Promovarea - Element al Mixului de Marketing

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4901
Mărime: 115.70KB (arhivat)
Publicat de: Sodica Nechifor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asistent drd. RADOMIR LĂCRĂMIOARA
UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CLUJ-NAPOCA

Extras din referat

Promovarea-Element al Mixului de Marketing Financiar-Bancar

Rezumat

În sistemul bancar este o continuă competiţie pentru atragerea de noi clienţi.De aceea, băncile încearcă să inventeze noi produse,diferenţiate de cele ale concurenţei,care să aducă avantaje şi beneficii clienţilor.Promovarea este mijlocul prin care instituţiile financiar-bancare îşi fac cunoscută oferta de produse şi servicii.În acest proiect voi prezenta promovarea,ca element al mixului de marketing,modul în care o bancă planifică campania de promovare a produselor sale,precum şi publicitatea,ca formă de comunicare utilizată de bancă.Toate aceste aspecte teoretice le voi exemplifica în partea practică a lucrării,urmărind modul în care Banca Transilvania îşi promovează produsele,în special prin intermediul publicităţii televizate.

Cuvinte cheie:promovare,mix de marketing,publicitate,campanie promoţională

Introducere

”În România,în cadrul procesului tranziţiei către o economie de piaţă,serviciile financiare au devenit competitive.Drept rezultat,băncile şi ceilalţi furnizori de servicii financiare şi-au concentrat atenţia asupra activităţilor de marketing,deoarece acestea joacă un rol important în promovarea lor.E necesar ca băncile să-şi perfecţioneze activitatea de marketing.Marketingul,în cadrul acestuia reclama, a început deja să reprezinte o prioritate pentru activitatea bancară.”

Sistemul Bancar al României s-a dezvoltat în principal după anul 1989.În perioada regimului comunist,România avea în componenţa sistemului bancar puţine bănci,care ofereau un număr limitat de produse şi servicii.După trecerea la o economie de piaţă,însă,sistemul bancar s-a dezvoltat rapid,iar pe piaţa bancară au apărut noi bănci puternice.În prezent,în ţara noastră funcţionează peste 40 de bănci,care oferă multiple produse şi servicii,care se aseamănă și răspund uneori acelorași nevoi,manifestându-se astfel o mare concurenţă între băncile ofertante.

Odată cu apariţia băncilor străine pe piaţa bancară din România,băncile româneşti au fost nevoite să ţină pasul cu acestea,să fie concurenţi redutabili,să reuşească să-şi păstreze clienţii şi să atragă alţii noi.De aceea,pentru băncile româneşti a devenit foarte importantă activitatea de marketing.

Unul din elementele cheie ale marketingului este mixul de marketing,definit ca fiind un ansamblu de elemente controlabile pe care banca le utilizează pentru a satisface cererea şi nevoile clienţilor săi,dar şi pentru a păstra o comunicare permanentă cu aceştia.În componenţa mixului de marketing intră elemente precum:”Produsul,Preţul,Plasarea în distribuţie şi Promovarea, proprii produselor şi implicit serviciilor,precum şi Personalul,Procesele şi Premisele fizice,specifice serviciilor.”

Literatura de specialitate

În elaborarea lucrării am apelat la lucrări de specialitate ale autorilor din domeniul marketingului:Ciobanu Ionel,Dumitru D. Lazăr,Nistor Voicu şi Odobescu Emanuel.

Metodologie(etapele elaborării referatului):

- Consultarea literaturii de specialitate,apelând la lucrările de specialitate ale autorilor mai sus menţionaţi;

- Culegerea datelor despre Banca Transilvania,precum şi despre metodele pe care banca le utilizează în promovarea produselor sale de pe site-ul oficial al băncii;

- Analiza şi interpretarea informaţiilor,iar la final formularea concluziilor.

Lucrarea are două părţi:o parte teoretică,în care este prezentată promovarea ca element al mixului de marketing şi o parte practică,în care este prezentată modalitatea utilizată de Banca Transilvania pentru a-şi promova produsele şi serviciile prin intermediul publicităţii televizate.

În cele ce urmează,voi prezenta promovarea,ca element al mixului de marketing.

”Promovarea este reprezentată de procesul prin care băncile fac cunoscute clienţilor trăsăturile şi beneficiile produselor şi serviciilor financiar-bancare,utilizând mijloace specifice de comunicare şi de stimulare a vânzărilor.”

”Promovarea reprezintă – conform unor autori americani «ansamblul de activităţi,materiale, mijloace şi tehnici utilizate pentru a completa reclama şi eforturile de marketing pentru a ajuta coordonarea reclamei cu eforturile personale de vânzare».”

În concluzie,promovarea este necesară,întrucât aceasta aduce în faţa clienţilor produsul şi serviciul oferit de bancă,îi evidenţiază calităţile şi beneficiile,trezind interesul clienţilor pentru acel produs şi ajutând astfel la vânzarea acestuia.

Promovarea implică comunicare.După proiectarea unui produs nou,banca trebuie să-l prezinte clienţilor.Comunicarea în marketing este cea care oferă publicului informaţiile despre produsele şi serviciile oferite de bancă.Un bun program de comunicare evidenţiază calităţile serviciilor oferite de o bancă,promovează imaginea pe care banca doreşte să o afişeze pe piaţă,reuşind astfel să se diferenţieze de concurenţi.

