Marketing de rețea - multi level marketing - Avon

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3211
Mărime: 44.60KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Petrea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Puiu Silvia
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din referat

Marketing de Retea(MLM) sau Network Marketing

Marketingul de retea este o activitate care poate fi efectuata in principal sau in timpul liber si in care, practic, esti patronul propriei tale ‘afaceri’. Exista companii care, in locul vanzarii ‘traditionale’ de bunuri si servicii (prin magazine sau firme specializate) prefera vanzarea ‘directa’ ; asta inseamna ca oamenii ce devin ‘parteneri de afaceri’ ai companiei respective realizeaza activitatea de distribuire catre populatie a bunurilor si serviciilor sale, in locul traditionalelor magazine sau firme specializate. Modalitatea de castig intr-o astfel de activitate este fie prin vanzarea directa a produsului sau serviciului fie prin constituirea unei retele de persoane care se inscriu si ele ca parteneri ai companiei si au oportunitatea de a cumpara produsele si serviciile la pretul ’de firma’ pentru uz propriu sau pentru a le vinde mai departe. La fel, aceste persoane isi pot construi si ele retele, echipe de persoane care procedeaza identic, constituindu-se treptat un ‘lant de retele’ de pe urma carora compania ofera un comision, existand un plan de compensatii in functie de activitate. Este o situatie perfect normala, in care atat compania cat si persoanele care desfasoara activitatea si clientii au numai de castigat. Din multe puncte de vedere este o modalitate mult mai eficienta prin care produsul sau servicul ajunge catre oamenii ce au nevoie de el. Iar unele din cele mai importante avantaje le reprezinta punerea produsului direct in fata persoanelor si explicarea in detaliu a beneficiilor sale, calitatea superioara a produselor sau serviciilor ce sunt oferite, in comparatie cu cele de pe piata, precum si programele de instruire si motivationale prin care se ofera consultanta financiara si de afaceri si se realizeaza schimbarea mentalitatii si transformarea interioara a celor implicati.

Acest tip de afacere, marketing in retea, MLM, Multi-Level Marketing sau Network Marketing, reprezinta o afacere in care companiile platesc pentru reclama numai dupa ce produsele lor sunt vandute. Deoarece nu se cheltuie milioane de dolari pe campanii publicitare, companiile isi folosesc bugetul de publicitate pe dezvoltarea unei retele de distribuitori independenti.

Afacerea se bazeaza pe crearea unei retele de distribuitori, capabili sa coopteze alte persoane, dispuse sa cumpere produsele sau serviciile companiei, care, la randul lor aduc alti consumatori in sistem. Fiecare participant la o afacere MLM incaseaza comisioane de pe rulajul de produse inregistrat atat din vanzarile personale, cat si la nivelul intregii retele de colaboratori pe care a creat-o.

Cu toate acesta, network marketing este unul dintre cele mai controversate sisteme de rulat produse si bani datorita granitelor alunecoase dintre standard si neconventional, la care se adauga si posibilitatea crescuta de inselaciune. Desi afacerea promite un castig substantial intr-un timp foarte scurt, statisticile arata ca doar aproximativ 1% din distribuitorii MLM ajung sa castige echivalentul unui salariu semnificativ dintr-un astfel de sistem si doar o parte dintre acestia isi dezvolta o afacere cu adevarat profitabila in MLM.

De multe ori anumite forme ale acestei afaceri se aseamana izbitor de mult cu vanzarea din usa in usa. Sistemul in sine nu are nimic in comun cu acest tip de promovare agresva, ci se bazeaza pe faptul ca, daca exista o reala nevoie a produsului respectiv, se creaza o legatura cu consumatorul, concretizata prin dorinta acestuia de a achizitiona produsul pe viitor.

Doar 1% din distribuitori ajung sa-si dezvolte o afacere cu adevarat profitabila.Extinderea in timp a consumului de produse si regularizarea acestuia apare ca urmare a utilizarii eficiente si in cunostinta de cauza a produselor de catre toti consumatorii. Cresterea in timp a rulajului de produse si de bani va conduce implicit si la cresterea veniturilor, incasate constant, sub forma de comisioane de pe activitatea intregii structuri de colaboratori. In acest tip de afacere, un aspect negativ este dat de folosirea sistemului piramidal, ascuns sub masca vanzarilor directe, pentru a ocoli fiscul si a pacali consumatorii.

Firmele care promoveaza schemele piramidale sunt specialisti in psihologia de grup. Acestia genereaza o presiune de grup si mult entuziasm in reuniunile lor, care ii face pe nou-veniti sa creada ca li se ofera o ocazie excelenta de a castiga bani usor si ca nu trebuie sa piarda aceasta sansa.

Seminarul respectiv se desfasoara intr-o maniera care nu permite nici un fel de intrebare sau analiza logica din partea publicului. Gandind la un castig usor, nu se mai tine seama de costurile foarte ridicate de intrare in schemele piramidale. Un alt aspect important este posibilitatea returnarii produselor in cazul in care acestea nu se vand. Companiile care se bazeaza pe scheme piramidale pot vinde uneori produse de fatada, de valoare si calitate indoielnica si nu ofera posibilitatea returnarii acestora.

Firmele care folosesc astfel de sisteme obtin profituri din vanzarea unor bunuri catre persoanele nou recrutate, pentru ca nou-venitii au obligatia de a cumpara anumite cantitati de produse pentru a-si putea incepe activitatea.

