Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului

Referat
8.2/10 (5 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 130 în total
Cuvinte : 45155
Mărime: 149.12KB (arhivat)
Publicat de: Noris Aurelian Adam
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. CONSIDERATII GENERALE CU PRIVIRE LA SISTEMUL DE PROTECTIE AL DREPTURILOR OMULUI
  2. 1.1 Evolutia doctrinei si legislatiei drepturilor omului
  3. 1.1.1 Drepturile Omului în lumea Contemporana
  4. -Liga Natiunilor privind drepturile omului
  5. 1.1.2 Drepturile Omului în perioada interbelica
  6. 1.2 Analiza principalelor documente internationale care garanteaza drepturile omului
  7. 1.2.1 Actul final al Conferintei pentru securitate si cooperare în Europa 1975
  8. 1.2.2 Documentul final al Reuniunii de la Viena a reprezentantior statelor participante la Conferinta pentru securitate si cooperare în Europa
  9. 1.2.3 Carta de la Paris pentru o noua Europa
  10. 1.2.4 Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului din 1789
  11. 1.2.4.1 -Continutul Declaratiei.
  12. 1.2.4.2 -Recunoasterea drepturilor naturale în proclamarea Declaratiei
  13. 1.2.4.3 -Originalitatea declaratiei.
  14. 1.2.4.4 -Declaratia ca opera colectiva cu consonanta juridica
  15. 1.2.4.5 -Declaratia ca opera eterogena cu vocatie universala
  16. 1.2.4.6 -Declaratia si evolutia drepturilor omului
  17. 1.2.4.7 -Valoarea Juridica a Declaratiei drepturilor fundamentale
  18. 1.2.4.8 -Tendinte contemporane în materie de Declaratie a drepturilor
  19. CAPITOLUL II
  20. PROTECTIA DREPTURILOR OMULUI LA CONSILIUL EUROPEI
  21. 2.1 Statutul Consiliului Europei
  22. 2.2 Conventia Europeana a Drepturilor Omului
  23. 2.3 Carta Sociala Europeana
  24. 2.4 Mecanisme de protectie si garantare a drepturilor omului
  25. 2.4.1 -Mecanisme si organisme Jurisdictionale Europene
  26. 2.4.2 -Mecanisme quasi-jurisdictionale
  27. 2.4.3 -Mecanisme nejurisdictionale
  28. 2.4.3.1 -Actul Final de la Helsinki
  29. 2.4.3.2 -Lipsa obligativitatii juridice a angajamentelor OSCE.
  30. 2.4.3.3 -Drepturile OSCE
  31. 2.4.4 -Mecanismul prevazut de Conventia Europeana
  32. 2.4.4.1- Compunerea si functionarea Comisiei europene a drepturilor omului
  33. 2.4.4.2 -Componenta Comisiei europene
  34. - Componenta ratione loci
  35. - Componenta ratione personae
  36. - Cererile interstatale
  37. - Cererile individuale
  38. - Competenta ratione materiae
  39. - Competenta ratione temporis
  40. 2.4.4.3 -Sesizarea Comisie
  41. 2.4.4.4. -Examinarea admisibilitatii cererii
  42. 2.4.4.5. -Încercarea de reglementare amiabila
  43. 2.4.4.6. -Redactarea raportului în caz de nesolutionare amiabila
  44. 2.4.4.7. -Aprecieri critice asupra activitatii Comisiei
  45. 2.5 Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului reglementata prin Protocolul nr. 11
  46. 2.5.1. -Constituirea si statutul judecatorilor
  47. 2.5.2. -Organizarea Curtii
  48. 2.5.2.1 -Adunarea plenara a Curtii
  49. 2.5.2.2 -Comitetele
  50. 2.5.2.3 –Camerele
  51. 2.5.2.4 -Marea Camera
  52. 2.5.3. -Competenta Curtii
  53. 2.5.3.1 -Cererile interstatale
  54. 2.5.3.2 -Cererile individuale
  55. 2.5.4. -Conditiile de admisibilitate a cererilor
  56. 2.5.5. -Procedura Curtii
  57. 2.5.5.1 -Rezolvarea pe cale amiabila
  58. 2.5.5.2 -Rezolvarea pe calea contradictorialitatii
  59. 2.5.6. -Acordarea unei reparatii echitabile
  60. 2.5.7. -Caracterul definitiv al hotarârilor Curtii
  61. 2.5.7.1 -Hotarârile camerelor
  62. 2.5.7.2 -Hotarârile Marii Camere
  63. 2.5.8 -Motivarea hotarârilor si deciziilor
  64. 2.5.9 -Forta obligatorie si executarea hotarârilor
  65. 2.5.10 -Avizele consultative
  66. 2.5.11 -Concluzii
  67. 2.6 România si Organizatia pentru Securitate si Cooperare în Europa.
  68. 2.7 Relatiile României cu Consiliul Europei.
  69. 2.8 Conventii internationale elaborate în cadrul Consiliului Europei
  70. 3.5.9 -Politica Externa si de securitate

