Marketingul in Biblioteca

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Marketingul in Biblioteca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nistor Voicu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Marketingul cuvantul anului in lumea biblioteconomica (si nu numai)... Este el oare un capriciu al bibliotecarilor sau va incepe el sa se implice din ce in ce mai mult in activitatea administrativa si de management din biblioteci Este el oare o alta modalitate de a privi cu alti ochi domeniul, cu publicul si realitatea inconjuratoare? Sint oare bibliotecarii gata sa ia in serios cercetatorii din domeniul marketingului, impreuna cu cercetarile si descoperirile lor? Sint oare toti acesti cercetatori gata sa ia in serios bibliotecarii si lumea lor?

Dar, de fapt, ce este ² marketingul² ? Ce este si ce aplicatie reala poate avea el la domeniul biblioteconomic ?

Marketingul este o activitate indreptata catre satisfacerea de dorinte si necesitati si catre o informare efectiva si eficienta a celor din jur ( care alcatuiesc de fapt ² piata-tinta”) asupra importantei folosirii ofertei respective pentru satisfacerea necesitatilor. ( In unele cazuri ar putea aparea chiar si necesitatea de a crea o dorinta sau o necesitate pentru un anumit produs sau serviciu) . Marketingul este, de fapt, procesul de analiza, planificare, implementare, evaluare, dezvoltare si control al unor programe formulate cu mare atentie si destinate a pune in valoare anumite schimburi de valori pe anumite ² piete² in scopul de a atinge anumite obiective organizatorice. Marketingul este un concept care are in vedere planificarea unei oferte avind in vedere necesitatile si dorintele unei ² piete² folosind termenii de pret, comunicare si distributie pentru a informa, motiva si deservi ² pietele² respective.

Daca scopul marketingului este acela de a indeplini obiectivele unei organizatii, este atunci imperios necesar ca acea organizatie sa-si fi definit in mod clar si efectiv scopurile. Acestea vor fi transformate apoi in sens operational in obiective care vor putea fi masurate in decursul timpului. Managementul si-ar putea exercita astfel controlul asupra operatiunilor pe care le implica setul respectiv de obiective. ~n cazul in care rezultatele difera sau incep sa difere de aceste obiective, vor putea fi luate anumite masuri pentru a restabili echilibrul necesar intr-o activitate eficienta. Aceste obiective generale sint cunoscute in literatura de specialitate sub denumirea de ² obiective corporative² si stau la baza unui plan pus in practica cu ajutorul unor sub-planuri ( adesea in strinsa legatura cu unele domenii functionale ale organizatiei respective) . Buna functionare a unei organizatii, trebuie sa se bazeze pe un plan financiar, de personal ( administrativ), de management, dar si pe unul de marketing. Daca scopul marketingului este indeplinirea obiectivelor institutiei respective, este esential ca aceasta sa-si defineasca in prealabil scopurile si obiectivele programului dupa care actioneaza. O planificare de marketing efectiva trebuie sa aiba o imagine clara asupra ² obiectivelor tinta² .

In sectorul economico-financiar, obiectivul principal este, de cele mai multe ori, profitul. In sectorul non-profit, obiectivul principal ar trebui sa fie interesul public sau deservirea prompta a publicului.

Bibliotecile sint institutii publice care au fost infiintate in scopul de a servi necesitatile unui public bine definit. O biblioteca trebuie sa-si stabileasca obiectivele avind in vedere mai multi factori, cum ar fi: finantatorii, publicul derservit, cadrul de activitate, etc. Dar care este, de fapt, scopul unei biblioteci centrale universitare? Care sint obiectivele sale? Sint oare acestea bine cunoscute de public si de personalul care le deserveste? Aceste intrebari ar trebui sa stea la baza initierii programului de marketing in Biblioteca Centrala Universitara din Iasi.

Dupa ce se vor fi identificat aceste obiective si se va fi clarificat misiunea bibliotecii, este necesar ca aceste obiective sa fie puse in practica, astfel incit sa se atinga scopurile propuse. Obiectivele trebuie sa fie specifice, masurabile si sa fie cuprinse intre anumite limite de timp.

Programele efective sint planificate avind la baza o analiza minutioasa a ² pietei² . O ² piata-tinta² este alcatuita dintr-un grup omogen catre care se indreapta serviciile unei biblioteci. Segmentarea de piata se bazeaza pe faptul ca pietele sint, mai degraba, eterogene. Doi beneficiari nu pot fi niciodata identici. Se pot observa insa uneori grupuri mai largi de beneficiari cu unele caracteristici comune. Fiecare asemenea grup este un ² segment de piata² . Specialstii din domeniul marketingului din diferite biblioteci trebuie sa defineasca foarte bine ² pietele² deservite de bibliotecile respective pentru a atinge un cit mai mare nivel de eficienta in servirea acestora. Acest fapt implica mai degraba o selectare a unui anumit public pentru anumite programe decit oferirea de servicii generale pentru un public divers si numeros.

Piata² in care actioneaza Biblioteca Centrala Universitara din Iasi este alcatuita din participantii la viata academica ( si nu numai) a orasului Iasi ( si nu numai). Dar s-a considerat intotdeauna necesara o restringere a acesteia la cadrul academic iesean ( studenti, cadre didactice universitare, cercetatori, etc.). Ne propunem o diversificare si perfectionare a serviciilor oferite avind drept ² tinta² acest grup restrins. Denumirea bibliotecii noastre si incadrarea ei in reteaua bibliotecilor centrale universitare românesti ne impune aceasta ² segmentare a pietei² .

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketingul in Biblioteca.doc

Alte informatii

Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor