Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2577
Mărime: 23.87KB (arhivat)
Publicat de: Marinel Moga
Puncte necesare: 6
Facultatea de Litere
Universitatea din Bucuresti, Bucuresti
Specializare: Studii Culturale
Materie: Dinamica Culturală A Globalizării

Cuprins

  1. Introducere ... 3
  2. 1. Multiculturalismul - factor cheie în procesul de globalizare .. 4
  3. 2. Definirea conceptului de marketing internațional .. 5
  4. 3. Rolul culturii în marketing ..6
  5. 4. Relația centru - periferie 7
  6. Concluzii ... 8
  7. Bibliografie ... 10

Extras din referat

Odată cu sfârșitul perioadei comuniste și a eliminării cenzurii, România a trecut printr-o perioadă de tranziție, timp în care s-au adoptat o serie de măsuri privind schimbarea sistemului dar și a mentalității colective. Totodată, a început și procesul de globalizare a României, favorizat de deschiderea frontierelor și de redobândirea accesului la libera informație.

De asemenea, împreună cu factorii enunțati mai sus, libera circulație a bunurilor și capitlurilor, a permis apariția tehnologiei străine pe piața din Romanânia, care la început era greu accesibilă și scumpă. Oamenii au devenit din ce în ce mai atrași de toate aceste aspecte ale modernității și treptat, au început să preia modelul occidental de trai. Așadar, România a început să devină o piață de desfacere și consum pentru produsele din statele vestice, facilitând apariția și dezvoltarea procesului de promovare a multiculturalismului prin intermediul marketingului.

Acest proces era deja răspândit la nivelul statelor occidentale, însă secolul al XX-lea a favorizat răspândirea sa și la nivelul statelor care au aparținut blocului comunist. Astfel, după 29 de ani de la căderea comunismului, cu un regim care practicase atât naționalizarea economiei cât și blocarea accesului la cultura europeană prin cenzură, România a ajuns să dețină pe teritoriul său companii multinaționale, lanțuri de fast-food, supermarket-uri, centre comerciale de tip "Mall", precum și cinematografe cu multe săli.

Stilul de viață s-a schimbat, astfel încât, foarte mulți oameni preferă să mănânce un hamburger sau o pizza la prânz, deoarece e rapid și convenabil ca preț, să bea o Coca-Cola sau să meargă într-un Mall, iar toate acestea vin ca urmare a rolului-cheie al campaniilor de marketing, la care se adaugă și încercarea populației din clasa medie și superioară de a se situa în ton cu noile trend-uri, deci a merge în pas cu procesul de globalizare, acceptându-l și participând la dezvoltarea lui.

Aceste modele au fost intens promovate și se pot regăsi cu ușurință la nivelul tuturor formelor de publicitate, chiar și în reclamele difuzate la televizor. De exemplu, un lanț american de fast-food făcea reclamă la un hamburger cu carne de mici. Din curiozitate, am încercat să caut informații cu privire la acest lucru, fapt pentru care am căutat pe internet meniul lanțului de fast-food existent în alte țări. Rezultatul m-a surprins, deoarece în fiecare țară în care deține restaurante, acel lanț de fast-food preia o rețetă sau un preparat și o adaptează, astfel încât să includă preparatul tradițional, dar să evidențieze și faptul că produsul este adaptat și servit ca un produs american.

Am ales să mă concentrez asupra acestei tematici, din curiozitatea de a cerceta mai mult cu privirea la strategiile de marketing utilizate pentru a promova multiculturalismul. Astfel, lucrarea mea își propune să descrie modul în care globalizarea s-a răspândit la nivel internațional, cuprinzând treptat din ce în ce mai multe state, printre care și România, analizând contextele care au existat și care au favorizat accelerarea acestui proces.

De asemenea, voi insista în general pe rolul marketingului în ceea ce privește promovarea ideii de multiculturalism și modul în care este percepută la nivel intonațional, prezentând și relația dintre centru și periferie, așa cum se resimte atât la nivel politic și social cât și cultural.

1. Multiculturalismul - factor cheie în procesul de globalizare

Termenul de globalizare a devenit din ce în ce mai utilizat, fiind rezultatul a ceea ce a reprezentat expansiunea sistemului capitalist și răspândirea ideilor neoliberale în lume, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. William Driscoll descrie apariția acestui termen în cartea Globalization and the Poor: Exploitation or Equalizer? ca fiind aceea idee a unei lumi ce se micșorează, ceea ce indică o creștere a gradului de integrare a oamenilor și a locurilor. Pune accent și pe ideea că granițele dintre națiuni încep să dispară treptat. Cu toate acestea, globalizarea reprezintă și o expansiune a puterii exercitate de statele dezvoltate și corporațiilor multinaționale, impunându-se și în statele mai puțin dezvoltate.

Noțiunea de multiculturalism a început să se manifeste recent în societățile din cadrul țărilor din Occident, luând naștere inițial în Canada, Australia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii în jurul anilor 70’. Termenul propriu zis poate fi asociat cu ideea de diversitate și cu modul în care statele încearcă să asimileze diferite religii și grupuri culturale, pentru a le oferi oportunități egale, statut civic, libertăți individuale, precum și recunoaștere în cadrul comunităților.

Bibliografie

1. Marius D. Pop, Marketing international, Ed. Alma Mater, Cluj Napoca, 2004

2. Jeffrey Edmund Curry, elemente de marketing internațional, Ed. Teora, București 2001, trad. Violeta Limona.

3. William Driscoll, Globalization and the Poor: Exploitation or Equalizer?, International Debate Education Association, New York, 2003.

4. Nkosinathi Sotshangane, What Impact Globalization has on Cultural Diversity?, Alternatives, Turkish Journal of International Relations, Volume 1, 2002.

5. Pervez Ghauri, International Marketing, Edinburgh Business School, Heriot-Watt University, Edinburgh, 2013

Preview document

Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 1
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 2
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 3
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 4
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 5
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 6
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 7
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 8
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 9
Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Promovarea multiculturalismului prin strategii de marketing.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Cultura în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Programul „Capitală culturală europeană“ poate fi văzut drept o iniţiativă de a accelera formarea identităţii europene prin cultură....

Strategia de Marketing Turistic - Centrul Istoric Oradea

Introducere Perioada de afirmare a marketingului serviciilor coincide cu cea în care, în economia mondială în ansamblu şi în cadrul majorităţii...

Ai nevoie de altceva?