Impactul Campaniilor Publicitare Televizate

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 6258
Mărime: 635.91KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Mihai
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Costinel Dobre

Extras din referat

IMPACTUL CAMPANIILOR PUBLICITARE TELEVIZATE

Publicitatea se ocupă cu promovarea bunurilor, serviciilor, companiilor şi ideilor, de cele mai multe ori prin mesaje plătite. Scopul direct ale acestor mesaje este stimularea dorinţelor clienţilor potenţiali şi formarea asociaţiilor pozitive în legătură cu produsul sau compania promovată, scop care este atins prin folosinţa metodelor de manipulare psihologică mai mult sau mai puţin subtile.

Vânzătorii văd reclama ca o parte constituentă a strategiei generice de promovare a acestora. Alte componente ale promovării sunt reclamele, relaţiilor publice, vânzărilor personale şi promovarea de produse.

Istoria publicitatii

3000 - 500 î.e.n - Firma interioară, una dintre primele forme de publicitate, era de obicei un semn, pictat foarte atrăgător pe peretele unei clădiri. Cele mai vechi semne au fost descoperite în ruinele Babilonului Romei Antice si ale orasului Pompei 500 de ani mai tarziu. Comerciantii egipeni amplasau de-a lungul drumurilor publice bucăţi de stâncă în care erau sculptate diverse mesaje în scopul informării călătorilor în legătură cu produsele sau serviciile oferite. În perioada anilor 500 î.e.n., în vechea Romă, mesajele erau pictate pe pereţi în scopul promovării jocurilor publice, afacerilor locale sau pentru a chema alegătorii la vot.

Perioada medievală se caracterizează prin apariţia unor noi forme de publicitate, simplă, dar eficientă: folosirea aşa-numiţilor "strigători". Aceştia erau cetăţeni, angajaţi de către comercianţi, care lăudau prin strigăte calităţile mărfurilor acestora. Mai târziu, ei au devenit figuri familiare şi pe străzile aşezărilor coloniale americane. Aceşti "strigători" sunt predecesorii crainicilor moderni care difuzează reclame radio sau TV.

1453 - O dată cu inventarea presei tipografice de către Johann Gutenberg, tipografii, şi mai târziu comercianţii, încep să utilizeze mici "fluturaşi" pentru a-şi promova produsele. Aceste mici bucăţi de hârtie adesea conţineau simboluri specifice breslei şi de multe ori erau lipite pe zidurile oraşului. Această formă de publicitate a fost folosită foarte mult timp, până în epoca modernă şi s-a caracterizat printr-o flexibilitate deosebită, afişele putând fi purtate cu uşurinţă dintr-o zonă în alta.

1472 - 1730 - Prima reclamă a apărut în anul 1472, în limba engleză, sub forma unei mici bucăţi de hârtie distribuită manual, anunţând vânzarea unei cărţi de rugăciuni. 200 de ani mai târziu a fost publicat primul anunţ în ziar prin care se oferea recompensă pentru recuperarea a 12 cai furaţi. În coloniile americane, în primul ziar publicat cu regularitate, Boston Newsletter, au început să se publice anunturi din 1704. Aproximativ 25 de ani mai târziu Benjamin Franklin a făcut reclamele mai atractive tipărind titlurile cu litere mai mari.

Firmele nu trebuie să se limiteze la oferirea bunurilor sau servicilor de calitate. Ele trebuie să-i informeze pe consumatori în legătură cu avantajele acestora. Pentru aceasta, este necesar ca firmele să utilizeze în mod corespunzător instrumentele de promovare în masă ale publicităţii, promovării vânzărilor şi relaţiilor publice.

Publicitatea o putem defini ca fiind orice formă plătită de prezentare şi promovare impersonală a ideilor, bunurilor sau serviciilor prin mijloace de informare în masă (ziare, reviste, programe de radio, de televiziune si internet) de către un sponsor bine precizat.

Multe organizaţii folosesc publicitatea pentru a transmite unui anumit public mesaje referitoare la ele însele, la produsele şi serviciile lor sau la modul lor de comportament, cu scopul de a determina un răspuns din partea acestuia. Răspunsul poate fi de natură perceptuală: de exemplu, consumatorul îşi formează anumite păreri în legătură cu un produs sau o marcă, ori acestea pot fi schimbate de către reclamă. El poate fi de natura, comportamentală: de exemplu, consumatorul cumpără produsul sau sporeşte cantitatea cumparată.

Publicitatea este o bună metodă de a informa şi a convinge, cu scopul de a crea preferinţe pentru un anumit produs sau de a-i motiva pe consumatori să consume un anumit produs.

Ţările Uniunii Europene cheltuiesc anual cu publicitatea aproximativ 45.4 miliarde. Pe măsură ce recesiunea se apropie de sfârşit şi economiile naţionale ale ţărilor membre se înviorează, se prognozeză o creştere a cheltuielilor cu publicitatea în majoritatea ţărilor Uniunii Europene.

Sponsorii, cei care susţin financiar acţiunile de publicitate, rămân precauţi în privinţa utilizării optime a bugetului de publicitate, astfel încât să fie atinse obiectivele de comunicare propuse. Organizaţiile se ocupă de publicitate în diverse moduri. În cadrul firmelor mici şi mijlocii de acestea se poate ocupa cineva din compartimentul comercial sau de marketing. În marile companii pot exista compartimente specializate, care să aibă drept atribuţii stabilirea bugetului publicitar, colaborarea cu agenţii de profil şi derularea de acţiuni de publicitate prin posta expoziţii cu vânzare şi alte forme de care nu se ocupă agenţiile respective.

Conducerea compartimentului de marketing trebuie să ia decizii importante atunci când elaborează un program de publicitate.

Primul pas în elaborarea unui program de publicitate îl reprezintă stabilirea obiectivelor publicităţii. Aceste obiective trebuie să corespundă deciziilor referitoare la piaţa-ţintă, poziţionarea marci si a mix-ul de marketing. Toate acestea definesc scopul final pe care campania de publicitate, ca o componentă a programului de marketing, trebuie să-l atingă. Un obiectiv de publicitate poate fi definit ca o sarcină specifică de comunicare ce urmează să fie îndeplinită vizavi de un anumit public ţintă într-o anumită perioadă de timp.

Preview document

Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 1
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 2
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 3
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 4
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 5
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 6
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 7
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 8
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 9
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 10
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 11
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 12
Impactul Campaniilor Publicitare Televizate - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Impactul Campaniilor Publicitare Televizate.doc

Te-ar putea interesa și

Publicitatea

a Existenţa societăţii şi a indivizilor nu ar fi posibilă în afara consumului, fiecare dintre noi având calitatea de consumator. De aceea, datorită...

Promovarea - Element al Mixului de Marketing

Promovarea-Element al Mixului de Marketing Financiar-Bancar Rezumat În sistemul bancar este o continuă competiţie pentru atragerea de noi...

Studiu Privind Bonurile de Casă Acumulate în Decursul Lunii Noiembrie 2010

În cadrul acestui proiect am întreprins un studiu cu privire la cumpărăturile realizate de noi pe parcursul lunii noiembrie a anului 2010. Pe baza...

Tehnici promoționale - Nivea

1. Stabilirea obiectivelor publicităţii Alegerea obiectivului publicitatii trebuie sa se bazeze pe o analiza profunda a situatiei existente in...

Conținutul și Rolul Publicității

1.1. Definirea conceptului si a tipurilor de publicitate Potrivit Asociatiei Americane de Marketing si unui numãr mare de specialisti,...

Ai nevoie de altceva?