele, pene și alte accesorii. Ibanez este considerată o chitară standard pentru rock.

Compania activează într-o piață înalt competitivă în care patru companii ocupă mai mult de 3 sferturi din totalul pieței. Industria este de asemenea într-un stadiu de maturitate, piața având un grad mare de saturație. Ibanez caută să ofere anumite beneficii clienților, neexploatate la potențialul lor maxim până în prezent. Aceste beneficii s-ar îndrepta în special către clienții considerați chitariști de nivel mediu-avansat, ca de exemplu posibilitatea de a customiza complet produsele.

Consider că acest obiectiv poate fi atins prin introducerea unei noi gam de produse, Ibanez Custom. Această linie va permite customizarea completă a chitarei, aspect nedezvoltat integral de brand-urile din competitive, Fender și Gibson. Această înclinare a Ibanez pentru o nișă a pieței va reprezenta un avantaj considerabil și o cotă de piață mărită.

1. Prezentarea firmei

1.1. Istoric

În 1908, Matsujiro Hoshino a deschis o librărie în orașul Nagoya din Japonia. Cu trecerea timpului, a devenit fascinat de chitarele lui Salvador Ibanez și a început să le importe din Spania. 27 de ani mai târziu, Hoshimo a decis să pună bazele unui brand de chitare care să se numească Ibanez.

La mijlocul anilor ’60, compania a pătruns în piața de chitare din Statele Unite și a introdus design-uri de instrument similare cu rivalii acesteia, Fender și Gibson, cu speranța de a atrage atenția. Gibson a răspuns cu o chemare în instanță, acuzând Ibanez de copierea design-ului lor pentru capul de chitară. După ani întregi de procese, cazul a fost închis și Ibanez a trebuit să producă design-uri originale pentru capete ca parte a înțelegerii.

Anii ’90 au reprezentat o perioadă de glorie pentru brand, compania încheind parteneriate cu muzicieni precum Steve Vai și George Benson. Aceste parteneriate au dus la lansarea unor modele inspirate de artiști (signature models) care au făcut ca Ibanez să devină una dintre cele mai recunoscute brand-uri de chitară din lume. În prezent există sedii ale companiei în Japonia, Statele Unite, Olanda și China. Produsele ajung în magazinele de specialitate cu ajutorul distribuitorilor. În România, distribuitorul oficial Ibanez este M&C Musical Instruments SRL.

1.2. Descriere

Produsele companiei Ibanez constau în chitare electrice, bas, hollow body, acustice, amplificatoare și alte accesorii. Prețul unei chitare electrice se încadrează între 700 și 35.000 lei la M&C Musical Instruments Distributor, în România. Prețurile sunt similare cu cele de la Fender, dar în medie, mai mici decât cele de la Gibson. Ibanez a menționat chitarele electrice ca fiind cel mai important generator de profit al companiei, urmate de chitarele bas.

Imaginea curentă a chitarei Ibanez din punctul de vedere al clienților este cea a chitarei de cost mediu spre ridicat pentru rock vocal și instrumental. Raportul dintre calitate și preț este considerat rezonabil de către muzicienii cu experiență medie-avansată. Ibanez este considerat unul dintre cele mai populare brand-uri de chitară din lume. Pentru a păstra această consistență a imaginii, compania nu cheltuie o mare parte din bugetul său în cadrul departamentului de marketing, canalizându-și atenția, în schimb, pe producție.

Cu toate acestea, o dificultate cu care se confruntă Ibanez este reprezentată de chitarele contrafăcute. Clienții cumpără acest tip de chitară la un preț pe care îl consideră foarte bun,

găsind apoi produsul inconsistent în raport cu reputația mărcii și, implicit, nesatisfăcător. Cu toate că aceasta este o amenințare considerabilă pentru imaginea companiei, singura măsură ce pare că a fost luată este lansarea unui buton de alertă pentru produse contrafăcute pe site-ul oficial.

Bibliografie

- https://www.ibanez.com/support/faq?id=7

- https://www.hoshinogakki.co.jp/hoshino_e/company/history.html https://www.nytimes.com/2012/09/30/business/fender-aims-to-stay-plugged-in-amid-changing-music-trends.html?pagewanted=3&_r=0

- http://www.mcmusic.ro/

Preview document

Ibanez - Plan de marketing - Pagina 1
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 2
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 3
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 4
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 5
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 6
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 7
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 8
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 9
Ibanez - Plan de marketing - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Ibanez - Plan de marketing.pdf

Te-ar putea interesa și

Plan de Afaceri Fly Club

SECTIUNEA 1: PROFILUL AFACERII Descrierea ideii de afacere FlyClubare ca scop de a oferi oportunitati de distractie atat ziua cat si noaptea in...

Ai nevoie de altceva?