Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2472
Mărime: 159.74KB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Kiss
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Georgescu Bogdan

Extras din referat

Jocurile Olimpice antice erau la inceput o parte a unui festival religios in onoarea lui Zeus, tatăl tuturor zeilor si zeiţelor grecesti. Festivalul şi jocurile se ţineau la Olympia, sanctuar rural din partea de vest a Peloponezului,model al Sanctuarului lui Zeus de la Olympia, unde primele jocuri tinute erau parte a festivalului religios în cinstea lui Zeus. Templul lui Zeus era chiar în centru.

Grecii veneau la Sanctuarul lui Zeus de la Olympia împartasind aceleasi credinte religioase si vorbind aceeasi limba. Atletii erau toti cetateni barbati ai oraselor-state din toate colturile lumii grecesti, începând cu îndepartata Iberia (Spania) din vest si pâna la Marea Neagra (Turcia) în est.

Sanctuarul a fost numit în antichitate dupa muntele Olympos, cel mai înalt munte din Grecia continentala. În mitologia greaca, muntele Olympos era casa celor mai mari zei si zeite grecesti.

Jocurile Olimpice antice au început în anul 776 î.d.Hr., când Koroibos, un bucatar dintr-o localitate vecina cu orasul Elis, a învins în turul de stadion, o alergare pe lungimea de 600 m.Începând cu acest an, Jocurile Olimpice s-au tinut în Olympia la fiecare 4 ani vreme de aproape 12 secole.

Probele atletice aditionale au fost adaugate treptat pâna când, din sec. 5 d.Hr. festivalul religios se desfasura timp de 5 zile.

In ceea ce priveste Miscarea Olimpica, aceasta cuprinde organizatii precum Federatiile Internationale(IF),Comitetul National Olimpic(CNO), Comitetele Organizationale, ce se implicate in coordonarea Jocurilor Olimpice.

Una dintre cele mai importante organizatii a Miscarii Olimpice este Comitetul International Olimpic(CIO),actual condus de Jacques Rogge (Belgia), ales in 2001.Comitetul reprezinta autoritatea suprema a Miscarii Olimpice, intrucat el se ocupa de toate problemele zilnice,i-a cele mai importante decizii privind programul de desfasurare al Jocurilor Olimpice si stabileste tara in care acestea vor avea loc. CIO este format din maxim 115 membri, care se reunesc cel putin o data pe an.La aceasta reuniune se alege un presedinte pe termen de 8 ani si membrii executivi ai consiliului de conducere, pe termen de 4 ani.

Fondata in anul 1961, Solidaritatea Olimpica (SO) este o structura a Comitetului Olimpic International (CIO), investita cu misiunea de a administra si gestiona fondurile banesti provenite din cota - parte a drepturilor de televiziune pentru retransmiterea Jocurilor Olimpice si destinate Comitetelor Nationale Olimpice (CNO). Ea isi indeplineste responsabilitatile in conformitate cu programele specifice de asistenta tehnica si financiara elaborate pentru dezvoltarea sportului, aprobate de catre comisia CIO pentru Solidaritatea Olimpica.

Programele respective se elaboreaza in comun de catre Comitetul International Olimpic si Comitetele Nationale Olimpice , consultandu-se , atunci cand este cazul cu federatiile internationale (FI).

Obiectivele acestor programe vizeaza:

Promovarea principiilor fundamentale ale Miscarii Olimpice; dezvoltarea si ameliorarea cunostintelor tehnice ale sportivilor si antrenorilor, prin intermediul burselor acordate; formarea administratorilor sportivi; sustinerea pregatirii sportivilor pentru participare la Jocuile Olimpice etc.

Dupa parerea mea Comitetul International Olimpic este o organizatie care asigura continuitatea unui eveniment unic universal si anume Jocurile Olimpice,iar Miscarea Olimpica ajuta la realizarea idealului olimpic care proclama ca sportul este un drept ce apartine tuturor indivizilor si are drept obiectiv intarirea sanatatii fizice si psihice.

