Organizarea unui eveniment

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1643
Mărime: 38.40KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: David Ciocodeica
Materie: Marketingul Evenimentelor

Extras din document

Abstract

Activitățile de marketing reprezintă un rol fundamental în promovarea și dezvoltarea serviciilor unei companii. În unele cazuri, aceste acțiuni pot avea o influență mai mare, dacă sunt prezentate unui public foarte influent. Din acest motiv, de-a lungul timpului, instituțiile și întreprinderile s-au angajat în organizarea unor evenimente, pentru a prezenta într-un cadru ceremonial și formal anumite aspecte ale obiectului de ocupație propriu.

Cuvinte cheie: marketing, eveniment, organizare

CLASIFICARE JEL: M31, M37

Introducere

Marketingul reprezintă activitatea care stă la baza bunei funcționări a unei firme. Acest concept a fost teoretizat de mai multe ori de-a lungul istoriei, însă cele mai importante definiții au fost cele promovate de AMA (American Marketing Association) și Philip Kotler, supranumit “părintele” acestui domeniu. În acest sens, putem spune ca “marketingul reprezintă activitatea, ansamblul de instituții și procese pentru crearea, comunicarea, livrarea și schimbul de oferte care au valoare pentru consumatori, clienți, parteneri și societate” (AMA, 2017). De asemenea, marketingul este știința atragerii unor noi clienți prin oferirea de satisfacție și valoare (Kotler, 2017).

O altă definiție a marketingului este cea a lui Stanton (1981), care l-a prezentat drept “un întreg sistem de activiăți economice referitoare la programarea, stabilirea prețurilor, promovarea și distribuirea produselor și serviciilor menite să satisfacă cerințele consumatorilor actuali și potențiali”.

Prezentarea termenului de “eveniment”

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au organizat și participat la evenimente de toate tipurile. Conform lui Kotler (2003), un eveniment reprezintă o apariție care are ca scop comunicarea unui anumit mesaj către un public țintă. Motivul pentru care oamenii participă la astfel de acțiuni pentru a trăi senzații noi, pentru a socializa și pentru a se distra. (Falassi, 1987) Aceștia vor experiențe noi și unice, care să nu semene cu rutina de zi cu zi (Goldbaltt, 1990). Ca urmare a acestei nevoi de socializare, persoanele dobândesc necesitatea de a aparține unei comunități, fapt ce stimulează crearea de grupuri în cadrul cărora interacțiunile sociale sunt încurajate (Getz, 1991).

Există mai multe forme de evenimente, atât tradiționale, cât și formale. În primul rând, cele tradiționale cuprind activități relaxate, cu sau fără tematică, precum festivalurile de artă, film, fashion, fotografie, turnee de sport și concerte (Karpinska-Krakowiak, 2015). La polul opus se află evenimentele formale, precum o cină (în compania unui grup de oameni cu funcții importante), o nuntă sau o conferință.

În lucrarea “Using Advertising and Promotion to Build Brands” (Duncan, 2002) este amintit faptul că scopul unui eveniment poate fi diferit, în funcție de obiectiv. În acest sens, pentru promovarea unui produs sau serviciu, compania poate organiza propria acțiune, la care să invite potențiali parteneri de afaceri. Dacă scopul este cunoașterea și testarea unui anume bun, va fi necesară participarea la un eveniment organizat de întreprinderea care l-a creat și care îl prezintă acum publicului larg. Nu în ultimul rând, o firmă poate lua parte la un eveniment și prin sponsorizarea acestuia, dobândind popularitate.

Ca orice altă știință, marketingul a evoluat, dezvoltând noi ramuri. Astfel a luat naștere Marketingul Evenimentelor, care este o activitate ce oferă posibilitatea unei companii de a se adresa unui public țintă bine definit și de a crea o imagine mai bună unui produs sau serviciu propriu, asociindu-l cu acea întrevedere. (Gupta, 2001)

Bibliografie

1. AMA, 2017. American Marketing Association. [Online]

Available at: https://www.ama.org/the-definition-of-marketing-what-is-marketing/

2. Cunningham, P., Taylor, S. și Reeder, C., 1993. Event Marketing: The Evolution of Sponsorship from Philantropy to Strategic Promotion. Ontario: Queen's University,.

