Analiza de continut a reclamelor alimentare Britanice, destinate copiilor si adultilor

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza de continut a reclamelor alimentare Britanice, destinate copiilor si adultilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Mass Media

Extras din document

Acest studiu a explorat diferentele dintre 35 de reclame alimentare destinate copiilor si 52 de reclame alimentare destinate adultilor, difuzate intr-un timp de 45 de ore in cadrul unei televiziuni Britanice. Multe dintre reclamele destinate copiilor contin beneficii pentru sanatate; informatii stiintifice perzentate de persoane masculine unele iesind in evidenta prin asocierea reclamelor cu personaje din desenele animate sau personaje fantastice. In acelasi timp, reclamele destinate adultilor sunt prezentate de personaje feminine unele fiind chiar staruri Tv si contin informatii privind pretul produsului.

Cuvinte cheie: televiziune, manacare, reclame, copii

Introducere

Aceasta cercetare a pornit din prisma faptului ca problema obezitatii in randul copiilor de 2-10 ani din UK a inceput sa creasca dramatic. Copii britanici se uita la televizor aproximativ 17 ore pe saptamana, iar jumatate din acest timp este centrat pe reclame In decursul unui an sunt cheltuiti 32 milioane de Lire pe reclamele destinate copiilor, astfel s-a estimat ca acestia sunt expusi in a vedea 18 000 de reclame pe an (Ofcom, 2004), dublu fata de copii din alte tari europene.(Carvel, 2000). Parintii copiilor le ofera acestora o suma considerabila pe saptamana, astfel datorita reclamelor, copii britanici cu varsta cuprinsa intre 7 si 15 ani cheltuiesc 13 Lire pe saptamana cumparand snacks-uri si bauturi carbogazoase. (Cowburn and Boxer, 2007).

Un studiu Australian recent despre efectul reclamelor televizate asupra copiilor in materie de preferinte a mancarii si a bauturii (Dixon, 2007) a constatat ca expunerea cumulativa la publicitatea produselor alimentare, promoveaza mai multe credinte si atitudini fata de aceste alimente promovate in mod repetat : bauturi, fast-food-uri, snacks-uri etc.(Gunter, 1994).

Arnos a constatat ca peste 40% dintre copii care se uita la astfel de reclame, le-a cerut parintilor sa le cumpere produsele pe care le-au vazut (Arnos, 2006).

Efectul reclamelor asupra consumului alimentar

Un numar mare de studii s-au realizat asupra relatiei dintre vizionarea reclamelor alimentare si alegerea personala a alimentatiei. Borxzekowski si Robinson au aratat ca expunerea in fata unei reclame alimentare timp de 30 de secunde, cand aceasta este incorporata intr-un program de televiziune, modifica drastic preferintele copiilor prescolari asupra mancarii si a bauturilor (Borzekowski si Robinson, 2001).

Halford a evaluat memoria copiilor in scoli, asupra reclamelor alimentare si a constatat ca acestia au o capacitate impresionanta de a-si aminti reclamele exact cum sunt ele si a facut o corelatie intre aceasta si cantitatea de alimente consumate dupa expunerea lor. (Halford et al., 2004).

Reclamele au avut ca scop stimularea si promovarea consumului de alimente asupra copiilor. Astfel, studiul a constatat o crestere impresionanta a consumului de produse expuse in reclame. (Halford et al, 2007a, b:. Buijzen et al, 2008.).

Analiza de continut a reclamelor cu produse alimentare destinate copiilor

Lewis si Hill au efectuat o analiza de continut a reclamelor expuse la Tv destinate copiilor britanici, in decursul a 91 de ore. (Lewis si Hill, 1998). Reclamele privind alimentatia s-au dovedit a fi cea mai mare mare categorie de produse facute publice, iar o parte de 50% din totalul anunturilor aparute o reprezinta reclamele in care s-au utilizat aparitia personajelor din desenele animate, umorul, povestirile, fericirea, distractia si modificarea starii de spirit.

Rodd si Patel au analizat reclamele bauturilor si alimentelor difuzate in cadrul programelor Tv destinate copiilor din Marea Britanie, in decursul a 41 de ore. Acestia au observat ca produsele cele mai des promovate includ urmatoarele: 26,3% din timp au ocupat reclamele despre cerealele pentru micul dejun cu adaos mare de zahar, 23,7% produsele de patiserie si 18,1 % bauturile necarbogazoase.

Din cele 50 de studii revizuite, 41 au abordat problema continutului de reclame alimentare destinate copiilor si au pus accent pe utilizarea strategiilor creative. S-a descoperit ca in 16 dintre studiile analizate au examinat caracterizarea reclamelor pentru copii si s-a constatat ca acestea sunt dominate de personaje masculine super-fantastice. In 15 dintre studii s-a analizat tematica reclamelor pentru copii si s-a constatat ca s-a pus mult pret pe aspectul fizic, modernitate si textura. Cele mai populare recursuri utilizate in promovarea produselor pentru copii au fost fantezia, umorul, promisiunea de placere, de gust si distractie. (Hastings et al., 2003).

In unele studii s-a dorit analiza reclamelor alimentare pentru adulti, dar aceastea s-au concentrat mai mult pe ambele categorii, cea a adultilor cat si a copiilor. (Aaronovsky si Furnham, 2008, Furnham si li, 2008).

METODA

Esantionul reclamelor

Reclamele au fost analizate si preluate de cadrul unui canal de televiziune din Londra ITV1 in decursul a 5 zile (3-7 noiembrie 2008). ITV1 este cea mai mare retea de televiziune din Mare Britanie reprezentand 99% din programele comerciale care atrag mai mult de 5 milioane de spectatori. Au fost inregistrate 9 ore de program in timpul fiecarei zile intre orele 9:30 si 6:30.

In timpul celor 45 de ore de programe au fost prezentate 87 de reclame diferite, fiecare dintre ele fiind repetata de mai multe ori. 35 dintre acestea au fost reclame a produselor alimentare considerate a fi destinate copiilor, iar restul de 52 au fost destinate adultilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza de continut a reclamelor alimentare Britanice, destinate copiilor si adultilor.docx