Marketing Direct

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2972
Mărime: 14.45KB (arhivat)
Publicat de: Valentina Moldovan
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Cea mai scurta definitie a marketingului direct ar fi aceea ca este o apropiere care permite contactul cu clientii cunoscuti precum si cu cei potentiali, apropiere care determina un raspuns rapid si corect evaluat.

Pentru ca marketingul direct ofera, mai mult decat orice alt sistem de marketing, sanse egale de castig si satisfactie actorilor implicati - ofertanti si clienti - fie ca e vorba de piata consumatorilor individuali, fie de cea "business to business". Si piata romaneasca pare sa fi inteles, deja, acest lucru.

Dar ce este si cum s-a ajuns la marketingul direct?

Totul a plecat, "in Vest", de la aparent banala vanzare prin corespondenta, fara intermediari - un sistem de distributie scurt, care nu necesita investitii deosebite, dar asigura o comunicare directa cu clientii, avantaje financiare considerabile.

Treptat, si-au spus cuvantul si schimbarile comportamentale determinate de fenomene bine cunoscute ale economiilor occidentale: inflatia marcilor, atenuarea diferentierii acestora, omogenizarea circuitelor de distributie, explozia publicitara, comprimarea timpului liber afectat cumparaturilor. Comunicarea de masa, nepersonalizata, incepe sa devina costisitoare si ineficienta: clientii nu sunt si nu doresc sa fie tratati ca niste "necunoscuti", nu mai "gusta" monologul publicitatii clasice, simt nevoia unui dialog, realizat prin tehnici interactive. Sa cumperi direct, pe baza de catalog, prin expedierea unui cupon, printr-un telefon sau prin internet este extrem de comod. Mai mult, ii poti cere firmei un produs "personalizat" - culoarea preferata, un anumit material, o monograma etc.

Fragmentarea extrema

Din asa numita "era a segmentarii pietei" s-a ajuns la o fragmentare extrema, care poate merge pana la adresarea individuala - "one to one". Si uite asa, de la batrana "VPC" (vanzare prin corespondenta), prin ceva mai tanarul "MRO" (marketing relational orientat) s-a ajuns la marketingul direct - "un sistem interactiv de marketing care utilizeaza unul sau mai multe tipuri de media pentru a obtine din partea clientului un raspuns masurabil de orice tip, mergand pana la cumpararea propriu-zisa" - potrivit Asociatiei de Marketing Direct - DMA (Creata in 1917, în SUA, DMA - The Direct Marketing Association - cuprinde aproximativ 4700 de membri din Statele Unite si 53 de alte tari, de pe 6 continente. Romania este si ea membra DMA; exista si o Federatie Pan Europeana a DMA - FEDMA.)

Trasaturile marketingului direct

Pe scurt, trasaturile distinctive ale marketingului direct, ce se constituie in acelasi timp in avantaje ale acestuia, includ:

a) interactivitatea, dublata de caracterul personalizat - intre firma si fiecare client sau client potential in parte se realizeaza o comunicare personalizata, de tip dialog; aceasta comunicare permite o mult mai fina adaptare la dorintele clientilor.

b) masurabilitatea - pentru orice actiune de marketing direct pot fi masurate, cunoscute exact atat cheltuielile, cat mai ales rezultatele obtinute - se spune chiar ca doar in cazul marketingului direct se poate vorbi de un calcul precis al eficientei unei campanii. Raspunsuri masurabile pot fi: o cerere de informatii suplimentare (asa numita "lead generation"), o comanda ("direct order") sau o vizita la locul de vanzare (generarea de trafic - "traffic generation").

c) sinergia media - in functie de obiectivele urmarite, se utilizeaza un sistem pluri-media, alegandu-se cele mai potrivite "combinatii" media.

d) selectivitatea - marketingul direct este cel mai selectiv tip de comunicare, permitand o segmentare extrem de fina si precisa a pietei; mesajele ajung la indivizi identificati prin nume, prenume, adresa, dar si printr-o serie intreaga de caracteristici comportamentale de tip stil de viata, pentru ca se lucreaza cu fisiere (liste) de clienti si baze de date.

e) dispersia geografica - prin marketing direct poti vinde de oriunde, oricui; dispar constrangerile spatiale si se largeste foarte mult piata potentiala a firmei.

f) confidentialitatea - actioneaza in dublu sens; pe de o parte, caracterul confidential al mesajelor primite de consumatori duce la un comportament mai natural al acestora, lipsit de inhibitii; pe de alta parte, actiunile firmei sunt mai "ferite" de ochii concurentilor, se pot pregati mai usor lansari - surprize sau evenimente speciale, lasand concurentii fara replica (se vorbeste tot mai mult despre astfel de actiuni, numite "stealth marketing" - marketing prin surpriza, pe nepregatite).

Preview document

Marketing Direct - Pagina 1
Marketing Direct - Pagina 2
Marketing Direct - Pagina 3
Marketing Direct - Pagina 4
Marketing Direct - Pagina 5
Marketing Direct - Pagina 6
Marketing Direct - Pagina 7
Marketing Direct - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Marketing Direct.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza comunicării prin marketingul direct în scopul creșterii economice

INTRODUCERE Probabil că mulţi dintre noi am trăit experienţe din genul apelurilor telefonice neaşteptate, în care o voce mai mult sau mai puţin...

Lucrare de licență - marketingul direct - o alternativă în politica de promovare a firmei

CAPITOLUL 1 –BAZELE MARKETINGULUI DIRECT Explicarea continutului conceptual al comunicÎrii reprezinta o misiune destul de spinoasã pentru cÎ...

Comunicarea în marketingul direct - Studiu de caz

Marketingul direct reprezinta un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente de marketing, concretizate intr-un demers orientat direct,...

Strategia de marketing direct a organizației - studiu de caz Today Advertising

INTRODUCERE Marketingul direct eficient depinde, mai mult decât orice, de capacitatea noastră de a percepe cât mai bine nevoile consumatorilor,...

Aspecte privind aplicarea marketingului direct la SC Agastia Serv SRL

INTRODUCERE În întreprinderea modernă care îşi desfăşoară activitatea în optica de marketing, comerţ s-au prestări servicii, funcţiunea de...

Utilizarea Marketingului Direct pentru Comunicarea cu Diferite Categorii de Public ale Firmei Asirom

Introducere Marketingul direct poate fi definit ca un ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente de marketing, concretizate într-un demers...

Ghid de Proiectare a unei Campanii de Marketing

CAPITOLUL l MARKETINGUL DIRECT - VÂRFUL DE LANCE IN POLITICA PROMOTIONALA Obiectivele acestui capitol sunt urmatoarele: Explicarea conceptului...

Marketing direct în comerțul electronic

1. ESENTA SI PARTICULARITATILE MARKETINGULUI DIRECT ÎN COMERTUL ELECTRONIC Conform Asociatiei de Marketing Direct, marketingul direct este un...

Ai nevoie de altceva?