3. Duncan, T., 2002. Using Advertising and Promotion to Build Brands. Boston: McGraw-Hill.

4. Falassi, A., 1987. Time out of time: essays on the festival,. Albuquerque: University of New Mexico Press.

5. Getz, 1991. Event management and event tourism. New York: Cognizant Communication Corporation.

6. Goldbaltt, J., 1990. Special events; the art and science of celebration. New York: Van Nostrand Reinhold.

7. Gupta, S., 2001. Event Marketing: Issues and Challenges. Semantic Scholar, pp. 87-88.

8. Karpinska-Krakowiak, M., 2015. MARKETING EVENTS IN A DIGITAL ERA - A COMPARATIVE ANALYSIS OF. Zilin, Faculty of Management and Economics, Thomas Bata University, Zlin, Czech Republic, p. 10.

9. Keller, K., 2009. Building strong brands in a modern marketing communications environment.. Journal of Marketing Communications, 15(2-3), pp. 139-155.

10. Kotler, P., 2003. Marketign Management. Harlow: Pearson.

11. Kotler, P. și Armstrong, G., 2017. Principles of Marketing, Eleventh Edition. Harlow: Pearson.

12. Lanner, P. și Söderberg, C., 2006. För 50000 skojar vi till det lite” : om konsten att lyckas och misslyckas med eventmarknadsföring. Stockholm: Sellin & Partner.

13. Miller, R. și. Washington. K., 2012. Event and experiential marketing. Atlanta GA: Richard K. Miller & Associates.

14. Moise, D., 2009. The Assessment of the Communication Efficiency with Stakeholders Threw Events. Revista de Management Comparat Internațional, 10(1), pp. 899-904.

15. Ponomarenko, J., Garrido, R. și Guigó, R., 2017. Ten Simple Rules on How to Organize a Scientific Retreat. PLoS Comput Biol 13(2): e1005344, pp. 3-9.

16. Pope, N. K. L. și. Voges, K. E., 2000. The impact of sport sponsorship activities, corporate image, and prior use on consumer purchase intention. Sport Marketing Quarterly, 9(2), pp. 96-102.

17. Robinson, A. ș. Noël, J. G., 1991. Research needs for festivals: a management perspective. Journal of Applied Recreation Research, 16(1), pp. 78-88.

18. Ruben, A., 2021. Science. [Online]

Available at: https://www.science.org/content/article/how-not-plan-scientific-event

[Accessed 28 Octombrie 2021].

19. Shimp, T., 1986. Promotion management and marketing communication. s.l.:Dryden Press.

20. Speed, R. și Thompson, P., 2000. Determinants of sports sponsorship response. Journal of the Academy of Marketing Science, 28(2), pp. 226-238.

21. Stanton, W. J., 1981. Fundamnetals of Marketing. A 6-a ed. New York: Hill Book Co

Preview document

Organizarea unui eveniment - Pagina 1
Organizarea unui eveniment - Pagina 2
Organizarea unui eveniment - Pagina 3
Organizarea unui eveniment - Pagina 4
Organizarea unui eveniment - Pagina 5
Organizarea unui eveniment - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Organizarea unui eveniment.docx

Te-ar putea interesa și

Organizarea unui Eveniment

Fiecare organizaţie alege să îşi definească în mod diferit evenimentele, dar şi să le exploateze în mod diferit. Un lucru este cert: un eveniment...

Organizarea unui eveniment de animație în parcul de distracție Europa Park din Germania

I. Introducere in animatia in parcurile de distractie • Limba romana Parcurile tematice sunt jucatori din industria turismului, şi joacă un rol...

Organizarea unui Eveniment Tip Team-Building

Obiectiv: Organizarea unui eveniment de tip team building pentru angajaţii intreprinderii de confectii vestimentare SA”Galata”, cu scopul crearii,...

Organizare unui Eveniment Fictiv

Capitol 1 Identificarea beneficiarului evenimentului, descrierea scopului și a tipului de eveniment Beneficiarii evenimentului care face obiectul...

Organizarea unui Eveniment - Botez

Tipul evenimentului Botezul, ca practica, este cea mai veche Taina bisericeasca si fara indoiala foarte importanta. Pentru ca parintii, nasii cat...

Organizarea unui Eveniment de Tip Team Building

Obiectiv: Organizarea unui eveniment de tip team building pentru angajatii din departamentul de vanzari al Adidas Romania cu scopul cresterii...

Organizarea Unui Eveniment în Domeniul Turistic

În aceste vremuri în care unităţile turistice încă se chinuie să supravieţuiască recesiunii economice, unele hoteluri care deţin şi restaurante în...

Organizarea unui Eveniment - Team Building în Bran Județul Brașov

Tema proiectul constă în organizarea unui eveniment de tip team building pentru angajații firmei SC Psicom Intermed SA cu scopul îmbunătățirii...

Ai nevoie de altceva?