AVON COSMETICS

Istoric

Povestea Avon incepe in urma cu 120 de ani, cand fondatorul sau David McConnell, un vanzator de carti pe atunci, a descoperit ca parfumurile de trandafiri pe care le oferea erau motivul pentru care oamenii ii cumparau cartile. Intuind oportunitatea unei noi afaceri, McConnell a fondat in anul 1886, California Perfume Company, la New York. In anul 1939 compania a fost denumita Avon, dupa numele raului care curge in Stratford-Upon -Avon, taramul natal al lui Shakespeare.

Femeile au vandut produse Avon inca din 1886, cu 34 de ani inainte de a castiga in SUA dreptul de a vota. Primul Reprezentant a fost doamna P.F.E. Albee. Intr-o perioada in care rolul femeii era acela de a avea grija de casa, de a raspunde la usa si nicidecum de a “deschide” usi, doamna Albee era o avangardista: cea care a consacrat termenul Lady Avon si prima care a pus bazele sistemului de vanzare directa, pe care acum il folosesc milioane de Reprezentanti din intreaga lume.

Primul set de parfumuri produs a fost Little Dot Perfume Set care includea cinci arome: Violet, White Rose, Heliotrope, Lily-of-the-Valley si Hyacinth. Inca din prima zi a fondarii companiei a fost impus principiul garantiei de 100% care presupunea returnarea produselor in cazul in care clientii erau nemultumiti de acestea si inapoierea sumei platite.

In 1887 au fost construite primele laboratoare de cercetare in Suffern, New York. Desi laboratoarele Avon au trecut prin schimbari majore de atunci, calitatea si atentia aratata produselor au ramas neschimbate. Gama de produse a fost marita pentru a veni in intampinarea nevoilor diverse ale femeilor. In aceeasi perioada au fost lansate rujurile Rose Pomade si pudra Sweet Sixteen.

In 1914 a fost deschisa prima filiala internationala in Montreal, Canada. Productia incepe in anul urmator. In acelasi an gama de produse a fost largita cu produse speciale, destinate copiilor. Little Folks Gift Set a fost primul set de parfumuri pentru copii, iar designul sau original a fost realizat de unii dintre cei mai de seama desenatori pentru copii.

In perioada de varf a anilor ’20 compania isi dubleaza vanzarile la 2 milioane de dolari. Numarul Reprezentantilor ajunge la 25.000, iar compania isi muta sediul central in 114 Fifth Avenue, printre zgarie-norii din Manhattan. Incep sa fie vandute primele produse sub denumirea Avon: o periuta de dinti, talc si un set de ingrijire personala.

In anii ’30, in timpul crizei economice Avon a continuat sa creasca deoarece a mizat pe promovarea femeii, pe rolul si posibilitatea ei de afirmare sociala si profesionala.

Avon a poposit in 1954 in America Latina, alegand Venezuela drept locul unde se va dezvolta una din cele mai puternice piete Avon din lume. Numai in Brazilia numarul Reprezentantilor companiei depaseste 1 milion.

Avon devine in 1982 prima companie straina intampinata cu ospitalitate in China. In ciuda legilor care inteziceau vanzarile directe, Avon a depasit barierele culturale. Au fost deschise Beauty Boutiques si Beauty Counters care au apropiat modelul de vanzare de cel din domeniul de retail. In 2005 cand guvernul chinez se pregatea sa accepte vanzarile directe, Avon a fost singura companie invitata sa testeze aceasta metoda in Beijing, Tianjin si in Provicia Guangdong.

Preview document

Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 1
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 2
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 3
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 4
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 5
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 6
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 7
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 8
Marketing de rețea - multi level marketing - Avon - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Marketing de Retea - Multi Level Marketing - AVON.doc

Alții au mai descărcat și

Abordări ale marketingului în rețea. Gradul de aplicabilitate la structurile logistice ale armatei

INTRODUCERE Ne propunem în lucrarea de fata sa abordam un subiect sau mai bine spus un adevarat fenomen data fiind amploarea capatata în ultima...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Strategia de Distribuție de Tip Network Marketing la Compania Hemel Cosmetics

Strategia de distribuţie de tip Network Marketing la compania Hemel Cosmetics INTRODUCERE Tendinţele de consum manifestate în ultimele decenii...

Plan de Afaceri Oriflame

Oriflame Cosmetics a fost fondată în 1967 de doi fraţi şi prietenul lor( Jonas si Robert of Jochnick si Bengt Hellsten) , Oriflame este în prezent...

Raport de cercetare - introducerea pe piață a produselor noi

1. Introducere Managementul activităţii de marketing reprezintă analiza, planificarea, implementarea şi controlul programelor destinate să creeze...

Marketing - Oriflame

Capitolul I . Prezentarea firmei 1.1 Istoricul firmei Oriflame este o companie care vinde produse cosmetice pentru o îngrijire naturală a pielii...

Mediul de Marketing și Analiza SWOT a Firmei Oriflame

In cadrul acestei teme as dori sa prezentati mediul de marketing si analiza SWOT la compania la care lucrati sau la orice alta companie doriti...

Metode și Tehnici Moderne de Marketing la Oriflame

1. ISTORICUL FIRMEI Cu 44 de ani în urmă (1967), în Suedia, doi fraţi- Jonas şi Robert af Jochnick-decid să comunice lumii întregi, intenţia lor...

Brandul Oriflame

Oriflame este o companie care vinde produse cosmetice pentru o îngrijire naturală a pielii prin intermediul unei forţe de vânzări independentă, în...

Ai nevoie de altceva?