Obiectivele si Principiile Marketingului

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Obiectivele si Principiile Marketingului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

1.1. Obiectivele şi principiile marketingului

Unul dintre cele mai importante domenii ale economiei moderne îl constituie comerţul, el devenind elementul principal al economiei de piaţă.

Noţiunea de comerţ are un conţinut complex, determinând o funcţie economică ce constă în a cumpăra materii prime sau produse pentru a le revinde în acelaşi stagiu fizic, dar în condiţii convenabile consumatorilor de loc, timp, cantitate, sortiment şi preţ.

Piaţa este reprezentată de toţi clienţii potenţiali care au aceeaşi nevoie sau dorinţă,care sunt dispuşi şi care au capacitatea de a se angaja într-o relaţie de schimb pentru satisfacerea acelei nevoi sau dorinţe.

În cadrul tranzacţiilor de piaţă marketingul joacă un rol semnificativ în satisfacerea nevoilor şi cerinţelor consumatorilor.

Termenul marketing este de origine anglo-saxona şi provine din verbul to market care înseamnă a desfăşură tranzacţii de piaţă, a cumpăra şi a vinde.

Într-o viziune modernă, marketingul poate fi definit drept un proces managerial şi social prin care indivizii sau grupurile obţin ceea ce le este necesar prin crearea, oferirea şi schimbul de produse având o anumită valoare.

Marketingul este un proces responsabil privind: identificarea, anticiparea şi satisfacerea în mod profitabil a necesităţilor clientului.

Abordări

în

definirea

marketingului

marketingul ca instrument de conducere bazat pe metode şi tehnici specifice de cercetare şi planificare.

marketingul ca o filosofie de afaceri, în care clientul ocupă locul central, ca o artă de a depista nevoile, de a crea cerere şi a fideliza consumatorul;

marketingul ca activitate practică, o funcţie a întreprinderii, un proces de organizare şi conducere a unui ansamblu de activităţi comerciale capabile să transforme nevoia în cerere, crearea şi dirijarea produsului la locul, momentul şi în sortimentul cerut, în condiţii de profitabilitate pentru ofertant şi eficienţă pentru consumator;

Marketingul joacă un rol important în cadrul activităţii agentului economic ajutând la:

identificarea şi anticiparea nevoilor consumatorilor: Cine este clientul nostru- Ce beneficii caută clientul nostru- Cum cumpără clientul nostru?

crearea de valoare prin dezvoltarea de noi produse şi servicii;

stabilirea preţului, respectiv valoarea pe care consumatorul o acordă unui produs şi pe care este dispus să o plătească pentru a intra în posesia acestuia;

plasarea şi distribuirea produselor şi serviciilor acolo unde sunt cumpărate sau consumate;

promovarea produselor pe piaţă şi comunicarea cu potenţialii consumatori.

Fig. 1. Concepte de bază în activitatea de marketing

Activitatea de marketing desfăşurată de agentul economic urmăreşte să satisfacă cerinţele efective şi potenţiale ale consumatorului astfel :

- întotdeauna producţia să se orienteze în funcţie de nevoile pe care le exprimă consumatorul şi nu invers;

- întreaga activitate a agentului economic să se orienteze spre consumatorul care cumpără produsele;

- programele de activitate ale întreprinderii să se fundamenteze pe cerinţele anticipate ale consumatorului.

În marketing se folosesc o serie de activităţi practice formând un ansamblu de metode, procedee, tehnici de cercetare şi acţiune:

Fig. 2 Tehnici de cercetare şi acţiune în marketing

Obiectivele activităţii de marketing la nivelul întreprinderii se împart în:

Obiective economice:

creşterea cifrei de afaceri , creşterea vânzărilor;

creşterea sau menţinerea cotei de piaţă ;

creşterea profitului şi a ratei profitului;

creşterea nivelului investiţiilor;

reducerea riscului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectivele si Principiile Marketingului.doc