Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1439
Mărime: 306.77KB (arhivat)
Publicat de: Roza Iancu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Publicitatea este o forma de comunicare de tip persuasiv, avand rolul de a modifica atitudinea receptorilor in sensul achizitiei unui produs sau serviciu anume, ale carui calitati anuntate sunt reale.

Publicitatea poate fi realizata prin mai multe modalitati, una dintre acestea fiind reclama din televiziune.

Reclama de televiziune, poate reclama cu cel mai mare impact asupra consumatorului si asupra societatii in ansamblu, avand în vedere „puterea imaginii”, este locul în care creativitatea producãtorilor de mesaje publicitare se poate manifesta cu cele mai mici constrângeri legate de suport. Publicitatea in ansamblul ei, ca orice forma a comunicarii de masa, exercita o funcţie de culturalizare în societate. In acest sens, modelele construite de reclama de televiziune, cel mai complex tip de publicitate si cu cel mai mare impact, au capacitatea de a influenta publicul.

Reclama pe care am ales-o reprezinta spotul de lansare a produsului Aqua Carpatica.

Omul de afaceri Jean Valvis a lansat pe piată în luna octombrie a anului trecut apa minerală Aqua Carpatica , la opt ani după ce a vândut compania Dorna Apemin, producătorul apei minerale Dorna, către Coca-Cola, într-o tranzacţie estimată la aproximativ 40 de milioane de euro.

Campania de promovare a noului brand – Aqua Carpatica - a demarat la inceputul lunii noiembrie, grupul avand un buget de 1-1,2 milioane de euro pentru actiuni BTL si ATL, incluzand un spot TV.

Apariţia spotului Aqua Carpatica, cu sloganul “cea mai pură apă minerală din lume”, a creat o serie de controverse în rândul anumitor producători de apă minerală. Spotul şi modul de difuzare pe posturile de televiziune au fost reclamate de către aceştia la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), solicitându-se suspendarea difuzării.

“Problema”sesizata in principal de competitorii companiei a fost legata de exprimarea potrivit careia apa promovata este “cea mai pură apă minerală din lume”.

„Nu poţi să spui despre o apă că este cea mai pură din lume. (...) Potrivit legii româneşti, care este preluată din legislaţia europeană, puritatea apei se măsoară după 19 indicatori şi nitraţii nici măcar nu sunt printre ei“, afirma unul din reprezentanţii Romaqua (Borsec), companie care va da în judecată firma Carpathian Springs, îmbuteliatorul Aqua Carpatica

Spotul şi modul de difuzare pe posturile de televiziune au fost reclamate de către aceştia la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), solicitându-se suspendarea difuzării. Conform hotărârii Consiliului Naţional al Audiovizualului din data de 7.12.2010, spotul publicitar pentru Aqua Carpatica a fost completat, în sensul că la afirmaţia «singura apă minerală din lume fără nitraţi» a fost adăugată caracteristica apei: «carbogazoasă», în consecinţă sintagma devenind «singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi»", potrivit unui comunicat al Carpathian Springs SA.

Potrivit comunicatului, "CNA a confirmat dreptul dovedit al Aqua Carpatica de a susţine în public că este «cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume» şi că spotul respectă prevederile legislaţiei audiovizuale cu privire la publicitate".

"Cu intenţia unei bune informări şi a transparenţei în comunicare, Aqua Carpatica a susţinut încă de la început că toate apele minerale din România sunt, prin definiţie, sigure pentru consum, însă Aqua Carpatica este cea mai pură datorită acestui conţinut excepţional: zero nitraţi (NO3), lucru declarat şi asumat de însuşi preşedintele Jean Valvis. Considerăm că varianta iniţială a spotului este corectă şi conformă cu realitatea, întrucât sloganul «Aqua Carpatica, cea mai pură apă minerală din lume» este ilustrat doar de sticla de apă minerală carbogazoasă, iar cuvântul «minerală» în larga sa accepţiune pentru public înseamnă «apa carbogazoasă»", se mai spune în comunicat.

De asemenea, un alt element de controversa lansat prin acest spot este faptul că reclama vorbește de procentul de nitrați existent la “o apă renumită din Alpi” și la “o apă cunoscută din Norvegia“. Reclama nu nominalizează mărcile (lucru interzis de lege), dar acestea se pot identifica: Evian și Voss.

Reprezentanţii companiei au replicat ca nu s-au gandit “in mod explicit” la cele doua companii, insa cumva “trebuia să dăm un exemplu”.

Cu toate acestea, Codul de reglementare în audiovizual spune: “Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare, pe motivul că acestea din urmă devin inutile sau improprii folosinţei.”

Spotul de promovare al Aqua Carpatica dureaza aproximativ 45 de secunde si este format din mai multe cadre.

In primele secvente, care se deruleaza in intervalul 0’’-10’’ sunt prezentate cateva cadre cu forme variate ale apei, focusandu-se pe un cadru strans care scoate in evidenta o picatura de apa.

Imaginea este clara, dand senzatia de limpezime a apei, este redata in tonuri slabe de gri, imaginea nu este incarcata, nu se vad decat diverse forme ale apei.

In acest intevalul mentionat vocea din background spune urmatoarele : “Exista puritate absoluta – apa. Prin natura ei pare perfecta, perfect transparenta, incolora”, text care vine in sustinerea imaginilor.

Preview document

Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica - Pagina 1
Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica - Pagina 2
Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica - Pagina 3
Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica - Pagina 4
Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica - Pagina 5
Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica - Pagina 6
Analiza reclamei TV - Aqua Carpatica - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza Reclamei TV - Aqua Carpatica.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza unei reclame tipărite după modelul lui Roland Barthes - ciocolata Mars Delight de la Mars

1.Descrierea In acesata reclama tiparita ,avem in plin plan ciocolata fara ambalaj.Una este intreaga ,marou deschis, iar a doua ciocolata este pe...

Comunicare Publicitară

INTRODUCERE Componentă a culturii de masă, publicitatea a pătruns cu o forţă irezistibilă în toate mediile de comunicare, fie informativ, dar mai...

Comunicarea audio vizuală

Televiziunea este mijlocul de comunicare de masa cu cel mai mare impact asupra societatii. Tehnic vorbind, este definita ca un procedeu de...

Biserica și Mass Media

Traim într-o lume controversata unde valorile principale si etice ale unei societati se rasfrâng asupra populatiei. Biserica si mass-media...

Genurile Presei

3.GENURILE PRESEI DEF: Genurile presei este un proces cultural de lunga durata care acunoscut in ultima vreme o dezvoltare fara precedent datorita...

Te-ar putea interesa și

Analiza unei acțiuni promoționale studiu de caz - reclamă

REZUMAT Cuvinte cheie: reclamă, publicitate, televiziune, apa minerală, Aqua Carpatica. Primul capitol, intitulat „Publicitatea – instrument de...

Ai nevoie de altceva?