Marketingul Turistic si Rolul IT in Marketingul Turistic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Marketingul Turistic si Rolul IT in Marketingul Turistic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

Notiunea de marketing 3
Introducere in marketingul turistic 4
Particularitati ale marketingului turistic 5
Diferenta dintre marketingul turistic si alte tipuri de marketing 9
Legatura dintre cerere si oferta si rolul marketingului –schema 9
Orientari manageriale in marketingul turistic 10
Tehnologii informationale in turism-Strategii si perspective 12
Rolul tehnologiilor informationale in turism 12
Etape in dezvoltarea iT in industria de turism 14
Impactul internetului in industria turismului 15
Studiu de caz 17
Bibliografie 23

Extras din document

Notiunea de marketing

In acceptiunea generala, marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare" Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

Datorita caracteristicilor proceselor de marketing, modalitatilor de implementare a deciziilor de marketing, acceptiunilor si viziunilor noi asupra elementelor care compun o actiune de marketing precum si ca urmare a nivelurilor diferite de perceptie si abordare a acestei componente a economiei de piata, definitiile si explicatiile aduse termenului de marketing sunt variate si permanent adaptate noilor realitati ale mediului economic.

Prima definitie oficiala atribuita marketingului a aparut in 1935 si a fost adoptata de National Association of Marketing teachers, predecesoare a American Marketing Association. Reconfirmata in 1960, definitia primara a marketingului a rezistat vreme de 50 de ani, pana in 1985 cand a fost inlocuita. Definitia a fost din nou reviziuita in 2004 si descrie marketingul ca o "o functie organizationala si un set de procese menite a crea, comunica si pune la dispozitia clientilor a valorii si mentinerii relatiilor cu clientii spre beneficiul companiei si al proprietarilor acesteia".

Conform politicii oficiale a AMA, definitia este reimprospatata la fiecare 5 ani pentru a raspunde mai bine realitatilor existente si nevoilor pietei. Una din ultimele modificari, probabil cea mai simpla si mai generala este: "Marketingul este un proces permanent prin care oamenii sunt incurajati sa ia o decizie de cumparare, de folosire, de urmare sau de conformare a unui produs, serviciu sau valori ale altei persoane. Simplu, daca nu faciliteaza "vanzarea" unui produs atunci nu este marketing. "

Philip Kotler, in cartile sale initiale, defineste: "Marketing este o activitate menita sa satisfaca nevoile si dorintele prin procese de schimbare". Se poate adauga la definitiile lui Kotler si Norris un raspuns al "Chartered institute of Marketing" (CIM). Definitia asociatiei afirma ca marketingul este "procesul managerial de anticipare, identificare si satisfacere a cerintelor clientilor intr-un mod profitabil". De aceea, marketingul operativ include procesele de analiza de marketing, dezvoltarea unui nou produs, administrarea ciclului de viata al unui produs, stablirea pretului, administrarea canalului precum si promotiile.

Introducere in marketingul turistic

Ca definitie a marketingului turistic, o propunem aici pe cea data de Les Lunsdom in anul 1997:

“Marketingul turistic este procesul managerial de anticipare si de satisfacere a nevoilor vizitatorilor existenti si potentiali, intr-o maniera mai eficienta decat ofertantii sau destinatiile concurente. Tehnicile de marketing sunt orientate fie spre profit, fie spre beneficiul comunitatii, fie spre ambele; in toate cazurile, succesul pe termen lung depinde de interactiunea satisfacatoare a clientului si ofertantului. Marketingul inseamna de asemenea, in paralel cu satisfacerea nevoilor consumatorilor, asigurarea protectiei mediului. Acestea nu mai pot fi considerate doua aspecte ce se exclud reciproc.”

Aplicarea marketingului in turism a inceput mai tarziu decat in alte domenii. Explicatia consta in faptul ca turismul a devenit un fenomen de masa abia la inceputul anilor saptezeci, atunci cand in alte domenii de activitate precum industria sau comertul tehnicile de marketing erau deja la faza de maturitate. Cresterea concurentei pe piata turistica a facut necesara dezvoltarea unei orientari de marketing, atat la nivelul operatorilor cat si al destinatiilor turistice. Aceasta crestere a concurentei se datoreaza faptului ca in ultimii 25-30 ani s-a inregistrat o crestere puternica a ofertei de turism.

Particularitati ale marketingului turistic

Sectorul turistic nu putea ramane, desigur, imun la marketing. Dinamicitatea ridicata a pietei turistice si complexitatea acesteia (multiple tipuri de turism, multiple segemente de piata) fac necesara dezvoltarea unei culturi de marketing la nivelul firmelor turistice. Pe de alta parte, in ultimii 25-30 ani s-a inregistrat o crestere puternica a ofertei de turism, atat la nivelul zonelor turistice cat si a intreprinderilor turistice, cu alte cuvinte o crestere a concurentei in domeniu. Timpurile in care tari cu vocatie turistica precum I talia, Spania sau Grecia atrageau fluxuri insemnate de vizitatori fara a avea nevoie de actiuni de marketing deosebite pe plan extern, au apus.

Zone turistice traditionale au pierdut din cota lor de piata in favoarea altora; pozitiile puternice pe piata se erodeaza mai devreme sau mai tarziu ca urmare a actiunilor concurentei. De aici necesitatea de a cunoaste cerintele consumatorilor si de a concepe produse turistice capabile sa le satisfaca.Jost Krippendorf considera marketingul turistic ca fiind “o adaptare sistematica si coordonata a politicii intreprinderilor turistice in vederea satisfacerii optime a nevoilor unor grupe determinate de consumatori, in scopul obtinerii unui profit”.

Marketingul turistic permite asadar intreprinderii:

-Sa-si identifice clientela

-Sa comunice cu ea pentru a-i cunoaste (si influenta) dorintele

-Sa adapteze produsul turistic in vederea realizarii obiectivelor organizationale in conditiile maximizarii satisfactiei consumatorilor.

In marketingul turistic se pot distinge doua nivele, in functie de „actorii„ care intervin in joc:

-Marketingul turistic public (sau macromarketing), de competenta statului si a altor entitati publice cu atributii in domeniul turismului

-Marketingul turistic la nivel de intreprindere (sau micromarketing), de competenta operatorilor turistici privati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketingul Turistic si Rolul IT in Marketingul Turistic.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “ GEORGE BARITIU” BRASOV FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA -ECTS