Principalele regulile si principiile dupa care se ghideaza aceste organizatii sunt prezentate in Charta Olimpica, actualizata ultima oara la 1 septembrie 2004. Adoptata de Comitetul International Olimpic(CIO),ea cuprinde atat reguli pentru organizarea Jocurilor Olimpice,dar si norme privind guvernarea Miscarii Olimpice.

Limbile oficiale in care este scrisa Charta Olimpica ,sunt franceza si engleza,dar ea poate fi tradusa si in germana ,spaniola, rusa si araba.

Jocurile Olimpice moderne sunt coordonate de Comitetul International Olimpic care are sediul in Elvetia. In fiecare tara membra sunt prezente comitete nationale.

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfăşurat la Atena, Grecia în perioada 6 aprilie - 15 aprilie 1896. Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfăşurat de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393.

Din iniţiativa lui Pierre de Coubertin, la primul congres al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) din 18-23 iunie 1894 de la Paris ,s-a hotărât ca oraşul Atena din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896.

Ca un omagiu adus Eladei antice, primele JO s-au celebrat chiar la Atena, pe stadionul panatenaic, construit in forma de ,,U", si in conditii asemanatoare cu cele din antichitatea greaca. In spiritul aceleeasi traditii, femeile nu au luat parte la aceste prime intreceri olimpice.

Au participat 14 ţări şi 245 de sportivi care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi. Deşi numărul de participanţi a fost mic, pentru acea vreme a fost cea mai mare participare internaţională la un eveniment sportiv. Ceremonia a fost deschisă de regele George I al Greciei chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obţinerea independenţei Greciei.

După jocuri, Pierre Coubertin şi Comitetul International Olimpic împreună cu regele George I ,au cerut ca toate Jocurile Olimpice să se desfăşoare la Atena.

Preview document

Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 1
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 2
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 3
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 4
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 5
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 6
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 7
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 8
Jocurile Olimpice de Vară - Atena 2004 - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Jocurile Olimpice de Vara - Atena 2004.doc

Alții au mai descărcat și

Jocurile olimpice de iarnă pentru tineret Brașov 2013

1. Tema proiectului şi tehnicile de animaţie abordate Pentru promovarea şi stimularea interesului tinerilor pentru jocurile olimpice de iarnă,...

Jocurile Olimpice 2004

Jocurile Olimpice pot fi considerate cel mai important eveniment Turism-Sport. In mod frecvent, scopul organizarii unui asemenea eveniment este...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Elaborarea planului de afaceri necesar înființării unei filiale - Club Mediterranee în România

INTRODUCERE Turismul este considerat a fi un fenomen al timpurilor moderne. În antichitate, atunci când a apărut, era o activitate specifică...

Povestea Radiofonică a Jocurilor Olimpice

Subiectul Lucrării : Povestea radiofonică a Jocurilor Olimpice Motto Este frumos să plângi ascultându-ţi imnul ţării şi simţindu-ţi inima...

Marketingul destinației turistice - Grecia

Introducere ‚Fermecătoare combinaţie de mare, soare şi oraşe antice scăldate în strălucirea luminii egeene, Grecia a încântat călători şi turişti...

Rolul și locul turismul internațional în dezvoltarea economico-socială a Greciei

Capitolul I. STUDIU DE IMPACT AL TURISMULUI ASUPRA ECONOMIEI 1.1. Prezentarea generală a Greciei Capitala: Atena , 3.096.775 locuitori Situarea:...

Rolul Jocurilor Olimpice de la Londra 2012 în Promovarea Orașului

1. Aspecte teoretice Jocurile Olimpice sau Olimpiada este un eveniment sportiv la nivel internațional organizat de Comitetul Internaţional...

Olimpismul

Argument Olimpismul - o doctrina a fraternitatii dintre trup si suflet, un fenomen complex care s-ar putea traduce prin sport - cultura -...

Hyundai Motors

Chung Ju-Yun a fondat ,,Hyunday Engineering and Construction Company” in 1947, ca mai tarziu in 1967 firma schimbandu-si numele in ,,Hyndai Motor...

Grecia

1.Prima parte Studiu de impact 1.1 Prezentare generală: Grecia este o destinatie ideală pentru petrecerea vacntelor, o tară unde, dacă ai fost...

Ai nevoie de altceva?