Reciclarea Uleiului Alimentar si Prelucrarea Lui in Combustibil Ecologic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Reciclarea Uleiului Alimentar si Prelucrarea Lui in Combustibil Ecologic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 17 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Starea mediului înconjurător, ce depinde numai şi numai de fiecare dintre noi, afectează în mod direct viaţa şi sănătatea noastră. Această temă “Un mediu curat – o viaţă rănătoasă”, ar trebuii sa fie o deviză pentru întreaga populaţie a globului. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecărui cetăţean pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi con

diţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Însă, se pare că oamenii tratează cu neglijenţă acest aspect important al vieţii lor, ceea ce duce la agravarea procesului de poluare şi distrugere

a mediului.

Bufetele, cantinele, restaurantele mici sau mari, unitatile de prelucrare din industria alimentara sau alte unitati cu tehnologii asemanatoare, produc uleiuri sau grasimi vegetale uzate in cantitati considerabile. Deşeurile de grasimi si ulei alimentar nu numai ca dăunează mediului inconjurator si omului, dar si depunerea acestora pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari regulate, efecte urat mirositoare, coroziunea mai rapida si au influenta negative asupra functionarii statiilor de epurare si duce pina la blocarea si distrugerea acestora. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibila daca aceste deseuri sint colectate, tratate , filtrate si reintroduse in circuitul economic sub alta forma. Exista diferite firme care se ocupa cu colectarea uleiului alimentar folosit. Acestea pun la dispozitia clientilor recipiente de stocare temporara a deseurilor de ulei alimentar uzat sau grasimi vegetale uzate, cu capacitati de 18, 80, 600 sau 1000 de litri. Tot ce trebuie sa faca agentii este sa incheie un contract de colectare a deseurilor cu societatea respectiva

Una din metodele de refolosire a acestor deseuri este transformarea lor in combustibil ecologic.

Combustibilul “verde” este pe cale de a deveni tot mai folosit si fie ca este el facut din trestie de zahar (ethanol) sau din ulei de floarea soarelui (biodiesel) este mult mai ieftin si consuma tot mai putin din resursele limitate ale solului. Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obţine din lipide naturale, ca uleiuri vegetale sau grasimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare şi trans-esterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau parţială a petro-dieselului.

La începutul secolului XXI, în contextul căutării de noi surse de enegie şi a îngrijorării privind încălzirea globală, s-a incurajat folosirea acestui combustibil în locul derivaţilor din petrol. Carburanţii biodiesel sunt o alternativă ecologică la motorină, fiind cu mult mai puţin poluanţi, dar oferă şi avantajul ca pot fi produşi din mai multe surse regenerabile, principala modalitate folosită fiind uleiurile vegetale.

Biodieselul are si cateva dezvantaje. Printre acestea se numara :

- o durată de păstrare mai redusă decât a motorinei (circa opt luni)

- putere mai mică a motoarelor alimentate cu biodiesel, faţă de cele alimentate cu motorină

- punct de inflamabilitate mai ridicat decât al motorinei

- vâscozitate mai mare decât motorina, în anumite perioade ale anului, care pune unele probleme motoarelor

Toate aceste deficienţe pot fi remediate prin diverse procedee tehnice, inclusiv prin adăugarea de aditivi.

OBTINEREA COMBUSTIBILULUI BIODIESEL:

Voi prezenta o descriere in mare a modalitatii de obtinere a combustibilului biodiesel. Mai intai, uleiul reciclat sufera o pretratare fiind deshidratat pentru a scapa de continutul de apa. Atunci cand apa si uleiul se separa in doua straturi distincte apa se scurge si este la randul ei supusa unui proces de tratare pentru a evita ca reziduurile ramase in ea sa fie eliberate in mediul inconjurator. Caldura este de asemenea folosita in procesul de deshidratare pentru ca apa sa se evapore. Apoi uleiul este filtrat pentru a indeparta resturile

si aditivii. Acestia din urma sunt reciclati de asemenea pentru a fi reutilizati. Uleiul este apoi plasat intr-un rezervor de reactie fiind amestecat cu acid sulfuric si apoi incalzit. La acest amestec se adauga un agent tensioactiv. Substanta rezultata este filtrata din nou pentru a inlatura particulele fine de moloz. Uleiul este apoi gata pentru a fi utilizat drept combustibil si poate fi supus unei rafinari ulteriore.