Formele de comunicare cele mai cunoscute sunt:”Publicitatea(este o formă plătită de prezentare impersonală a imaginii şi/sau a produselor şi serviciilor prin intermediul mediilor de informare:televiziune, radio, presă scrisă, internet, pliante, cinematograf etc.);Vânzarea promoţională(reprezintă activităţi pe termen scurt,menite să stimuleze vânzarea unui anumit serviciu);

Vânzarea personală(presupune o interacţiune directă a personalului băncii,faţă în faţă cu viitorii clienţi,cu scopul de a efectua o tranzacţie);Relaţiile publice(sunt programe dezvoltate în vederea promovării imaginii băncii sau a serviciilor individuale);Sponsorizarea(reprezintă susţinerea unor evenimente sportive,culturale etc.,pentru proiectarea numelui şi imaginii băncii).”

Pentru o promovare eficientă a produselor şi serviciilor,banca trebuie să facă o bună planificare a campaniei promoţionale,urmând următoarele etape:

1.Identificarea unei audienţe-ţintă.Banca trebuie să ştie cui se adresează (anumitor sectoare,persoanelor fizice,IMM-urilor sau companiilor mari),pentru ca mesajul să fie unul potrivit şi pe înţelesul celui căruia îi este transmis şi de asemenea pentru ca banca să ştie când şi unde ar fi potrivit să transmită acel mesaj.

2.Stabilirea obiectivelor campaniei promoţionale.”O campanie de marketing este concepută pentru obţinerea mai multor răspunsuri din partea audienţei ţintă.Ea trebuie să fie:cognitivă(să creeze conştientizare şi cunoaştere a produselor şi serviciilor de către auditoriul vizat),afectivă(să prezinte interes şi să ofere satisfacţii,mulţumire şi preferinţe),comportamentală(să genereze acţiuni cu rezultatul sperat al unei vânzări).”

3.Proiectarea mesajului.În cadrul acestei etape se stabilesc conţinutul şi structura mesajului,în funcţie de auditoriul vizat şi de obiectivele campaniei.Acest mesaj trebuie să fie unul captivant,pentru a nu fi uitat curând.

4.Alegerea celui mai potrivit canal de comunicare prin care să fie transmis mesajul(suportul tipărit, componenta mass-media, reclama şi vânzarea promoţională).

5.Stabilirea bugetului promoţional,ce diferă de la o bancă la alta.

6.Alegerea mixului promoţional,care se bazează pe compararea tuturor instrumentelor de promovare,pentru alegerea celui mai potrivit pentru audienţa-ţintă vizată şi pentru obiectivele campaniei şi care să se încadreze în bugetul fixat.

7.Evaluarea eficienţei promovării,prin pre-testarea şi testarea pieţei, pentru a se prevedea succesul campaniei şi pentru a se identifica şi elimina punctele slabe ale acesteia.La sfârşitul campaniei se face o analiză comparativă a vânzărilor de dinainte de campania de promovare si a celor de după realizarea acesteia.

Având în vedere faptul că în această lucrare am ales să prezint promovarea prin intermediul publicităţii televizate,voi continua prin a explica noţiunile legate de publicitate şi alegerea mediilor de comunicare.

Preview document

Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 1
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 2
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 3
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 4
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 5
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 6
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 7
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 8
Promovarea - Element al Mixului de Marketing - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Promovarea - Element al Mixului de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank

INTRODUCERE “Obiectivul activtiăţii de marketing este acela de a face vânzarea de prisos. Scopul este de a-l cunoaşte şi de a-l înţelege pe...

Analiza Mediului de Marketing asupra CEC Bank

Introducere CEC Bank este cea mai veche instituţie bancară din România și una dintre cele mai cunoscute branduri românești, cu o vechime de peste...

Campanie de Promovare Depozite Bancare Volksbank

.1. Comunicarea şi promovarea în marketing Comunicarea firmelor cu mediul de marketing este condiţia esenţială a realizării obiectului lor de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Bancar

1. Fundamentele teoretice ale marketingului bancar 1.1. Conceptul de marketing bancar Termenul de marketing este foarte utilizat si are...

Te-ar putea interesa și

Tehnici Promoționale

CAPITOLUL I Promovarea produselor hoteliere prin elementele mixului de marketing 1.1 Mixul de marketing- generalităţi Prin conceptul de...

Mixul de marketing în administrația publică

CAPITOLUL I MARKETINGUL PUBLIC - ASPECTE TEORETICE 1.1 Ce vor și ce primesc cetățenii de la instituțiile publice Orice societate are nevoie de...

Plan de Afaceri - Ben John Technic

I.PARTEA NEFINANCIARA 1.SINTEZA 1.1.ISTORICUL FIRMEI SC BEN-JON TECHNIC, cu sediul in Comanesti-Bacau este o firma cu capital mixt...

Promovarea în Domeniul Hotelier

Argument personal Motivaţie Decizia de a aborda această temă are ca punct de plecare importanţa pe care o exercită promovarea în cadrul...

Caracteristicile Marketingului Serviciilor în Domeniul Telefoniei Mobile

Surse de informare 1. Apariţia şi dezvoltarea serviciului de telefonie mobilă Evoluţia Marketingului în cadrul acestui serviciu. Telefonia...

Personalul - Element al Mix-ului de Marketing Financiar-Bancar

INTRODUCERE Civilizatia financiara a ultimelor doua decenii ne-a pus in fata unei avalanse crescande de servicii financiar bancare, servicii care...

Promovarea - Element al Mixului de Marketing Financiar Bancar

1. Conceptul de promovare in sectorul bancar Promovarea vanzarilor reprezinta un aspect al marketingului care confera de regula temporar, o...

Promovarea - Element al Mixului de Marketing Bancar

Abstract Promovarea serviciilor financiar- bancare, ca şi componentă a mixului de marketing, nu se poate individualiza de celelalte elemente ale...

Ai nevoie de altceva?