Manipularea prin Mass-Media

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Manipularea prin Mass-Media.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mass Media

Extras din document

La inceput, lumea avea acces la informatie prin intermediul tiparului,apoi radioul a permis ca informatia sa fie receptata itr-o arie si mai larga cu o viteza uimitoare. Televiziunea a dus acest proces la apogeu, telespectatorul fiind martor la scrierea istoriei, în direct, prin intermediul camerelor de luat vederi.

În secolul vitezei, cel mai de preţ bun era şi continuă să rămână informaţia. Nu de puţine ori s-a afirmat că informaţia înseamnă putere.

De prea multe ori informaţia a fost folosită cu bună ştiinţă în scopuri care contravin eticii morale, în goana unor personaje avide după faimă, putere şi control al maselor. Hitler, Stalin, Mao sau Ceauşescu sunt exemplele cele mai grăitoare. Ei au rămas în istorie prin cruzimea de care au putut da dovadă, dar şi prin abilitatea cu care au putut manipula atât de uşor milioane de oameni.

Instrumentele care au făcut posibile aceste fapte sunt radioul, televiziunea sau ziarele. Metodele utilizate sunt dezinformarea, discreditarea şi propaganda. Popoare întregi au fost manipulate.

Mijloacele de informare domină viaţa de zi cu zi. Prin intermediul acestora indivizii sunt informaţi cu privire la evenimentele actuale, le sunt conturate opiniile şi, în unele cazuri ele determină evoluţii la nivel mondial

Manipularea este acţiunea de influenţare prin mijloace neviolente a opţiunii unor persoane individuale şi grupuri de persoane, astfel încât acestea să creadă că acţionează pe baza realităţii şi pornind de la premise corecte, conform ideilor şi intereselor proprii.7

In realitate insa ele preiau o părere (argumentare,idee,evaluare)care nu le aparţine,ci le-a fost indusa prin diferite mijloace. Scopul manipularii este inducerea unor reactii afective puternice (ura,loialitate,speranta etc),care sa ii determine pe cei manipulati sa ia decizii favorabile manipulatorului. De principiu, manipularea este o acţiune voită, ce presupune o intenţie din partea celui care manipulează.

Mijloacele prin care se poate efectua manipularea sunt numeroase, atât verbale, cât şi non-verbale. Manipularea produce efecte asupra individului sau grupurilor în grade diferite, deoarece oamenii au capacitatea de a verifica, aprecia, interpreta şi evalua

Există, după unii autori, manipulări mici, medii şi mari(care se obţin prin modificări minore sau de amploare ale unei situţii sociale), manipulări pentru cauze mici şi pentru cauze mari, manipularea cotidiană şi manipularea istorică. Toate au la bază concepte ca: influenţă, putere, intenţionalitate, comunicare, schimbare, atitudine, comportament. Întrând în compunerea altor termeni – precum persuasiune, publicitate, propagandă, dezinformare, intoxicare, îndoctrinare – aceste concepte sporesc ambiguitatea, ducând la confundarea uneori dezastruasă a termenilor între ei.Toate sunt procese de comunicare, de influenţare.

Persuasiunea

Prin persuasiune înţelegem acţiunea de a convinge intr-un mod sau altul pe cineva sa facă sau sa aleagă un lucru. Este actiunea prin care autorul unui mesaj sustine o idee, incercand sa convinga auditoriul. Persoana care ia decizia o face de multe ori pe baza altor tipuri de argumente decât cele logice sau cele logico-corecte, fiind convinsa de „necesitatea” sau „importanta” aparenta a acţiuni sau lucrului respectiv.

Cutia de rezonanţă

Ca o manipulare să fie cât mai eficientă, trebuie îndeplinite câteva condiţii esenţiale: numărul persoanelor care receptează mesajul să fie cât mai numeros, timpul între emiterea şi receptarea mesajului să fie cât mai scurt, canalul de transmitere a mesajului să fie specializat în transmiterea de informaţii publicului larg.

Presa, atât cea scrisă, cât mai ales cea audio-vizuală îndeplineşte aceste condiţii. Ba, chiar mai mult, ea reuşeşte, involuntar sau nu, să amplifice caracterul mesajului transmis de manipulator. În acest fel ea acţionează ca o cutie de rezonanţă mărind impactul pe care îl avea mesajul iniţial.

Dezinformarea

Dezinformarea este definită ca „o tehnică ce permite furnizarea de informaţii generale eronate unor terţi, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăţi dorite de dezinformatori”. (Vladimir Volkoff – Tratat de dezinformare, pagina III). Ea este asimilată de către unii dintre noi cu minciuna sau informaţia eronată (si de fapt este si una si alta). În cadrul acestei tehnici de manipulare este foarte uşor de găsit ţapi ispăşitori care să fie vinovaţi de anumite fapte pe care nu le-au întreprins.

Fisiere in arhiva (1):

  • Manipularea prin Mass-Media.doc

Alte informatii

Manipularea este acţiunea de influenţare prin mijloace neviolente a opţiunii unor persoane individuale şi grupuri de persoane, astfel încât acestea să creadă că acţionează pe baza realităţii şi pornind de la premise corecte, conform ideilor şi intereselor proprii.7