Marketing

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Marketing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Piata romaneasca de consum a reprezentat in ultimele doua decenii o piata cu mult potential, in care s-au produs in fiecare an schimbari majore, generate in primul rand de evolutia puterii de cumparare a consumatorilor, fapt ce a adus modificari in stilul de viata si preferintele acestora. Inclinati initial spre consumul perceput ca fiind aspirational, clientii de azi sunt mai informati, mai exigenti, mai sofisticati.

Consumatorii sunt reprezentati atat de barbati (70%) cat si de femei (30%) cu varsta mai mare de 18 ani , in general majoritatea cumpara vodka fie pentru consum propriu sau diferite ocazii precum cadouri , petreceri , etc .

Non-consumatori absoluti sunt persoanele care nu vor cumpara si nu vor consuma niciodata produsele din diferite motive de santate sau religioase:

- Cancer - alcoolul, consumat in mod frecvent, poate creste riscul de a face cancer. Oamenii de stiinta considera ca riscul crescut survine atunci cand organismul transforma alcoolul in acetaldehida, o substanta cancerigena puternica. Riscul de cancer este mai ridicat la persoanele care, pe langa alcool, consuma tutun.

- Boli cardiovasculare - consumul exagerat de alcool poate grabi formarea cheagurilor de sange, care poate duce la producerea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. In plus, consumul de alcool poate provoca si cardiomiopatie - afectiune severa in care muschiul cardiac este slabit si nu mai are putere sa pompeze sangele in intreg organismul. Astfel, pacientul isi pierde rapid cunostinta si, in lipsa unui tratament imediat, poate muri.

- Diabet - Nume dat mai multor boli metabolice și endocrine caracterizate prin eliminare abundentă de urină, prin senzație continuă de sete, prin prezența glucozei în urină etc.; boală de zahăr.

- Islamul - interzice consumul bauturilor alcolice

- Musulmanii - interzic consumul bauturilor alcolice

Non-consumatorii relative sunt consumatorii care nu consuma vodka dar pot fi convinsi prin diferite metode ca de exemplu :

- o politica de marketing agresiva

- anturajul din care face parte o persoana

- probleme personale

Criteriile si variabilele de segmentare :

Varsta Venit lunar Avantaje cautate Fidelitate fata de marca

< 18 ani <500 ron pret foarte puternic

18-28 ani 500-1000 ron puternic

28-40 ani 1000-2500 ron mediu

40-60 ani 2500-3500 ron slab

> 60 ani > 3500 ron foarte slab

Avantajele cautate de consumatori:

- marca forma sticlei

- pret cantitate

- gradele de alcool gust

STANDARD

MIXT PREMIUM

18-27 ani 40-60 ani 28-40 ani

501-1000 ron 1001-2500 ron > 3500 ron

fidelitate foarte slaba fidelitate medie fidelitate foarte puternic

pret pret marca

cantitate marca gradele de alcool

gust cantitate gust

forma sticlei

Piata tinta a produsului pe care dorim sa il promovam este alcatuita din persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-27 ani, care au un nivel social intre 501-1000 RON, urmarind urmatoarele avantaje : pretul , gustul si cantitatea .

Piata romaneasca de vodca este dominata de cinci producatori, respectiv Stalinskaya , Prodal 94 , Vodka Discovery , Absolut . Piata acestor companii in ultimii ani a crescut impreuna cu cota lor de piata .Se estimeaza o crestere de la 34 % in 2007 pana la 42% in present poate chiar mai mult .De asemenea si concurenta de solutii este acerba,consumatorii avand la dispozitie o multitudine de sortimente de bauturi, care se pot folosi in locul vodkei, cum ar fi vin , bere , wisky . Cel mai mare competitor al vodkei in randurile produselor substituibile este wisky datorita asemanarii foarte mari dintre cele 2 produse .

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing.docx