Organizația îndreptată spre marketing

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2350
Mărime: 11.41KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaiela Cristea
UNIVERSITATEA ORADEA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Extras din referat

Marketingul inseamna a cumpara si a vinde si se axeaza pe activitatea comerciala si pe miscarea fizica a bunurilor. Marketingul ajuta intreprinderea in identificarea si anticiparea nevoilor consumatorilor,creeaza valoareprin dezvoltarea de noi produse si servicii ce ofera suficiente beneficii pentru a-i convinge pe potentialii consumatori sa participe la procesele de schimb.De asemenea este utilizat in stabilirea pretului , respectiv valoarea pe care consumatorul o acorda unui produs si pe care este dispus sa o plateasca pentru a intra in posesia acestuia. Presupune si plasarea si distribuirea produselor si serviciilor acolo unde sunt cumparate sau consumate.

Organizatia care este indreptata spre marketing foloseste un concept organizational, o organizare de metode,procedee si tehnici de cercetare,analiza,de previziune si control,dar si de organizare si promovare in intreprindere a a unui spirit de cunoastere si anticipare a unor schimbar i permanente in conceptiile si atitudinile cumparatorilor,in preferintele si aspiratiile acestora.

Daca initial intreprinderile erau preocupate cu precadere de problemele legate de fabricarea produselor,evolutia complexa a pietei a determinat o restructurare a prioritatilor,punandu-se accent pe studierea pietei,a cererii consumatorilor la care trebuie adaptata productia.Intelegerea necesitatii organizarii cat mai eficiente a intreprinderii a declansat dezvoltarea marketingului ca un reper pentru organizatie.

Vechea orientare spre vanzari poate sublinia cel mai bine superioritatea orientarii de marketing.

O organizatie indreptata spre marketing urmareste crearea acelor produse care au la baza nevoile, dorintele si cerintele consumatorului , iar cresterea profiturilor este legata direct de cresterea gradului de satisfacere a consumatorilor.Fara sa se diminueze importanta actului de vanzarepropriu-zis, acesta trebuie privit doar ca o latura si un moment al marketingului.Daca vanzarea presupune doar obtinerea contravalorii produselor si serviciilor ,marketingul urmareste ca aceste produse si servicii sa satisfaca la un nivel superior consumatorii.

Pilonii de baza a unei organizatii trebuie sa fie organizarea spre client,integrarea marketingului in activitatea intreprinderii si accentul pe profit.

O organizatie isi calauzeste activitatea de marketing dupa 5 filozofii diferite:

1.Conceptia de productie este una dintre cele mai vechi orientari in organizarea activitatii producatorilor si se bazeaza pe faptul ca pretul este un factor esential in alegerea produselor.

2. Conceptia de produs, conform careia consumatorii opteaza pentru produsele ce prezinta cele mai multe caracteristici de calitate,performanta si noutate,imbunatatirea produselor fiind o prioritate pentru intreprindere.

3. Conceptia de vanzare, potrivit careia consumatorii nu vor cumpara suficiente produse daca intreprinderea nu depune un efort de vanzare si de promovare pe o scara larga.

4. Conceptia de marketing,potrivit careia atingerea obiectivelor organizatiei depinde de modul in care aceasta reuseste sa identifice nevoile si dorintele consumatorilor vizati si de satisfacerea acestora intr-o masra mai mare si intr-un modm ai eficient decat concurenta.

5. Conceptia de marketing social,este cea mai noua dintre cele cinci conceptii si urmareste nu numai cresterea bunastarii consumatorilor dar si a societatii in general.Aceasta ultima conceptie obliga marketerii sa ia in calcul in elaborarea politicii de marketing urmatoarele aspecte: profiturile intreprinderii, dorintele consumatorilor si interesele societatii

O patrunzatoare intelegere si anticipare a nevoilor clientilor pe termen lung ia locul efortului principal de continua extindere a pietei, pe seama cresterii cantitative a ofertei si a numarului cumparatorilor.

