Recenzie - marketing în era digitală

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2186
Mărime: 12.88KB (arhivat)
Publicat de: Bebe Tudorache
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Pietele si tehnologiile pe care se sprijina acestea se schimba repede in ziua de azi astfel este absolut necesar ca firmele sa analizeze in profunzime efectele revolutionare ale acestor tehnologii.

De asemenea ,companiile trebuie sa analizeze foaret bine ocaziile pe care le ofera si pericolele pe care le genereaza globalizarea.Pietele straine sunt o sursa de bunuri mai ieftine pentru productie si o piata de desfacere a produselor altor companii.In acelasi timp ,ele prezinta riscuri din cauza legilor,a limbii,a obiectivelor economice si a sistemelor de distributie diferite .

Scopul cartii este sa ajute companiile sa identifice posibilitati de innoire a pietelor proprii, sa creeze oferte noi si sa-si foloseasca infrastructura si capacitatile pentru a furniza noua oferta intr-un mod eficient.

Principala problema economica a zilelor noastre o reprezinta capacitatea de productie excedentara existenta in majoritatea sectoarelor economiei mondiale .Clienti sunt putini nu produsele,cererea nu oferta reprezinta problema.Excedentul de capacitate productiva duce la hiperconcurenta in conditiile in care pentru prea multe marfuri exista prea putini cumparatori.Iar majoritatea bunurilor nu se deosebesc unele de altele ceea ce duce la o politica agresiva de preturi si tot mai multe esecuri in afaceri.

Internetul,tehnologia si globalizarea au contribuit la aparitia unei noi economii. Vechea economie insemna gestionarea industriilor prelucratoare, iar noua economie inseamna gestionarea informatiilor. Economia actuala este o combinatie intre economia veche si cea noua. Companiile pastreaza aptitudinile si competentele care le-au fost de folos in trecut si isi insusesc mentalitati si competente noi.In noua economie, vor avea de castig de cauza concurentii care dispund de cele mai bune informatii si sisteme informationale.Nu este surprinzator faptul ca multe companii isi digitalizeaza afacerile pentru a-si reduce costurile si a-si creste raza de actiune si gradul de patrundere pe piata.

Internetul le-a oferit noi posibilitati atat consumatorilor cat si producatorilor .Inainte compania era cea care-l vana pe consumator acum consumatorul este vanatorul,acesta informeaza compania cu privire la nevoile sale ,propune pretul pe care il va platii,stabileste modul de livrare a marfurilor si hotaraste daca-i da voie firmei sa-i transmita informatii si mesaje publicitare.

Concluzia este ca pietele se schimba mai repede decat activitatea de marketing .Modelul traditional trebuie adaptat la imperativele viitorului ,trebuie analizat redefinit si largit .El nu va da rezultate daca va avea ca unic obiect impulsionarea vanzarii marfurilor actuale existente adica a marketingului traditional de genul fabrica si vinde.Specialistii in marketing trebuie sa se implice mai mult in procesul se selectie a marfurilor care trebuie scoase de pe piata .Firmele inteligente adopta o conceptie de genul intelege si raspunde in ceea ce priveste marketingul .

Firrmele de astazi trebuie sa se straduiasca sa satisfaca nevoile clientilor in modul cel mai convenabil ,reducand la minimum timpul si efortul pe care acestia il rezeva cautarii,comandarii si primirii de bunuri si servicii.Trebuie sa se foloseaca mai bile de colaboratorii pe care ii au :furnizori,distribuitori,angajati si comunitati pentru a putea spera sa asigure o mai buna si mai eficienta satisfacere a nevoilor clientilor

Firmele vor tine seama de doua fenomene fundamentale care le influenteaza activitatea: generalizarea ofertei si individualizarea cererii. Concentrarea firmei nu mai este asupra portofoliului de produse proprii, ci asupra portofoliului de clienti.

Marketingul actual se bazeaza din ce in ce mai mult pe intretinerea relatiilor cu clientii. Companiile determina rentabilitatea clientilor si valoarea aferenta duratei de viata a unui client,stiu sa vanda produse si servicii mai scumpe, sa exploateze bazele de date despre clienti si sa individualizeze mesajele publicitare si ofertele.

Strategia de marketing trebuie elaborata in functie de strategia de ansamblua firmei.Marketingul combina activitatile de creare si realizare a valorii pentru client si trebuie sa aiba o influienta mai mare asupra celorlalte activitati ale unei organizatii.In economia digitala marketingul ar trebui sa joace rolul de factor determinant al stategiei firmei.

In noua economie, marketingul functioneaza exact invers: nu se mai cauta clienti pentru produse, ci se cauta produse penru clienti. Tehnologia digitala le permite companiilor sa ia urma fiecarui client, transformand marketingul traditional "unu la multi" in marketing "unu la unu".

Cumparatorii de astazi pot compara preturile si atributele produselor in cateva secunde. In afara de piata fizica sau marketplace exista si piata virtuala sau marketspace.

O companie poate sa aiba cel mai bun departament de marketing si totusi sa dea gres in domeniul marketingului daca celelalte departamente nu servesc interesele clientilor.

Pentru a exploata oportunitatile de piata, specialistii in marketing formuleaza beneficiile pentru clienti in functie de schimbarile care se produc in spatiul cognitiv al consumatorilor, adapteaza activitatea companiei in functie de spatiul de competenta al acesteia si sporeste numarul de parteneri ai companiei.

Pentru a identifica nevoile unui client, specialistii in marketing ar trebui sa inteleaga contextul in care acesta alege: la ce se gandeste el, ce vrea, ce face si ce-l nelinisteste.

Companiile se vor concentra asupra competentelor esentiale si vor subcontracta celelalte activitati cu firme care le pot realiza mai bine sau cu cheltuieli mai mici.

Preview document

Recenzie - marketing în era digitală - Pagina 1
Recenzie - marketing în era digitală - Pagina 2
Recenzie - marketing în era digitală - Pagina 3
Recenzie - marketing în era digitală - Pagina 4
Recenzie - marketing în era digitală - Pagina 5
Recenzie - marketing în era digitală - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Marketing in Era Digitala.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing internațional - piețe naționale și piețe internaționale - cercetarea de piață

CONCEPTUL DE MARKETING INTERNAŢIONAL Chiar dacă despre marketingul internaţional se vorbeşte începând cu secolul al XX-lea, practicile care ţin de...

Psihologia consumatorului - factorii care ne influențează comportamentul de consum - recenzie

Psihologia Consumatorului - factorii care ne influenţează comportamentul de consum - Autor: Nicolas Gueguen Anul apariţiei: 2006 [2005]...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Viral Marketing și Buzz Marketing

Introducere Un consumator care are o experienţă plăcută va spune altor 12 persoane, la fel cum un alte 12 persoane vor afla de experienţa...

Ai nevoie de altceva?