Piata Conservelor de Carne

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Piata Conservelor de Carne.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mariana Constantinescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Marketing, Merceologie

Extras din document

Dupa dezvoltarea accentuata din ultimii ani, piata conservelor de carne va inregistra o crestere moderata

Piata conservelor de carne se caracterizeaza prin diversitate, rafturile magazinelor fiind pline de oferte la pateuri si mancaruri cu carne gata preparate. Acest lucru i-a determinat pe producatori sa creeze ambalaje atragatoare si inovatoare, stiut fiind faptul ca, in cele mai multe cazuri, decizia de cumparare se ia in fata raftului. Astfel, ambalajul si promotiile sunt atuurile care ii atrag pe cumparatori.

Principalul avantaj al conservelor ramane termenul mare de valabilitate, in cazul pateurilor de doi ani, si faptul ca au ambalaje usor de manevrat, iar continutul poate fi consumat la o gustare in orice moment al zilei. In topul preferintelor cumparatorilor raman produsele traditionale, precum pateul la conserva, care ocupa 90% din piata de pate, carne presata de porc si vita.

Dupa tipul de pate, cel mai bine comercializat este cel de porc, urmat de pateul de pui si cel de vita. Un loc aparte il ocupa pateul vegetal, cu o evolutie a vanzarilor influentata de perioadele de post. In ceea ce priveste pateul cu carne, producatorii vorbesc despre o anumita sezonalitate, mai mare in lunile iunie-octombrie. "In 2006, piata de pate a aratat o crestere de 20% din punct de vedere volumic", declara Alina Pene, director de marketing la Campofrio. Reprezentantii Scandia Romana au afirmat ca, potrivit datelor oficiale, piata de conserve din carne a fost in 2006 de aproximativ 52 de milioane de euro la nivel de pret de producator

Piata de conserve din carne a fost, in 2006, de aproximativ 52 de milioane de euro

Pentru 2007, oficialii aceleiasi companii estimeaza o crestere de aproximativ 5%. Procentul este considerat redus de reprezentantii Scandia, care explica situatia prin faptul ca piata a ajuns la nivelul maturitatii, dupa ce a crescut accelerat in ultimii ani.

In orice caz, volumul vanzarilor companiilor de profil a crescut, iar in unele cazuri chiar s-a dublat. Rezultatele comunicate de companii sunt urmatoarele: Scandia a inregistrat vanzari peste asteptari, avand o cota de piata de peste 57%, Orkla Foods si-a dublat vanzarile in ultimele sase luni, Hame a avut un volum al vanzarilor " un pic peste asteptari ".Potrivit reprezentantilor Antrefrig, anul trecut compania nu a reusit sa atinga in totalitate obiectivele dorite. " Schimbarea majora a fost trecerea la distributia produselor Antrefrig printr-un distribuitor unic, iar timpul ne va arata daca am luat decizia corecta sau nu ", a declarat Iurii Carbune, director de vanzari la Antrefrig. Ca urmare a cresterii vanzarilor, jucatorii de pe piata conservelor din carne au fost nevoiti sa isi extinda portofoliul. Hame a diversificat gama de produse, in special pe pateuri. Recent, au introdus pe piata gama de pateuri la 60 de grame, ambalate in aluminiu, intr-o forma speciala, ce se adreseaza segementului premium. Sortimentele introduse mentin trendul pietei, dar exista si unele sortiemente, cu gusturi speciale, cum ar fi pateul de ficat (de porc) cu carne de vanat sau pateul de ficat cu migdale. Hame mai detine in portofoliu, pe segmentul conserve din carne, fasole cu costita si carnaciori cu fasole.

In acest an, companiile producatoare de conserve de carne estimeaza o crestere a pietei de profil cu aproximativ 5%

Comparativ cu sezonul trecut, gama de conserve din carne a companiei Orkla Foods a ramas aceeasi, marca Ardealul beneficiind de rebranding in luna august a anului trecut. Categoria pate vegetal s-a diversificat, cu varianta simplu si cu ardei. Anul acesta ii preocupa largirea portofoliului in ambele categorii: pate de ficat si conserve de carne si mancaruri. Isi propun sa dezvolte produse speciale, adaptate in functie de canalele de distributie de consum .

Ca urmare a cresterii vanzarilor, jucatorii de pe piata conservelor din carne si-au extins portofoliul

Scandia a lansat, la finalul anului 2006, mancarurile la conserva " Traditii " si doua noi sortimente de sunca, sunca Augusta. Compania mai detine in portofoliu si pateul Bucegi, care a inregistrat in 2006 o cota valorica de 26% si 20,5%, pateul Sibiu, in crestere fata de 19,8% in 2005, potrivit datelor companiei, care citeaza agentia de cercetare de piata MEMRB. " Aceste doua branduri reprezinta 46,5% din piata pateurilor de ficat din Romania, unde Scandia detine o cota valorica de 57,1% ", spun reprezentantii societatii.

Cresterea, chiar si moderata din acest an, este rezultatul modificarii obiceiurilor de consum in functie de ritmul de viata dar este si meritul bugetelor investite de companiile producatoare in publicitate.

Ca o concluzie, se poate spune ca piata se indreapta din ce in ce mai mult catre produsele de calitate. "Exista deja un segment in crestere care prefera produsele premium, chiar daca acestea sunt la preturi mari. Intrarea de pe piata externa a unor noi produse care nu existau in rafturile supermarketurilor a dat nastere unui nou trend, asupra consumatorilor dand ocazia producatorilor de a iesi pe piata cu noi produse si de a dovedi ca produsele romanesti sunt la fel, si chiar mai bune, castigand astfel increderea consumatorilor", spune la randul sau Eugen Popa, director de marketing la Vascar Vaslui. In plus, consumatorii cauta produse cat mai naturale. Cresterea, chiar si moderata, din acest an este rezultatul modificarii obiceiurilor de consum in functie de ritmul de viata si de necesitatile oamenilor, care cauta mancaruri usor de preparat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Conservelor de Carne.doc

Alte informatii

Acest referat a fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice Valahia din orasul Targoviste