Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7677
Mărime: 298.79KB (arhivat)
Publicat de: Marius Coman
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Ghinea
UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI Facultatea de Administratie si Afaceri Sectia Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. 1. Introducere pg 1-2
  2. 2. Prezentarea generala a societatii pg 3-5
  3. 3. Definirea afacerii pg 6-7
  4. 4. Definirea pietei pg 8
  5. 5. Produsele si serviciile societatii pg 9-10
  6. 6. Furnizorii de materii prime si utilitati pg 11-12
  7. 7. Management si resurse umane pg 13
  8. 8. Distributie pg 14

Extras din referat

CAPITOLUL 1

Societatea LION SA se va înfiinţa prin asocierea societăţilor SOCOM TÂRNAVA şi Lion Trading în scopul de a produce mic mobilier pentru copii destinat pieţei olandeze. Cele două societăţi care se asociază sunt parteneri începând din 1987 şi sunt specializate pe domeniul producţie, respectiv al proiectării şi desfacerii de mic mobilier pentru copii.

În prezent, SOCOM produce o gamă largă de mobilier de copii, compus din ţarcuri, paturi şi scaune în diferite modele şi variante de culoare pentru Lion B.V. Pe lângă SOCOM, mai produc pentru Lion B.V. şi alte patru fabrici de mobilă din judeţul Mureş. LION SA va înlocui toţi aceşti producători şi va produce 16 camioane de produse finite lunar destinat pieţei olandeze. Pentru a putea realiza acest volum al producţiei vor fi necesare investiţii în valoare de 600.000 pentru retehnologizarea societăţii SOCOM.

În cadrul societăţii LION SA se vor produce peste 25 de modele de ţarcuri, paturi şi scaune în peste 12 variante de culoare destinate pieţei olandeze. Statisticile arată că în Olanda natalitatea este de 80.000 de nou-născuţi într-un an, deci piaţa potenţială este limitată la acest număr. Piaţa este foarte segmentată, cumpărătorii fiind foarte pretenţioşi, solicitând în permanenţă modele şi culori noi, în corelaţie cu tendinţele din lumea modei, de o foarte bună calitate şi la un preţ scăzut. Datorită concurenţei foarte puternice există o tendinţă generală de reducere a preţurilor, de creştere a calităţii produselor şi de reducere a numărului de produse vândute dintr-un anumit model.

Firma Lion B.V. deţine o cotă de piaţă de aproximativ 75% din această piaţă şi în consecinţă domină cu autoritate concurenţa. Acest lucru se datorează adaptării produselor la nevoile cumpărătorilor. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cumpărătorilor se efectuează în mod sistematic studii de piaţă de către o firmă specializată, datele culese sunt trimise apoi firmei de design care proiectează noile modele, desenele ajungând în final la producător, în speţă la LION SA unde se definitivează soluţiile constructive, tehnice şi se execută prototipul. În acest fel oferta pe care Lion B.V. o aduce pe piaţă conţine o gamă largă de produse adaptate la cerinţele pieţei. Flexibilitatea producţiei, înlocuirea rapidă a produselor care nu au succesul scontat şi asimilarea rapidă a noilor produse sunt deci esenţiale pentru menţinerea superiorităţii pe piaţă.

Datorită complexităţii produselor fabricate în cadrul societăţii, LION foloseşte o gamă largă de materii prime, grupate în trei mari categorii: material lemnos; lacuri, vopsele şi diluanţi; şi materiale auxiliare şi accesorii.

Societatea acordă cea mai mare atenţie aprovizionării cu prima categorie de materii prime din care are stocuri pentru cel puţin două luni datorită dificultăţilor întâmpinate în aprovizionarea acestora. În ceea ce priveşte lacurile, vopselele şi diluanţii există mai multe firme particulare care oferă produse importate de foarte bună calitate, aprovizionarea acestora nu necesită deci un interes special. Pentru restul de materii prime şi accesorii, societatea lucrează cu stocuri destul de mari pentru a reduce cheltuielile de transport.

Realizarea asocierii presupune eforturi organizatorice ridicate. Procesul prin care personalul de la Lion Trading se va integra alături de personalul de la SOCOM în noua societate va dura aproximativ trei luni de zile. Preşedintele societăţii va deveni actualul preşedinte al societăţii SOCOM care va fi responsabil pentru realizarea asocierii. Ca vicepreşedinte va fi desemnat patronul societăţii Lion B.V. care va fi responsabil pentru achiziţionarea utilajelor şi transportul acestora până la sediul societăţii.

Desfacerea produselor se va realiza prin intermediul Lion B.V. din Elst. Transportul produselor se va efectua de către o companie de transport rutier internaţional cu care firma va încheia un contract. Totodată, Lion va asigura comenzile necesare pentru ca LION să poată lucra la capacitatea maximă.

Ca urmare a asocierii vor rezulta avantaje economice însemnate pentru ambele firme. Astfel, Lion va beneficia de pe urma investiţiei de:

- Un furnizor capabil să asigure toată produsele necesare pieţei olandeze;

- Reducerea riscului de nelivrare/întârzierea livrărilor de către furnizori;

- Controlul direct asupra producţiei;

- Preţul de achiziţie al produselor mai mic;

- Participarea la profitul societăţii sub forma dividendelor;

Principalii actionari ai SOCOM reprezentaţi de salariaţi, care sunt şi membrii cooperatori, vor obţine următoarele avantaje:

- Siguranţa locului de muncă;

- Creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru;

- Asigurarea comenzilor la toată capacitatea de producţie a societăţii;

- Siguranţa pieţei de desfacere;

- Sursa de finanţare a investiţiilor necesare pentru menţinerea competitivităţii;

- Reducerea costurilor;

- Dividende din profitul societăţii.

Profitul net previzionat pentru perioada 2003-2007 este de 2.001.753 Euro, mai mare decât capitalul social la momentul înfiinţării.

Pentru a fundamenta investiţia de 600.000 Euro pentru retehnologizarea societăţii s-au efectuat calculele financiare în Capitolul 9. S-a obţinut o valoare netă actualizată a investiţiei de 587.544 Euro, ceea ce-l recomandă ca o investiţie foarte profitabilă. Rata internă de rentabilitate, de peste 200% vine să întărească această afirmaţie.

CAPITOLUL 2

PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII

2.1. Denumire şi formă juridică

Societatea pe acţiuni LION SA va lua fiinţă prin asocierea firmelor Lion Trading SRL şi SOCOM. La constituirea societăţii, aportul SOCOM va fi în natură, ea participând cu toate activele societăţii pentru a asigura spaţiul productiv şi utilajele necesare pentru a începe producţia. Lion Trading va aduce ca aport capitalul necesar pentru modernizarea atelierelor productive existente şi pentru înfiinţarea noului atelier.

Preview document

Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 1
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 2
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 3
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 4
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 5
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 6
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 7
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 8
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 9
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 10
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 11
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 12
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 13
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 14
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 15
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 16
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 17
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 18
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 19
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 20
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 21
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 22
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 23
Mecanisme concurențiale și prețuri - plan de afacere - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Mecanisme Concurentiale si Preturi - Plan de Afacere
    • Coperta plan de afaceri.doc
    • plan de afaceri mecanisme concurential si preturi.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Mecanisme concurențiale și prețuri

Cursul 1 Obiective: • intelegerea principalelor concepte, fenomene si procese de piata • cunoasterea mecanismelor de formare, adaptare si...

Ai nevoie de altceva?