Biserica si Mass Media

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Biserica si Mass Media.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lucian Chisu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Mass Media

Extras din document

Traim într-o lume controversata unde valorile principale si etice ale unei societati se rasfrâng asupra populatiei. Biserica si mass-media reprezinta valorile cele mai importante ale societatii românesti.Ceea ce se revarsa asupra populatiei este credinta si informatia. De unde provine credinta?Raspunsul e unul simplu .Din nevoia de a crede într-o forta mult mai presus decât cea a omului,o forta ce ne da puterea de a merge mai departe si de a crede ca dincolo de moarte este un ideal pe care îl vom atinge.Daca credinta este ceea ce ne facem sa mergem mai departe si sa trecem cu usurinta peste panorama degradanta a societatii din ziua de azi, informatia,mai bine enuntat ar fi mass media,este cea care ne face sa credem.Apelând la manipulare,omul este slab in fata presei atât scrise cât si nescrise, mass-media fiind un exponent important al unei societati controversate, iar pe de alta parte, se simte nevoia folosirii de catre Biserica a mijloacelor de comunicare in masa ca modalitati reale eficiente de propovaduire si de aparare a invataturii de credinta.

Mass-media are pretutindeni in lume o importanta deosebita, constituindu-se astazi intr-o forta imensa, care nu numai ca informeaza, dar si modeleaza atitudini si comportamente. Mass-media îi influenteaza profund pe oameni in felul de a intelege viata, lumea si propria lor existenta: influenteaza, deci, un univers care tine prin excelenta de rosturile si competentele Bisericii. Ce este mass-media?

Sintagma, consacrata mai întai in limba engleza si atât de des intrebuintata in limbajul curent, reuneste doua cuvinte de origine latina: massa, prin care se intelege " o cantitate mare de entitati agreate" si medium, pl. media, " mijloc de transmitere a ceva", se refera la "mijloacele de comunicare in masa", intelese ca " seturi de tehnici si metode de transmitere, de catre furnizori centralizati, a unor mesaje unei audiente largi, eterogene si dispersate geografic" . Mijloacele de comunicare in masa sunt: presa scrisa, radio, televizune, cinema, publicitatea prin afise etc. Primul astfel de mijloc de comunicare, în ordine istorica, este tiparul, inventat de Johann Gutenberg in anul 1455 si folosit pentru publicarea celei dintâi carti, insasi "Cartea Cartilor", Biblia de 42 de randuri (cuprinzând 1282 de pagini, pe câte doua coloane, trasa in 300 de exemplare). Descoperirea lui Gutenberg a marcat începutul unei noi perioade în istoria civilizatiei si culturii umane având o impotanta deosebita in raspâandirea credintei si teologiei crestine, in dezvoltarea culturii scrise. Se considera insa ca putem vorbi de mass-media abia de la mijlocul secolului al XIX-lea, adica din momentul in care audienta a devenit suficient de larga si eterogena. Ziarele si cartile publicate înaintea acestei perioade se adresau exclusiv unor elite. In deceniul al patrulea al secolului trecut, prin aparitia fenomenului "penny press" - ieftinirea presei - audienta s-a marit in mod deosebit, dar mai ales si-a schimbat structura, devenind o audienta de masa. Ieftinirea presei, inclusiv a cartilor, este principala cauza a acestui fenomen, dar trebuie sa luam in calcul, în acelasi timp, si schimbarea de orientare, publicatiile adresându-se de acum încolo, în primul rând oamenilor obisnuiti. Cu trecerea timpului tehnologia ia amploare si Gutenberg iese din cursa dezvoltarii tehnologiei in informatie fiind detronat de fenomenul Marconi unde actul lecturii e in buna masura potentat prin descoperirea telefonului, telegrafului, radioului, filmului. Descoperirile legate de Marconi - inventatorul sistemului de telecomunicatii fara fir pe baza utilizarii undelor elelctromagnetice -au fost, se stie, extraordinar de favorizante dezvoltarii presei, si în general mass mediei . Dezvoltarea semnificativa a mijloacelor de comunicare în masa s-a produs însa, în acest secol prin aparitia mass-mediei electronice: prima jumatate de secol a fost marcata de aparitia cinematrografului si a radioului, iar a doua de extinderea la nivel de masa a televiziunii, descoperita inca din deceniul al treilea. In sfârsit perioada pe care o traversam este marcata de dezvoltarea comunicarii informationale computerizate, cum ar fi sistemul Internet, prin sateliti artificiali, s.a.m.d.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biserica si Mass Media.doc