Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 3806
Mărime: 81.64KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Olaru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Popescu
Program de marketing international privind lansarea Frutti Fresh pe piata croata

Cuprins

  1. . Prezentarea conditiilor necesare in vederea adoptarii programului
  2. 2. Descrierea obiectivelor programului
  3. 3. Continutul programului
  4. 4. Bugetul estimativ al programului
  5. 5. Evaluarea si controlul programului
  6. Bibliografie

Extras din referat

1. Prezentarea conditiilor necesare in vederea adoptarii programului

A. Analiza mediului de marketing:

Prezentarea companiei:

Actionarii principali ai grupului: Ioan si Viorel Micula;

Cifra de afaceri in anul 2005: 140 mil euro ;

Structura grupului: European Drinks (productie si imbuteliere bauturi racoritoare, apa minerala, plata si carbogazoasa), Scandic Distilleries (productie si imbuteliere bauturi alcoolice), European Food (produse alimentare), Transilvania General Import Export (principalul distribuitor al produselor din grup).

a) Constituirea societatii:

Bauturi racoritoare si alcoolice, produse alimentare, apa minerala. Liniuta de unire intre aceste produse este pusa de fratii Ioan si Viorel Micula.

Ioan si Viorel Micula , frati gemeni, au reusit sa cladeasca in România un adevarat imperiu al apei minerale si al bauturilor racoritoare. European Drinks, firma lor de referinta, este astazi una dintre cele mai cunoscute companii in România .

In epoca ceausista au ales libertatea, emigrand in Suedia. Aici au si debutat in afaceri, cu o firma de hardware si comert industrial. Revolutia din 1989 si evenimentele care au urmat - inlaturara regimului comunist de la putere - i-au readus în România, în anul 1990. Cu banii pe care i-au facut în Suedia, au început dezvoltarea unei retele de distributie prin intermediul firmei Transilvania General Import Export, care astazi a devenit una dintre cele mai performante din sud-estul Europei. De aici si pana la productie nu a fost decat un pas, pe care l-au facut o data cu lansarea pe piata a racoritoarelor Frutti Fresh si a bauturilor alcoolice. In 1996 au început activitatea de imbuteliere a apei minerale Izvorul Minunilor unde s-a investit peste 25 de milioane de marci germane. Proprietarilor grupului European Drinks le-a venit ideea acestei afaceri pornind de la sursa naturala de exceptie existenta in zona, respectiv apa extrasa prin foraj din bazinul Beiusului, pe aliniamentul Rieni-Sudrigiu.

Din vara anului 2000 grupul fratilor Micula s-a extins si in domeniul alimentar creand o noua companie, European Food. De la snacks-uri la conserve variate si mai departe la activitati de ambalare a produselor alimentare, marfurile European Food au intrat in forta pe rafturile magazinelor. European Drinks detine pozitii de actionar cu pachet de control la un numar de zece societati cotate pe piata extrabursiera. De asemenea detine actiuni in societati de comert, transport sau agricole din sapte judete. Fiind vorba de societati de dimensiuni mici, de interes local, pretul platit pentru fiecare pachet individual a fost destul de redus.

b) Istoria societatii:

Astazi, Ioan si fratele sau Viorel troneaza peste un imperiu al apei minerale si bauturilor racoritoare carbogazoase. European Drinks, Scandic Distilleries, European Food, Transilvania General Import Export sunt producatorii din grup care au reusit sa-si impuna marcile pe piata romaneasca. Cifra de afaceri a firmelor din grupul gemenilor Micula a fost, in anul 2001, de 10.000 de miliarde de lei, iar la companiile pe care le detin lucreaza aproape 11.000 de oameni. Cand auzi numele Micula te gândesti la apa minerala si bauturi alcoolice.

Un studiu efectuat de institutul de cercetare a pietei AC Nielsen arata ca, in vara acestui an, European Drinks detinea, pentru bauturile racoritoare carbogazoase, o cota de piata in volum de 55,1%, iar la apa minerala imbuteliata PET, de 50,7%. Un studiu GfK ajunge la concluzia ca European Drinks are o cota de piata de 31,7% (martie - aprilie 2001), pentru produsele Ketchup si de 36,1%, pentru pasta de tomate (mai - iunie 2001). Din acest an, imperiul Micula si-a largit aria de activitate patrunzand in turism. A achizitionat cateva hoteluri si vile in statiunea Neptun-Olimp de pe litoralul romanesc.

c) Obiectul societatii:

Societatea si-a dezvoltat activitatea in cadrul industriei alimentare precum si in cadrul industriei bauturilor racoritoare si alcoolice.

Firma foloseste materii prime de cea mai buna calitate atat din punct de vedere chimic cat si microbiologic, testate in laboratoarele complexului industrial.

“Pe pietele externe, unde competitia este acerba si brandurile noastre nu au notorietatea din Romania, se poate intra doar cu preturi foarte mici”, a spus Adrian Rotar, managing director al companiei European Drinks. El a mai declarat ca, pana in prezent, piata interna s-a dovedit mai profitabila pentru companie datorita costurilor de transport mai reduse decat in cazul exporturilor.

In prezent, exporturile producatorului de bauturi racoritoare European Drinks reprezinta aproximativ 3% din vanzarile totale ale companiei care se situeaza in jurul a 300 mil. litri anual. Leul puternic nu ne-a ajutat in acest an la exporturi. In schimb, pe piata romaneasca am vandut foarte bine", a adaugat Rotar. Grupul European Food & Drinks isi distribuie produsele in peste 20 de tari din Europa si poarta discutii pentru demararea exporturilor de apa minerala in Japonia. Pe continentul asiatic exporta in prezent si grupul Romaqua, producatorul apei minerale Borsec. Exporturile reprezinta circa 2% din vanzarile totale realizate de Romaqua Group, potrivit datelor furnizate de companie la inceputul acestui an.

Preview document

Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 1
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 2
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 3
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 4
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 5
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 6
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 7
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 8
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 9
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 10
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 11
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 12
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 13
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 14
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 15
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 16
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 17
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 18
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 19
Program de marketing internațional privind lansarea Frutti Fresh pe piața croată - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Program de Marketing International privind Lansarea Frutti Fresh pe Piata Croata.doc

Alții au mai descărcat și

Delta Dunării

Analiza SWOT Capitolul 1 Prezentare turism cultural 1.1 Patrimoniul cultural Dunărea, izvorând din Germania, adunând afluenții din zece țări și...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?