Exista mai multe tipuri de prelucrare a uleiului in cobustibil prin adaugarea diferitelor combinatii de compusi chimici si realizarea anumitor tipuri de filtrari in functie de tipul de combustibil pe care doresc sa il obtina. Metoda prezentata anterior este cea mai putin elaborata.

BIODIESELUL PE PIATA DE COMBUSTIBILI :

Uniunea Europeană a impus ca, până în anul 2020, 20% din combustibilul folosit sa fie bio. Pâna atunci, cotele intermediare sunt de 5,75% în 2010 şi 2% în 2005. Biodieselul, care până în anul 2005 lipsea cu desăvârşire din România, acoperea în 2008 o piaţă internă de circa 50 milioane de Euro. România poate produce anual între 400.000 şi 600.000 tone de biodiesel, ceea ce reprezintă de patru-şase ori mai mult decât necesarul său cerut şi impus prin reglementările UE.

Europa este principalul producator mondial de combustibil biodiesel. In lume, investitiile in producerea de combustibil ecologic au scazut insa cu 9 procente fata de anul trecut, arata un studiu al Natiunilor Unite. 2008 a fost anul record pentru investitiile mondiale in energii regenerabile, acestea depasindu-le pe cele in carbune si petrol.

Un nou studiu efectual de Emerging Markets Online sustine ca piata mondiala mondiala pentru biodiesel este gata pentru o crestere expliziva in urmatorii zece ani. Deşi Europa reprezintă în prezent 90% din consumul si productia de biodiesel la nivel mondial, SUA isi desfasoara un sisitem de productie mai rapid decat Europa şi Brazilia, este de aşteptat să depăşească SUA şi producţia europeană de biodiesel în anul 2015. Piata biodiesel din SUA reprezinta mai putin de 1% din rezerva totala de combustibil pe aceeasi piata. India şi China au, de asemenea, planuri masive de dezvoltare biodiesel în următoarele două decenii. Este posibil ca biodieselul sa ajunga sa reprezinte mai multe de 20% din totalul combustibilului utilazat in Brazilia, Europa, China si India pana in anul 2020. Dacă guvernele continua să urmărească agresiv obiectivele propuse ajutand investitorii in acest domeniu prin diminuarea taxelor fiscale si prin contributia la promovarea cercetarii si dezvoltarii de materii prime noi (cum ar fi biodieselul din alge) perspectivele pentru biodiesel ar putea deveni realizabile mai repede decat s-a anticipat.

În unele pieţe "emergente", în curs de dezvoltare, potenţialul de creştere biodiesel în China, India şi Brazilia este enorm. Acestea abia au pus bazele productiei de biodiesel, pietele lor fiind in faza incipienta. În fiecare dintre aceste trei ţări, nu există încă nici producţia de biodiesel la scară mare, dar există pe scară largă în curs de desfăşurare planurile guvernelor de a utiliza acest tip de combustibil in cat mai multe domenii.

LUPTA DE GUERILLA PE PIATA PETROLULUI:

Pe langa evidentele motive ecologice, un alt motiv pentru care trecerea la biocombustibili este benefică îl reprezintă piaţa de combustibili clasici. Marii producători de ţiţei sunt state din regiuni instabile ca Orientul Mijlociu, unde războiul şi petrolul sunt strâns legate. Conflictele de durată duc, inevitabil, la creşterea preţului la barilul de petrol şi, implicit, la ruinarea ţărilor cu economii nu foarte puternice. Folosirea pe scară largă a unei alternative energetice ar rupe această păguboasă dependenţă.

Fisiere in arhiva (2):

  • Combustibil ecologic.ppt
  • PROIECT comb.eco..doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA MARKETING