Extras din referat

mul beneficiaza de drepturi inerente fiintelor umane oriunde s-ar afla, indiferent de statutul sau regiunea unde s-a nascut, locuieste, munceste sau traieste, indiferent de nationalitate, rasa, sex, credinte religioase si filozofice, stare materiala, fiindca acestea au un caracter universal, ceea ce constituie un fundament al drepturilor lor egale si inalienabile, ca un corolar al libertatii, dreptatii, securitatii si pacii în lume.

Institutia drepturilor omului, care a cunoscut, pe parcursul timpului, un laborios dar si îndelungat proces de cristalizare, se înfatiseaza in prezent ca o institutie deosebit de complexa, ce tine atât de ordinea juridica, interna, cât si cea internationala. Reflectând un anumit standard câstigat de protectia internationala a drepturilor si libertatilot ce apartin oricaror fiinte umane, ea defineste si însumeaza un ansamblu de drepturi, libertati si obligatii ale oamenilor unii fata de altii, ale statelor de a apara si de a promova aceste drepturi, ale întregii comunitati internationale de a veghea la respectarea drepturilor si libertatilor respective in fiecare tara, intervenind in acele situatii in care drepturile omului ar fi incalcate intr-un anumit stat. Cuprinzând principii, mecanisme,proceduri ce tin de ordinea juridical interna, dar si de cea internationala, institutia drepturilor omului prezinta un caracter bivalent, fiind in acelasi timp o institutie de drept intern, integrata normelor constitutionale, dar si o institutie de drept international, configurând trasaturile unui principiu juridic aplicabil în relatiile dintre state.

Largul interes de care se bucura astazi problematica drepturilor omului constituie, de altfel, o recunoastere de netagaduit a complexitatii si originalitatii acestei institutii juridice, dar si a faptului ca fara aceste drepturi nu se poate înfaptui o societate democratica – conditie fireasca a afirmarii demnitatii fiecarui individ – dar nici realiza cadrul juridic normal indispensabil colaborarii natiunilor.

Nefiind numai o problema interna a statelor, problema drepturilor omului este una dintre problemele majore ale contemporaneitatii, a carei respectare si aplicare demonstreaza capacitatea de întelegere si cooperare a tuturor statelor si popoarelor ca în prag de nou secol si mileniu, sa practice acele masuri si actiuni care favorizeaza democratia, libertatea, întelegerea, cooperarea multiforma, toleranta si prietenia între toate natiunile si statele, grupurile entice si religioase în scopul salvagardarii pacii si securitatii în lume.

Societatea umana contemporana, comunitatea umana nu se poate dezvolta armonios si în ritm ascendent daca aceasta dimensiune fundamentala a ei este ignorata sau nesocotita, caci nesocotirea sau încalcarea acesteia este menita sa duca la întârzieri, disfunctionalitati sau chiar convulsii în cadrul societatii. De aceea, statele si organizatiile internationale create de ele, precum si organizatiile non guvernamentale au instituit norme juridice, tehnici si metode adecvate pentru respectarea drepturilor si garantarea aplicarii efective a acestora. S-a instituit raspunderea internationala a statelor pentru încalcarea drepturilor omului, pentru nesocotirea standardelor internationale în aceasta privinta. Problema nerespectarii drepturilor omului nu este numai o problema nationala, interna a statelor, ci una internationala, mondiala, în a carei respectare este interesata întreaga comunitate internationala si în primul rând Organizatia Natiunilor Unite.

Afirmarea, respectarea si garantarea materiala a drepturilor omului prin legislatia interna a statelor si printr-un control international eficace al Natiunilor Unite si al institutiilor specializate este de natura sa conduca la prevenirea încalcarilor si la corecta aplicare a legislatiei internationale care consacra dreptul omului la viata, demnitate, securitate, la pace, proprietate, la protectia sa sociala si politica împotriva atingerilor aduse persoanei sale, drepturilor sale sacre, împotriva tuturor discriminarilor si vexatiunilor.

Omul, drepturile sale imprescriptibile, reprezinta cea mai mare valoare a umanitatii. De aceea, drepturile sale au fost afirmate, proclamate, consacrate prin mijloace juridice, materiale si institutionale, astfel ca persoana sa fie protejata si apara de efectele nocive ale razboaielor si ale altor acte de barbarie, de manifestarile de intoleranta etnica, religioasa, filozofica si politica.

