Macromediul de Marketing din Grecia

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2336
Mărime: 29.41KB (arhivat)
Publicat de: Dorina Tănase
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Introducere pag 3
  2. 2. Mediul demografic pag 4
  3. 3. Mediul economic pag 5
  4. 4. Mediul tehnologic pag 6
  5. 5. Mediul natural pag 6
  6. 6. Spectrul politic al mediului investitional pag 7
  7. 7. Mediu socio-cultural pag 7
  8. 8. Concluzii pag 8
  9. 9. Bibliografie pag 9

Extras din referat

1. Introducere

Grecia, cunoscuta oficial ca Republica Elena, este situata la graniţa sudestica a Europei. În nord se învecineaza cu Albania, cu Fosta Republica Iugoslava Macedonia, cu Bulgaria, iar la est cu Turcia.

Fata de majoritatea vecinilor sai balcanici, Grecia este o tara prospera si stabila,chiar daca dupa indicatorii economici occidentali este printre ultimele tari ale Uniunii Europene. Membra a Uniunii Europene din 1981, si cu orintare net capitalista, Grecia nu mai seamana astazi cu tarile Europei de est din de dinainte de 1989.

Deşi este o ţara destul de mica, Grecia se mandreşte cu o varietate uimitoare de peisaje - începand cu legendarii munţi Olimp, Pind şi Parnas şi continuand cu sute de kilometri de coasta. Într-adevar, datorita numarului mare de insule, Grecia are o linie de coasta deosebit de lunga (15021 km), cea mai lunga între ţarile Mediteranei.

Desi este una dintre cele mai vizitate tari europene, Grecia este putin cunoscuta. Statul grec modern dateaza abia din 1820 si nu prea are legatura cu imaginea atat de populara a Greciei antice.

Ca forma de guvernamant Grecia este republica parlamentara. Activitatea sa legislativa este exercitata de Adunarea Nationala iar cea executiva de presedinte si consiliul de ministri, format in urma alegerilor legislative.

2. Mediul demografic

Grecia are aproximativ 11.000.000 locuitori, dintre care aproape jumatate locuiesc în marile orase. Capitala, Atena, numara pana la 3.700.000 locuitori daca includem si Pireul, cel mai mare port al Greciei. Salonicul are 1.000.000 locuitori, în timp ce Patras, Larisa, Heraklio si Volos numara de la 200.000 la 900.000 locuitori. Celelalte orase sunt mai mici. In afara oraselor exista numeroase sate, raspandite pe întreg teritoriul statului.

In cautarea unui loc de munca dar si a unui standard de viaţa ridicat, o mare parte a populaţiei din mediul rural a emigrat spre orase si în strainatate. SUA, Australia si Canada au fost unele dintre destinatiile predilecte pentru emigrare la începutul secolului al XX-lea. Insa începand din anii ‘60, cei mai mulţi greci emigranţi au plecat spre Europa de Vest.

Astazi, nu se mai pune problema emigrarii ci a întoarcerii. Iar plecarea din mediul rural este mai puţin intensa decat în trecut. Multe familii tinere au ales de bunavoie sa locuiasca în mediul rural si sa încerce sa isi construiasca un viitor acolo. Statul îi ajuta în diferite moduri. Printre altele, prin programe de descentralizare administrativa si economica.

Statistici:

Natalitate 10,1 la mie, mortalitate 9,3 la mie;popoulaţie urbana 63%. Greci 98%, aromani, turci, albanezi.Circa 3 milioane de greci traiesc în strainatate.Cele mai populate zone sunt Atica (datorita prezenţei conurbaţiei Atena-Pireu), ce grupeaza peste 1/3 din populaţia ţarii, Campia Macedoniei (peste 200 loc./kmp), Insulele Ionice (Korfu, 155 loc./kmp), Lesbos, Samos, V Peloponesului(80 loc./kmp).Valori mai scazute ale densitaţii populaţiei se întalnesc în Creta (60 loc./kmp), Epir (35 loc./kmp) şi E Peloponesului (25 loc./kmp).Valorile cele mai scazute sunt în republica autonoma a calugarilor de pe Muntele Athos (4 loc./kmp).

Pe langa vorbitorii de greaca exista şi cateva limbi vorbite de minoritaţi.Cele mai importante limbi ale minoritaţilor sunt:

-albaneza

-aromana (în Grecia centrala, cca. 100.000 vorbitori activi din grupa aromanilor, sau chiar a vlahilor, cca. 300.000 de vorbitori activi)

-bulgara (30.000)

-macedoneana

-turca, în Tracia

Aproximativ 95% din populaţie aparţine Bisericii Ortodoxe Greceşti. Aceasta Biserica cunoaşte o influenţa importanta asupra formarii grecilor ca adulţi. Pe langa ortodoxism, în Grecia exista şi comunitaţi musulmane, catolice, protestante sau iudaice.

3. Mediul economic

Cea mai saraca dintre tarile Uniunii Europene, avand insa un PIB/loc. mai ridicat decat orice tara din regiune, Grecia dispune de resurse miniere relativ variate: lignit, bauxita, magneziu, apoi minerale de fier, nichel, petrol, marmura, cu prod. modeste in general, cu exceptia lignitului, bauxitei, marmurei. Industria, sustinut dezvoltata in ultimele decenii, contribuie cu peste ¼ la formarea PIB, antreneaza 1/5 din populatia activa; produce, intre altele, alumina, aluminiu, feroaliaje, nave maritime, ingrasaminte chimice, ciment, textile, ulei de masline, tigarete, bauturi. Principalele centre industriale sunt Atena si orasele din jur (Pireu, Aspropirgos, Elefsis etc.), apoi Salonic, Volos si Patras. Agricultura este dominata de sectorul vegetal.

Se cultiva cereale, bumbac, tutun, sfecla de zahar. Culturi specifice sunt maslinul, cu o larga raspandire teritoriala, vita de vie, citricele. Zootehnia este axata pe cresterea ovinelor si caprinelor. Este inca bine dezvoltata apicultura, iar pescuitul se afla in crestere.

Preview document

Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 1
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 2
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 3
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 4
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 5
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 6
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 7
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 8
Macromediul de Marketing din Grecia - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Macromediul de Marketing din Grecia.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Proiecte economice - firma Infosoft Group SRL

1. Analiza macromediului 1.1.Mediul politic 1.1.1. ForCele politice ce acCioneaza si consecinCele acestora 1.1.1.1. Partidele politice...

Practică - cercetări de marketing

1.Prezentarea generala a unitatii economice analizate În societatea moderna, omul este asaltat în fiecare zi de ritmul cotidian impus de...

Nisipurile de Aur

1. Introducere Bulgaria este situata in Sud-Estul Europei si in partea de Nord-Est a peninsulei Balcanice,cu capitala la Sofia. Bulgaria are o...

Strategia de Marketing la SC Boromir Prod SA

Cap. I Strategia – abordări teoretice 1.1. Definiţia strategiei Strategia de marketing: reprezintă funcţia de legătură între obiective şi...

Ai nevoie de altceva?