Studiu de Caz - Mobagro

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1106
Mărime: 13.84KB (arhivat)
Publicat de: Faust Dumitriu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Lucia Ristea

Extras din referat

Selectarea sau alegerea pietelor externe este o forma specifica a strategiei de marketing international si ea deriva din necesitatea obiectiva a abordarii acelor piete sau segmente de piata care ofera cele mai bune conditii.

Chiar si în conditiile globalizarii pietelor, problema selectiei capata noi caracteristici legate de identitatea si alegerea segmentelor de piata transnationale. Practic, toate firmele care-si desfasoara activitatea sau au intentia sa actioneze pe piata internationala, îsi sprijina strategiile de marketing pe depistarea si alegerea celor mai potrivite piete sau segmente de piata si produse si pe aceasta baza îsi structureaza oferta în concordanta cu conditiile concrete ale acestor piete.

Procesul de selectie cuprinde patru faze: identificarea pietei, evaluarea preliminara, evaluarea analitica, alegerea finala. El are menirea de a identifica pietele cele mai atractive. Desi firma nu doreste sa piarda nici o oportunitate de piata, nu se pot intreprinde cercetari in toate tarile lumii.

Firma MOBAGRO se afla in cea de-a treia faza a procesului de selectie. Dupa alegerea tarilor candidate urmeaza evaluarea a conditiilor generale de piata. Aceasta presupune analiza anumitor factri macro si microeconomici care va influenta ulterior procesul de penetrare al pietei.

Compania nu s-a limitat numai la incheierea tranzactiilor cu partenerii locali, ci a reusit sa studieze preferintele, traditiile, obiceiurile, cererea si oferta la produsele similare pe piete din UE. Cunoscînd aceste detalii compania are un avantaj, stiind cadrul in care se desfasoara actvitatile pe pietele externe.

Pentru a identifica pietele/piata externe/externa optime/optima pentru exportul de materiale destinate industriilor agroalimentare, cele patru tari ramase dupa selectia initiala vor fi analizate din punctul de vedere al urmatoarelor criterii, in ordinea descrescatoare a importantei lor pentru produsul nostru:

1. Sectoare in plina dezvoltare

Produsele firmei nefiind unele de larg consum, este necesar ca sectorul agro-alimentar sa fie o prioritate in activitatea economica a oricareia dintre tari.

2. Resurse principale

Masinile destinate prelucrarii susanului si migdalelor sunt o veriga in lantul de productie, astfel existant resurse, procesul se va desfasura in bune conditii.

3. Politica economica

Constituind un arbitraj între diferite tipuri de obiective şi instrumente, politica economica exprima ansamblul alegerilor economice ale autoritaţii publice, similar alegerilor economice ale consumatorului, producatorului, investitorului.

4. Bariere nontarifare

Unele bariere sunt rezultatul unei înţelegeri prealabile, alte bariere sunt menţinute din motive protecţioniste. Aceste bariere fac mult mai dificil comerţul cu bunuri prelucrate.

5. Taxe vamale

Taxele vamale percepute asupra importului de marfuri produc efecte complexe care se înscriu în sfera pur financiara, dar şi efecte economice şi comerciale.

6. Comert exterior

Comerţul exterior are multiple efecte economice şi neeconomice asupra fiecarui participant la realizarea sa, Prin intermediul acestor efecte, cu precadere a celor economice, comerţul exterior devine un pilon important al dezvoltarii unei economii naţionale.

7. Populatie

Influenta populatiei asupra economiei nationale este dubla. Pe de o parte, în totalitatea ei, populatia contribuie prin cererea sa de consum la dezvoltarea pietei interne, pe de alta parte, ea furnizeaza cel mai important factor de productie.

8. PIB/Locuitor

PIB/Locuitor este un indicator macroeconomic care este rezultatul variatie componentelor sale: consumul privat, cheltuielile statului, investiţiile, importurile, dand o imagine de ansamblu asupra economiei statului.

9. Crestere

O crestere economica conduce la efecte pozitive, de diminuare a dezechilibrelor din economie, in special a deficitului de cont curent si a inflatiei.

10. Inflatie

Pentru a prospera şi a se dezvolta, companiile au nevoie, în general, de condiţii economice favorabile, inclusiv de o inflaţie scazuta şi stabila. Motivul este ca firmele îşi planifica activitaţile şi investiţiile, cum ar fi cumpararea de maşini şi unitaţi de fabricaţie noi, cu câţiva ani în avans.

11. Deficit bugetar

Deficitul bugetar este considerat un fenomen cronic al finanţelor contemporane pe fundalul amplificarii cheltuielilor publice şi deteriorarii situaţiei financiare a multor state, mai mult sau mai puţin dezvoltate. Bugetul de stat şi deficitul acestuia, precum şi politicile adecvate nu mai au doar dimensiuni economice. Deficitul bugetar, are multiple şi profunde conotaţii sociale, culturale, ecologice, politice, militare.

Preview document

Studiu de Caz - Mobagro - Pagina 1
Studiu de Caz - Mobagro - Pagina 2
Studiu de Caz - Mobagro - Pagina 3
Studiu de Caz - Mobagro - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Mobagro.doc

Ai nevoie de altceva?