Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos

Referat
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2534
Mărime: 17.30KB (arhivat)
Publicat de: Ady A.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Eugen Rosca

Extras din referat

Generalitati

Conceptul de mix de marketing a fost introdus ca termen în anii ‘50 şi i-a fost sugerat autorului său, Neil Borden, de un articol de marketing în care se arăta că specialistul în marketing trebuies să fie un „artist”, un „mixer de ingrediente” care uneori foloseşte reţete pregătite de alţii, alteori pregăteşte singur reţetele proprii, uneori adaptează reţetele în funcţie de ingredientele disponibile, iar alteori experimentează sau inventează ingrediente noi. Mixul de marketing sugerează deci ideea antrenării resurselor de marketing în combinaţii diferite, pentru a obţine un răspuns maxim din partea pieţei ţintă.

În viziunea lui Philiph Kotler elementele mixului de marketing sau „cei patru P” sunt :

- Produsul

- Plasament

- Preţul

- Promovarea

Produsul, în termeni de calitate, caracteristici, aspect, ambalaj. Acesta reprezintă combinaţia de bunuri, servicii, idei pe care firma le oferă pieţei. Deci, produsul în sensul mixului de marketing nu înseamnă doar un bun fizic. Realizarea fizică a produsului nu reprezintă o activitate de marketing. Totuşi, specialiştii în marketing trebuie să studieze şi dorinţele consumatorilor pentru a se proiecta produse care să satisfacă aceste nevoi. Conceptul de produs mai cuprinde şi aspecte privind marca, ambalarea, etichetarea, precum şi serviciile postvânzare.

Plasamentul, vizează canalele de distribuţie, acoperire, sortimente, stocuri. Denumită şi distribuţie, plasarea reprezintă acele activităţi ale firmei care fac disponibil produsul clienţilor ţintă. Pentru satisfacerea acestora, produsul trebuie să fie disponibil la momentul oportun, într-un loc convenabil şi în cantitatea necesară. Prin urmare, specialiştii în marketing vor trebui să aleagă cea mai potrivită reţea de distribuţie şi să stabilească procedurile adecvate de control al stocurilor, transport, depozitare.

Preţul, vizează preţul de catalog, reduceri, facilităţi. Acesta reprezintă cantitatea de bani pe care trebuie să o plătească un client pentru obţinerea produsului. Preţul este important pentru clienţi întrucât aceştia sunt preocupaţi de valoarea pe care o obţin în schimbul banilor plătiţi. Adesea, el este folosit ca un instrument competitiv, ducând deseori la aşa numitele „războaie ale preţurilor”.

Promovarea, conţine activităţile legate de promovarea vânzărilor, publicitate, relaţiile publice, promovarea directă şi forţa de vânzare. Promovarea reprezintă activitatea ce comunică meritele produsului şi convinge clientul să-l cumpere. Ea este folosită din motive variate. De exemplu, promovarea poate fi utilizată pentru creşterea conştientizării publicului privind o firmă, un produs nou, sau o marcă nouă. În plus, ea este folosită pentru a informa publicul privind caracteristicile produsului sau pentru stimularea adoptării unei poziţii favorabile faţă de produs. Şi mai poate fi utilizată pentru reînnoirea interesului pentru un produs a cărui popularitate este în declin.

Atunci când se combină două sau mai multe elemente promoţionale se obţine un mix promoţional („promotion mix”), denumit uneori şi mix de comunicare. Mixul promoţional este conceput în funcţie de obiectivele pe care firma le urmăreşte, de posibilităţile financiare de care firma dispune şi de auditoriul căruia i se adresează. Principalele instrumente folosite în formarea unui mix promoţional sunt: reclama, promovarea vânzărilor, relaţiile cu publicul şi vânzarea personală.

In continuare este prezentat mix-ul de marketing firmei de trnasport de persoane S.C. Dacos. S.R.L.

1. Prezentarea generala a firmei

DACOS a fost infiintata in data de 3 martie 1992 de catre Dan Petrescu, in prezent, unicul actionar al firmei. DACOS este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub numarul J38/328 si, din 04.12.1992, la Ministerul Finantelor cu codul R1473244.

Capitalul social total este in valoare de 457.000,00 RON, din care 70.446,00 RON aport in natura al asociatului unic iar restul de 386.554 RON reprezinta capital social varsat in numerar. Ultima majorare de capital a avut loc in data de 20.06.2005, conform incheierii nr.18097/ 20.06.2005.

Sediul societatii este amplasat in Rm.Vâlcea, la numarul 267, pe strada Calea Bucuresti (drumul european E81). Pe acest amplasament se afla si autobaza societatii, dotata cu toate echipamentele tehnice si logistice necesare desfasurarii activitatii de transport persoane.Obiect principal de activitate (conform CAEN): Alte transporturi terestre de calatori, pe baza de grafic – 6021.

1992-1997

Inca de la inceputul activitatii, DACOS a "atacat" latura cea mai complexa a transportului de persoane si anume transportul de persoane prin curse regulate. Astfel, a fost initiata prima cursa regulata ce lega orasul Rm.Vâlcea de capitala (via Pitesti), cu o singura plecare din gara Rm.Vâlcea si, respectiv, Gara de Nord. Primii pasi in acest domeniu au fost dominati de greutatile inerente activitatii de pionierat, amplificate de imobilism si neincrederea din partea potentialilor clienti. Toate acestea pe scheletul unei infrastructuri dezastruoase. Dar timpul a rezolvat multe dintre aceste probleme.

Cu multa perseverenta si o mult mai buna organizare, DACOS a reusit sa se impuna pe piata transportului de persoane ca un transportator serios, cu un potential deosebit si bune perspective. DACOS a pus la punct un sistem de transport interjudetean, având la baza curse zilnice catre localitatile Pitesti, Dragasani, Bucuresti, Craiova, Sebes, Alba Iulia, Aiud, Turda, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Caransebes, Lugoj, Timisoara si Sibiu.

In anul 1994 a fost infiintata Agentia de Turism EURO-TOUR, licentiata si deservita de personal specializat in acest domeniu. Euro-Tour este o Agentie de Turism Tour-Operatoare licenta nr.567/categ.A afiliata la ANAT.

Incepand cu anul 1997, DACOS si-a pus serviciile de transport la dispozitia Colegiul National de Calificare in Turism din Calimanesti, fiind unic transportator al acestuia, atât in domeniul curselor speciale cit si in activitati turistice.

Preview document

Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos - Pagina 1
Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos - Pagina 2
Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos - Pagina 3
Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos - Pagina 4
Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos - Pagina 5
Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos.doc

Alții au mai descărcat și

Mixul de Marketing la Rompetrol SA

Mixul de marketing Capitolul 1.Conceptul de marketing-mix Materializarea strategiei de piata si, implicit, promovarea unei politici de marketing...

Economie și Marketing

PLANIFICAREA STRATEGICA Satisfactia clientului presupune un efort total din partea tuturor compartimentelor firmei (si nu numai din partea...

Implementarea mixului de marketing la firma SC Marelvi SRL

ARGUMENT Definirea unei politici de marketing pentru un produs sau un serviciu are la bază patru categorii de decizie care se referă la...

Mixul de marketing la SC Ira SA Câmpina

Introducere Universalitatea marketingului reprezinta o trasatura unanim acceptata de specialisti. Ea reflecta o realitate obiectiva exprimata prin...

Mixul de Marketing în Servicii

INTRODUCERE Aplicarea marketingului în turism este generală, pe de o parte, de faptul că turismul reprezintă un important domeniu al economiei în...

Analiza SWOT - firmă transporturi

\INTRODUCERE România, în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de la 1 Ianuarie 2007, are nevoie de o politică a sectorului...

Strategii ale mixului de marketing în cadrul firmei Milka

1.1. Aspecte teoretice privind mixul de marketing În accepțiunea generala, marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa...

Studiu de piață Coca Cola

Capitol 1 : Scurt istoric Coca-Cola: Coca-Cola , produsul care a dat nastere celui mai cunoscut gust, s-a nascut in Atlanta , Georgia , la data de...

Ai nevoie de altceva?