Orientarea organizatiilor spre marketingul relational a adus in prim-plan trei concepte a caror inportanta a crescut semnificativ in ultimul deceniu: atragerea, retentia si recastigarea clientilor pierduti. In mod firesc, se prefigureaza intrebarea privind gradul de prioritate al atragerii si respectiv al mentinerii clientilor. In esenta fiecare organizatie trebuie sa realizeze simultan demersuri pentru atragerea si retentia clientilor, iar optiunile managerilor si specialostilor de marketing se pot indrepta spre strategii ofensive, de mentinere a clientilor actuali.

In cadrul unei organizatii indreptate spre marketing, cautarile in directia adapratii opticii si metodelor marketingului la specificul noilor sectoare au generat,in cadrul lui, un proces de specializare.Din ceea ce se poate numi "trunchiul comun" al marketingului s-au desprins si s-au constituit mai multe ramuri si subramuri cu suficienta note distinctive.Fiecare in parte a pus in evidenta anumite diferentieri,mergend de la natura obiectivelor urmarite pana la particilarizarea tehnicilor de investigare si de actiune asupra pietei.

Un criteriu principal care a provocat diferentieri in modalitatile de aplicare practica a conceptiei de marketing il reprezinta profilul activitatii economice. Specializarea in functie de profil este continua atat in largimea cat si in adancimea ei.In privinta celei din urma,i ramurile mari apar noi delimitari, astfel incat problematica productiei si circulatiei bunurilor agricole a dus la conturarea unei ramuri specializate numita "maerketing agricol sau agromarketing".

Aria teritoriala de desfasurare a activitatii economice este un alt criteriu dupa care s-a produs specializarea marketingului.Necesitatea delimitarii marketingului intern si a marketingului international vin din modalitatile de abordare a pietei interne in comparatie cu sistemul de metode si instrumente utilizare de o organizatie indreptata spre marketing.

Un alt termen,si anume "marketingul multinational",are orogonea legata de activitatea unor firme,simultan, nu numai pe pietele,dar si in economiile multor tari.

Preview document

Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 1
Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 2
Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 3
Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 4
Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 5
Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 6
Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 7
Organizația îndreptată spre marketing - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Organizatia Indreptata spre Marketing.doc

Te-ar putea interesa și

Conducerea Activității de Marketing

INTRODUCERE În ultimele decenii , firmele au trebuit sa faca fata unei concurente mai acerbe mai oricând; a fost necesara trecerea de la o...

Mecanismele Economice de Atragere a Investițiilor Străine

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Constituirea unui stat de drept cu o economie prosperă de piaţăşi social orientată este de neconceput fără...

Marketing publicitar pe Facebook

INTRODUCERE Astăzi, când tehnologia Internet a pătruns în majoritatea domeniilor prin avantajele pe care le pune la dispoziţie, acces rapid la...

Relațiile Perfecte cu Clienții

INTRODUCERE „Relațiile perfecte cu clienții” devine deja o frază ușor demodată și va avea în cele din urmă aceeași soartă ca și altele de același...

Cercetare Științifică

Capitolul 1 – Evoluţii actuale ale marketingului Marketing. Un nume, un termen tot mai des folosit în vorbirea noastră curentă. Este firesc să fie...

Orientarea spre clienți - marketingul relațional

Ritmul schimbarilor in economia noului mileniu s-a intensificat semnificativ, pe fondul tranzitiei de la „vechea” economie (Old Economy) la „noua”...

Marketingul Relațional

ISTORIC Marketingul relaţional[1] a apărut în contextul evoluţiei economiei capitaliste, când unele concepte de marketing au devenit inoperante şi...

Comunicare și Relații Publice

1. Comunicare –concept, particularităţi - 1. Comunicare(DEX, 1996) se defineşte ca fiind acţiunea de a împărtăşi gânduri, informaţii, atitudini,...

Ai nevoie de altceva?