Dintotdeauna drepturile omului si libertatile fundamentale au reprezentat o tema psihologica, greu de ocolit si imposibil de evitat în dezbaterea publica. Explicatia consta în faptul ca nu exista om în aceasta lume, caruia sa îi fie indiferent, constient sau inconstient, modul prin care îi sunt ocrotite drepturile si libertatile. Faptul ca fiinta umana s-a nascut pentru a-si dezvolta eul si tinde spre deplina lui dezvoltare, ceea ce este util societatii si în acelasi timp si individului determina în acelasi timp libertatea lui personala. Pierderea acestei libertati duce la degradarea si uciderea relatiior de orice fel la care este supusa fiinta umana. Tema politica o constituie importanta cu care este pusa în discutie, de catre cei care acced la putere, nevoia drepturilor omului. Intr-o guvernare sanatoasa unde este asigurata libertatea publica iar dragostea de patrie, cea de libertate si virtutea politica, conduc, cetateanul trebuie sa participe la toate acestea cu raspundere, interes si prseverenta. Deasemenea, drepturile omului si libertatile personale deschid si o tema sociala, pentru ca defapt acest motiv a fost unul principal pentru care aceste drepturi exista astazi. Trebuie subliniat ca indiferent de gradul de capacitate pe care il are un stat, aceste drepturi nu pot fi neglijate iar omul trebuie sa înteleaga ca dimensiunea acceptarii acestor drepturi pentru fiecare dintre noi, nu conteaza , rasa, culoare, statutul social, este esentiala pentru reusita unei convietuiri perfecte .

Preview document

Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 1
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 2
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 3
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 4
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 5
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 6
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 7
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 8
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 9
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 10
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 11
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 12
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 13
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 14
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 15
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 16
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 17
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 18
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 19
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 20
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 21
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 22
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 23
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 24
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 25
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 26
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 27
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 28
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 29
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 30
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 31
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 32
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 33
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 34
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 35
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 36
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 37
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 38
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 39
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 40
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 41
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 42
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 43
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 44
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 45
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 46
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 47
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 48
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 49
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 50
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 51
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 52
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 53
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 54
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 55
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 56
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 57
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 58
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 59
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 60
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 61
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 62
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 63
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 64
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 65
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 66
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 67
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 68
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 69
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 70
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 71
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 72
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 73
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 74
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 75
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 76
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 77
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 78
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 79
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 80
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 81
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 82
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 83
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 84
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 85
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 86
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 87
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 88
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 89
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 90
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 91
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 92
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 93
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 94
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 95
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 96
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 97
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 98
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 99
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 100
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 101
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 102
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 103
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 104
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 105
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 106
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 107
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 108
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 109
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 110
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 111
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 112
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 113
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 114
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 115
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 116
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 117
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 118
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 119
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 120
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 121
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 122
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 123
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 124
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 125
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 126
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 127
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 128
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 129
Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului - Pagina 130

Conținut arhivă zip

  • Sistemul European de Protectie al Drepturilor Omului.doc

Alții au mai descărcat și

Tratate Fundamentale și Tratatul Constituțional

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a început in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania,...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie unul dintre pilierii esenţiali ai societăţilor democratice. Democraţia nu...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

2.2. Sistemul institutional de consacrare si protectie a drepturilor omului în cadrul Uniunii Europene Uniunea Europeana este o structura...

Sistemul de protecție a drepturilor omului în plan european și internațional

Am ales această temă deoarece pe parcursul acestor ani de Master în domeniul Ştiinţelor Administrative, materia faţă de care am dezvoltat cel mai...

Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE SECTIUNEA 1.1. Definirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, evolutia si importanta acestora...

Drepturile Omului în Era Integrării și Globalizării

CAPITOLUL I. PREZENTARE GENERALĂ 1.1. NOȚIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI.5 1.2. IMPORTANȚA DREPTURILOR OMULUI ÎN EPOCA...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I Introducere CONSILIUL EUROPEI: Istoric, Evolutie, Activitati Urmarile nefaste lasate de cel de-al doilea război mondial, atat in...

Atitudinea față de copil în perspectiva armonizării legislative cu Uniunea Europeană

INTRODUCERE Exista pretutindeni copii lipsiti de caldura si dragostea caminului, copii maltratati si neglijati, copii care muncesc din greu pentru...

Protecția și Garantarea Drepturilor Individului la Nivel European și ale Individului în Islam

4.1.ABORDAREA OCCIDENTALA I CONSIDERATII GENERALE CU PRIVIRE LA SISTEMUL DE PROTECTIE AL DREPTURILOR OMULUI Omul beneficiaza de drepturi...

Ai nevoie de altceva?