Analiza Reclamei TV – Aqua Carpatica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Reclamei TV – Aqua Carpatica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mass Media

Extras din document

Publicitatea este o forma de comunicare de tip persuasiv, avand rolul de a modifica atitudinea receptorilor in sensul achizitiei unui produs sau serviciu anume, ale carui calitati anuntate sunt reale.

Publicitatea poate fi realizata prin mai multe modalitati, una dintre acestea fiind reclama din televiziune.

Reclama de televiziune, poate reclama cu cel mai mare impact asupra consumatorului si asupra societatii in ansamblu, avand în vedere „puterea imaginii”, este locul în care creativitatea producãtorilor de mesaje publicitare se poate manifesta cu cele mai mici constrângeri legate de suport. Publicitatea in ansamblul ei, ca orice forma a comunicarii de masa, exercita o funcţie de culturalizare în societate. In acest sens, modelele construite de reclama de televiziune, cel mai complex tip de publicitate si cu cel mai mare impact, au capacitatea de a influenta publicul.

Reclama pe care am ales-o reprezinta spotul de lansare a produsului Aqua Carpatica.

Omul de afaceri Jean Valvis a lansat pe piată în luna octombrie a anului trecut apa minerală Aqua Carpatica , la opt ani după ce a vândut compania Dorna Apemin, producătorul apei minerale Dorna, către Coca-Cola, într-o tranzacţie estimată la aproximativ 40 de milioane de euro.

Campania de promovare a noului brand – Aqua Carpatica - a demarat la inceputul lunii noiembrie, grupul avand un buget de 1-1,2 milioane de euro pentru actiuni BTL si ATL, incluzand un spot TV.

Apariţia spotului Aqua Carpatica, cu sloganul “cea mai pură apă minerală din lume”, a creat o serie de controverse în rândul anumitor producători de apă minerală. Spotul şi modul de difuzare pe posturile de televiziune au fost reclamate de către aceştia la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), solicitându-se suspendarea difuzării.

“Problema”sesizata in principal de competitorii companiei a fost legata de exprimarea potrivit careia apa promovata este “cea mai pură apă minerală din lume”.

„Nu poţi să spui despre o apă că este cea mai pură din lume. (...) Potrivit legii româneşti, care este preluată din legislaţia europeană, puritatea apei se măsoară după 19 indicatori şi nitraţii nici măcar nu sunt printre ei“, afirma unul din reprezentanţii Romaqua (Borsec), companie care va da în judecată firma Carpathian Springs, îmbuteliatorul Aqua Carpatica

Spotul şi modul de difuzare pe posturile de televiziune au fost reclamate de către aceştia la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), solicitându-se suspendarea difuzării. Conform hotărârii Consiliului Naţional al Audiovizualului din data de 7.12.2010, spotul publicitar pentru Aqua Carpatica a fost completat, în sensul că la afirmaţia «singura apă minerală din lume fără nitraţi» a fost adăugată caracteristica apei: «carbogazoasă», în consecinţă sintagma devenind «singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi»", potrivit unui comunicat al Carpathian Springs SA.

Potrivit comunicatului, "CNA a confirmat dreptul dovedit al Aqua Carpatica de a susţine în public că este «cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume» şi că spotul respectă prevederile legislaţiei audiovizuale cu privire la publicitate".

"Cu intenţia unei bune informări şi a transparenţei în comunicare, Aqua Carpatica a susţinut încă de la început că toate apele minerale din România sunt, prin definiţie, sigure pentru consum, însă Aqua Carpatica este cea mai pură datorită acestui conţinut excepţional: zero nitraţi (NO3), lucru declarat şi asumat de însuşi preşedintele Jean Valvis. Considerăm că varianta iniţială a spotului este corectă şi conformă cu realitatea, întrucât sloganul «Aqua Carpatica, cea mai pură apă minerală din lume» este ilustrat doar de sticla de apă minerală carbogazoasă, iar cuvântul «minerală» în larga sa accepţiune pentru public înseamnă «apa carbogazoasă»", se mai spune în comunicat.

De asemenea, un alt element de controversa lansat prin acest spot este faptul că reclama vorbește de procentul de nitrați existent la “o apă renumită din Alpi” și la “o apă cunoscută din Norvegia“. Reclama nu nominalizează mărcile (lucru interzis de lege), dar acestea se pot identifica: Evian și Voss.

Reprezentanţii companiei au replicat ca nu s-au gandit “in mod explicit” la cele doua companii, insa cumva “trebuia să dăm un exemplu”.

Cu toate acestea, Codul de reglementare în audiovizual spune: “Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare, pe motivul că acestea din urmă devin inutile sau improprii folosinţei.”

Spotul de promovare al Aqua Carpatica dureaza aproximativ 45 de secunde si este format din mai multe cadre.

In primele secvente, care se deruleaza in intervalul 0’’-10’’ sunt prezentate cateva cadre cu forme variate ale apei, focusandu-se pe un cadru strans care scoate in evidenta o picatura de apa.

Imaginea este clara, dand senzatia de limpezime a apei, este redata in tonuri slabe de gri, imaginea nu este incarcata, nu se vad decat diverse forme ale apei.

In acest intevalul mentionat vocea din background spune urmatoarele : “Exista puritate absoluta – apa. Prin natura ei pare perfecta, perfect transparenta, incolora”, text care vine in sustinerea imaginilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Reclamei TV - Aqua Carpatica.doc