Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6674
Mărime: 33.54KB (arhivat)
Publicat de: Augustina Sârbu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tatiana Spataru

Extras din referat

Istoricul Spaniei

Situat pe Peninsula Iberică în sud-vestul Europei, Regatul Spaniei este format din 504,782 km patrati. Se învecinează cu Portugalia la vest și Franța la nord. Se învecinează cu Golful Biscaya și Atlanticul de Nord, Munții Pirinei, sud-vest a Franței, și Marea Mediterană. Spania este alcătuita dintr-un platou central de mare, care este rupt de mai multi munți și râuri. În plus față de suprafața peninsulei, Spania include, de asemenea, Insulele Baleare (Mallorca, Menorca, Cabrera, Ibiza, și Fomentra), Insulele Canare (Tenerife, Palma, Gomera, Hierro, Insulele Canare Grand, Fuerteventura, și Lanzarote) și cinci teritorii de suveranitate asupra coastei Maroc (Ceuta, Melilla, Insulele Chafarinas, Peñón de Alhucemas, și Peñón de Vélez de Gomora. Spania are multe porturi, împreună cu o rețea extinsă de tren. Spania are peste 100 de aeroporturi care pot găzdui atât zboruri naționale și internaționale. În plus, Spania are multe companii de transport cu autobuzul, care ating toate părțile țării. Această rețea de transport largă și diversă este importantă pentru distribuția presei.

Distribuția populatiei

Ca de la începutul anilor 2000, populația Spaniei s-a estimat la aproximativ 40 milioane de euro, cu o creștere de 0.11 la sută populație. Există trei mari orase:

Madrid (4 milioane), Barcelona (2 milioane), și Valencia (754000).

Începând cu anii 1980 a existat o creștere a imigrației în Spania din Africa de Nord, Asia și America Latină. În timpul anilor 1990, de fapt, Spania a devenit o țară de imigrație, deși numărul de străini rezidenti juridică este încă scăzuta în comparație cu alte țări europene. În ceea ce privește religia, Spania este alcatuita din 66,7 la sută romano-catolic, musulman 1,2 la sută, 0,8 la sută protestant, iar 31,3 la suta altele.

Distribuția limbii

Există patru limbi recunoscute: castiliană spaniola, limba oficială, vorbită de 74 la sută din populație, precum și trei limbi regionale: Catalán, (17 la sută), Galiția (7 la suta) si Tara Bascilor (2 la sută). Spaniolă (Castellano, castiliana) se vorbește în toată Spania și a fost, în perioada lui Franco, singura limba spaniolă permisa.

Populația spaniolă are o rată a alfabetizării de 97 la sută (aproximativ 1 la suta din barbati si 2 la suta dintre femei sunt analfabete). Ca și în alte țări europene, alfabetizare în Spania este mare și, practic, toată lumea vorbește limba spaniolă. Creșterea acestor limbi este strâns legat de creșterea de ziare publicate în aceste limbi.

Catalán apartine grupului de limbi neo-latine occidentale sau Romance, care sunt vorbite în estul Spaniei (Catalonia Catalunya sau), Insulele Baleric, Valencia, regiunea Franja, iar zona de frontieră a Murcia și Valencia. Cadrul juridic pentru limba Cataán în Spania se găsește în articolul 3 din 1978 spaniole Constituție și în Statutul de Autonomie din Catalonia, Valencia Insulele Baleric (Mallorca, Menorca si Ibiza) si Aragon. În 1990, Parlamentul European a recunoscut identitatea, valabilitatea și utilizarea limbii Cataán în contexte de afaceri europene. În prima parte a secolului XX Cataán trecut printr-o perioadă de creștere economică și importanța asociată cu puterea politică a guvernului din Catalonia, în special în timpul anilor 1930. Această perioadă de importanță a culminat în timpul Republicii a doua atunci când Cataán a fost restaurat la starea sa limbă oficială. Cu toate acestea, această situație sa schimbat dramatic, ca o consecință a războiului civil atunci când regimul lui Franco a interzis utilizarea limbii Cataán. După moartea lui Franco și în perioada de tranziție spre democrație, utilizarea de Cataán a fost restaurată, și este înfloritoare în mass-media electronica. Limba Cataán este limba culturală a publicului de lux, foarte educat al zonei Barcelona. Valenciano sau Valenciană, un văr lingvistică a Cataán, unii ar putea spune, un "dialect" al Cataán este "limba" a comunității autonome Valencia. Ca și în cazul Cataán, Valenciano a asistat la o perioadă de creștere de la moartea lui Franco, care poate fi văzut în presă și în special mass-media audiovizuale.

Limba bască, o limbă care indo-europeană, este vorbită în partea de vest a Pirineilor și de-a lungul Golful Biscaya în Spania și Franța. Limba este vorbita in provinciile spaniole de Vizcaya și Guipúzcoa, în nordul Navarra, în parte din Alava, precum și în provinciile franceze tradiționale de Labourd, Basse-Navarra, și Soule, care formează în prezent partea din departamentul Pirineii-Atlantique. Țara Bascilor, El PaísVasco în limba spaniolă, sau Euskadi sau Euskal Herria în bască, este populată de un popor a căror cultură și limbă nu este legată de nici o limbă europeană cunoscută sau culturala. Vamal basce, sport, și preparate din bucătări sunt distinctive și formează o parte importantă a culturii.Ca de la începutul anilor 2000, mai mult de 600.000 de oameni vorbesc limba bască. Deși nu este un limbaj scris până în secolul al XVI-lea, Țara Bascilor are o bogată tradiție orală. Timp de secole nu a existat nici un standard de ortografie, și în timpul anilor lui Franco, aceasta ar putea fi studiata doar într-o serie de școli subterane. În 1964 Euskalzaindia (Royal Academy Bascilor Limba) stabilise noi standarde gramaticale pentru limba, astfel incepand ceea ce ar fi mai târziu procesul de program ulterior de normalizare a limbajului. Planificatorii de limbă s-au concentrat asupra mass-media, atât în print și electronic, în scopul de a spori cunoașterea limbii basce. Televizor, radio și presa au fost folosite în scopul de a îmbunătăți nivelul de competență în limba. În Țara Bascilor, având în vedere nivelul scăzut de alfabetizare și de niveluri mai ridicate de utilizare pe cale orală, presa a jucat, evident, un rol mai mic în acest proces.

Preview document

Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 1
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 2
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 3
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 4
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 5
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 6
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 7
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 8
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 9
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 10
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 11
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 12
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 13
Presa din Spania adresată persoanelor cu dezabilitati - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Presa din Spania Adresata Persoanelor cu Dezabilitati.docx

Te-ar putea interesa și

Presa Sportivă din Spania

Istoric Regatul Spaniei sau Spania este o țară situată în sud-vestul Europei, membră a Uniunii Europene. În nord-est se învecinează cu Franța și...

Ai nevoie de altceva?